10. 4. 2017 HC Sparta

Michal Broš je nový sportovní manažer Sparty

Sparta hlásí další změnu v nejvyšší sportovní struktuře. Novým sportovním manažerem klubu se stává MICHAL BROŠ. Bývalý sparťanský kapitán, který slavil v Holešovicích dvakrát extraligový titul, podepsal smlouvu v pondělí odpoledne. „Je to pro mě velká motivace a výzva, protože Sparta mi během let, která jsem tu strávil, přirostla k srdci. Jsem rád, že jsem tu zpátky, a na novou práci se moc těším,“ říká jednačtyřicetiletý manažer k návratu do známého prostředí.

Profil Michala Broše

Olomoucký rodák prošel v domovském městě všemi kategoriemi a časem vytvořil s Ondřejem Kratěnou a Janem Tomajkem obávanou řadu, která to společně dotáhla až do seniorské extraligy. Hned v první sezoně nejvyšší soutěže se Broš trefil osmkrát a vybojoval si i účast na světovém šampionátu dvacetiletých, kde to ale s medailovými ambicemi týmu nedopadlo. Celá řada mladíků se pak v roce 1997 přesunula do nedalekého Vsetína, kde pokračovala ve velmi dobrých výkonech. A byly z toho hned dva mistrovské tituly!

V roce 1999 se Broš spolu s Kratěnou přesunul do Sparty a hned z toho byl další titul, play off snů dokončila tehdy Sparta bez jediné porážky. Výborné výkony vynesly Broše až do nominace na mistrovství světa v Rusku, odkud si český tým odvezl zlatou medaili.

Následující ročník ale ovlivnilo nepříjemné zranění, a po čtyřech letech se tak musel Broš obejít bez českého titulu. Rok poté už se ale vše vrátilo ke starým pořádkům, sparťanský šikula řádil zejména v play off, kde zaznamenal 18 kanadských bodů a hlavně čtvrtý mistrovský titul, na následném švédském mistrovství světa to ale medailově nevyšlo.

Ještě následující tři sezony strávil Michal Broš ve Spartě a v roce 2005 odešel na první zahraniční angažmá, vybral si finské Oulu. V prvním roce na severu skončil se svým týmem třetí, následující dva ročníky ale Kärpät s Brošem a posléze i jeho věrným druhem Kratěnou naprosto ovládl a vyhrál jak základní část, tak i play off. Během tří sezon v zemi tisíce jezer nastřílel olomoucký rodák 75 gólů.

Po úspěšné severské misi se Broš rozhodl v roce 2008 navázat na úspěšné časy ve Spartě. V dresu s velkým "S" na hrudi odehrál dalších pět ročníků a po tuto dobu byl opět jedním z klíčových mužů extraligové sestavy nejslavnějšího českého klubu. V první sezoně po návratu ze Skandinávie pomohl mužstvu do semifinále play off, kde ale Spartě vystavily stopku později mistrovské Karlovy Vary. Rok nato padli sparťané ve čtvrtfinále v se mi utkáních s Vítkovicemi.

Sezona 2010/2011 byla pro tehdejší holešovické borce hodně nepovedená, tým se neprobojoval do vyřazovací části a musel se v závěru sezony protlouct skupinou o 11. až 14. místo. Tento ročník znamenal konečnou pro mnohé hvězdy tehdejšího týmu, Broš ale zůstal a v dalších dvou sezonách vedl mužstvo jako kapitán. Zvedl nad hlavu i Prezidentský pohár pro vítěze základní části, ale přes první kolo play off se ani v jednom případě Sparta nedostala.

V létě roku 2013 odešel Michal Broš do Mladé Boleslavi, které pomohl po boku Davida Výborného k návratu do nejvyšší soutěže. V poslední aktivní sezoně i přes zdravotní problémy nasbíral Broš ve městě škodovek 23 bodů v základní části a další čtyři přidal v play off. V dubnu 2015 pak ohlásil definitivní konec kariéry. 

Hokej však rozhodně neopustil, stal se z něj mládežnický trenér v pražských Letňanech a v národním týmu do 16 let. Věnoval se také přípravě hokejistů mimo ledovou plochu a v neposlední řadě velmi pozorně sleduje hokejové prostředí v tuzemsku i za hranicemi. Činnost sportovního manažera vykonával v posledních dvou sezonách v HK Kralupy nad Vltavou. 10. dubna 2017 se stal sportovním manažerem HC Sparta Praha.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek