18. 2. 2018 Matěj Mayer

Na olympiádě hraje šest sparťanů, září Řepík

V době konání Zimních olympijských her se Tipsport extraliga přerušila a hráči poctivě trénují, aby se důkladně připravili na rozhodující fázi sezony. Několik vyvolených si však svými výkony řeklo o nominaci do Jižní Koreje, kde právě reprezentují své národní týmy. Z kádru pražské Sparty je to hned šest hokejistů! Jak si zatím na turnaji vedou?

Michal Řepík (útočník, Česká republika)

Reprezentant České republiky prožívá skvělý turnaj! Sparťanský útočník Michal Řepík zazářil hned v prvním utkání proti domácímu výběru, když se na vítězství Čechů 2:1 podílel dvěma body (1+1), a navíc to byl právě on, který dal rozhodující gól při vlastním oslabení. Druhý zápas reprezentanti České republiky vyhráli nad Kanadou až na nájezdy 3:2 a tentokrát se Řepík neprosadil. Ve třetím duelu už byl ale znovu hodně vidět a díky jeho dvěma gólům porazili svěřenci Josefa Jandače Švýcary 4:1. V utkání byl s pěti střelami nejaktivnějším hráčem.

Opora sparťanské sestavy přitom hraje v národním týmu až ve čtvrté „checking“ formaci po boku Romana Horáka a Michala Birnera, jejichž úkolem je především bránit. Jeho herní čas ani v jednom ze tří zápasů ve skupině nepřesáhl 14 minut, přesto patří Řepík k nejlepším střelcům a je nejproduktivnějším hráčem českého mužstva. Má také nejlepší plus minus bodování z týmu (+4). I díky němu obsadili Češi první místo v základní skupině A a postupují automaticky rovnou do čtvrtfinále.

Alexander Reichenberg (útočník, Norsko)

Norský reprezentant hraje za tým, který je považován spíše za outsidera. V prvním utkání Norové podlehli rivalům ze Švédska 0:4, i v druhém zápase proti dalšímu severskému soupeři byl rozdíl ve skóre čtyřbrankový – Finsko porazilo norský výběr 5:1. Poslední utkání ve skupině hráli Norové proti Němcům, kteří se dali porazit, ale Německo nakonec vybojovalo vítězství 2:1 v samostatných nájezdech. Jediný gól Norů dal právě Alexander Reichenberg.

Rychlonohý sparťanský forvard nastupuje ve druhé útočné řadě s Andersem Bastiansenem a Matsem Rosselim Olsenem, ale jeho čas na ledě se pohybuje jen kolem 10–11 minut za zápas. Zatím má však skvělou efektivitu střelby – dvě střely a jeden gól. Norsko je nejhorším týmem ve skupině C s jediným získaným bodem ve třech zápasech a hrozivým skóre 2:11. V úterý 20. února si však i Norsko společně s dalšími osmi mužstvy zahraje o čtyři vstupenky do čtvrtfinále.

Andrej Kudrna (útočník, Slovensko)

Také dalšího útočníka pražského klubu zastihl olympijský turnaj ve slušné formě. Slováci si v prvním zápase překvapivě vyšlápli na Olympijské sportovce z Ruska, které porazili 3:2. Ve druhém utkání potrápili také Američany, i když prohráli 1:2. Jedinou branku Slovenska dal právě Andrej Kudrna. Ve třetím duelu byli Slováci poprvé v roli favorita, ale nevedli si dobře a podlehli Slovinsku 2:3.

Andrej Kudrna je členem elitní útočné formace s Ladislavem Nagym a kapitánem Tomášem Surovým, přesto však jeho účast na ledě není velká a teprve v posledním zápase měl ice-time alespoň 13 minut. Za tři utkání ohrozil hráč Sparty branku pětkrát. Slovensko skončilo v tabulce skupiny B se čtyřmi body poslední, ale stejný bodový zisk má i třetí USA a druhé Slovinsko. I Slováci tedy budou muset zabojovat o čtvrtfinále v kvalifikaci, která se koná v úterý.

Marek Ďaloga (obránce, Slovensko)

Obránce a další reprezentant Slovenska sice v první formaci nenastupuje, i tak ho však kouč Craig Ramsey využívá velmi hojně. V prvních dvou zápasech byl Marek Ďaloga dokonce nejvytěžovanějším hráčem Slovenska, když odehrál v obou duelech přes 22 minut. V posledním utkání se Slovinskem měl druhý nejvyšší ice-time, když na ledě pobyl 20:17. Ďaloga je na olympiádě v Jižní Koreji hodně aktivní i směrem dopředu, zatím je však bez kanadského bodu, v tabulce plus minus má +1 a čtyři střely na branku.

Ján Laco (brankář, Slovensko)

Jako jediný brankář Slovenska byl nominován do všech tří zápasů ve skupině. Turnaj ovšem začal jako jednička jeho kolega Branislav Konrád z Olomouce, který odchytal v základní skupině dva zápasy. Ján Laco začínal v brance Slovenska v jediném zápase proti USA a dlouho držel naděje svému mužstvu. Američané vyslali na sparťanského zástupce 31 střel, jen dvě si ale našly cestu za jeho záda. Laco se tak blýskl úspěšností zákroků 93,55 procent, s čímž je nejlepším brankářem Slovenska. Poté, co Slováci prohráli s Konrádem v brance zápas proti Slovinsku, by tak v kvalifikaci o čtvrtfinále mohl dostat šanci právě Laco.

Juraj Mikuš (obránce, Slovensko)

Slovensko zatím na olympijském turnaji využívá sedm obránců, tím osmým je sparťan Juraj Mikuš, který v zápase ještě šanci nedostal.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila