4. 5. 2016 Daniel Ryl

Obránci Polášek a Mikuš jedou na MS!

Letošní mistrovství světa v Rusku se neobejde bez zástupců Sparty. Ve slovenské reprezentaci mohou fanoušci sledovat výkony Juraje Mikuše a vydařenou sezonu zakončil nominací i český obránce Adam Polášek. Ten si kromě stříbrné medaile se Spartou a účasti na šampionátu vybojoval i kontrakt v Sibiru Novosibirsk, jehož velmi atraktivní nabídce nemohla Sparta konkurovat.

Spolehlivé výkony a pravidelný přísun bodů vynesly ADAMA POLÁŠKA již několikrát v posledních dvou sezonách k pozornosti reprezentačních trenérů, které mohl nyní přesvědčit o své účasti na světovém šampionátu v Rusku. Po generálce s Kanadou našel čtyřiadvacetiletý zadák své jméno mezi pětadvaceti vyvolenými, kteří se na východ Evropy podívají.

Držitel dvaadvaceti bodů (9+13) ze základní části a jedenácti bodů (3+8) z play off uplynulého ročníku už pocestuje na svůj první světový šampionát dospělých jako hráč Sibiru Novosibirsk. Právě ten se stane novou adresou reprezentačního zadáka, o jehož služby Sparta nadále usilovala, ale velmi atraktivní nabídce z KHL konkurovat zkrátka nemohla. Vedení pražského celku odmítalo nabídky týmů z ruské soutěže i zbytku Evropy už před uplynulou sezonou i během ní, ale tentokrát bude muset hledat za Poláška náhradu.

„Hokej v Rusku je o stupeň výše, než v naší extralize. Věřím, že mě to v kariéře posune dopředu,“ vysvětloval důvody svého odchodu Polášek, podle kterého sehrálo angažmá ve Spartě velkou roli. „Sparta mi dala šanci v extralize, když jsem se vracel ze zámoří a za reprezentaci i přestup do KHL vděčím také jí. Budu na Spartu vzpomínat jen v tom nejlepším.“

Co bude Adamu Poláškovi chybět nejvíce? „Podpora fanoušků byla parádní. Škoda, že jsme sezonu nezakončili titulem, ale stříbro je také velkým úspěchem a doufám, že to tak vezmou s odstupem času i fanoušci.“ Na ty se bude český národní tým spoléhat také na světovém šampionátu v Rusku, kde nebude Adam Polášek chybět. Zda se probojuje na soupisku, je už pouze na něm.

V Rusku se představí i Mikuš, Sabolič už pomohl Slovincům

O své místo stále bojuje útočník CURTIS HAMILTON, ačkoliv jeho nominace do týmu Kanady není příliš pravděpodobná. Pětadvacetiletý forvard by i v případě neúspěchu litovat nemusel, protože dostal příležitost, o které může velká část kanadských hokejistů pouze snít. Hamilton se totiž v Praze připojil k národnímu týmu Kanady a v generálce s českým týmem si připsal první reprezentační start po boku borců z NHL v čele s talentovaným Connorem McDavidem.

„Sparta mi dala šanci v extralize, když jsem se vracel ze zámoří a za reprezentaci i přestup do KHL vděčím také jí. Budu na Spartu vzpomínat jen v tom nejlepším.“
- Adam Polášek o Spartě

Jistotu účasti na světovém šampionátu v Rusku už má slovenský zadák JURAJ MIKUŠ. Člen sparťanské defenzivy přesvědčil trenérský štáb slovenského týmu a po loňském šampionátu si zahraje také na ruské půdě. Slováci vstoupí do turnaje v sobotu 7. května proti Maďarsku a poté se v základní skupině B utkají postupně s Francií, Německem, Běloruskem, Kanadou, Finskem a USA.

Svůj světový šampionát už má za sebou slovinský reprezentant ROBERT SABOLIČ, jenž svému národnímu týmu pomohl na mistrovství světa první divize skupiny A. Slovinsko i díky dvěma gólům svého útočníka polský turnaj ovládlo a zajistilo si návrat mezi elitu, kde se opět představí v příští sezoně během světového šampionátu ve Francii a Německu.

Nebýt zranění ze závěrečných bojů play off, Sparta mohla mít na mistrovství světa zástupců více. O možnost zabojovat o nominaci přišli Jan Buchtele s Danielem Přibyl a slovenský celek musel skousnout nepříjemnou ztrátu v podobě zranění Michala Čajkovského a před tím také Lukáše Cingela.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek