22. 11. 2017 Vojtěch Martinek

Starší dorost úspěšný v první části sezony

Minulou sobotu skončila první fáze aktuálního ročníku Extraligy staršího dorostu, po které panuje v táboře sparťanů dobrá nálada. Pražanům se totiž podařilo vyhrát svou skupinu, a zajistit si tak postup do březnového play off, přičemž v následujících týdnech budou bojovat o co nejlepší výchozí pozici. Úvodní část sezony zhodnotil kouč dorostenců Richard Žemlička.

V první části Extraligy staršího dorostu bylo všech pětadvacet účastníků rozděleno do pěti skupin dle územního principu. Základní skupina B proti sobě svedla tři pražské celky – Spartu, Slavii a Letňany – které doplnili mladoboleslavští bruslaři a liberečtí Bílí Tygři. A jak už bylo výše avizováno, holešovickým hokejistům se povedlo všechny své soky předčit a získat si pro sebe konečné první místo v tabulce.

68
Tolik gólu nastřílela Sparta svým soupeřům ve skupinové fázi. Po Salcburku, Plzni a Motoru má tak čtvrtou nejlepší ofenzívu v lize.

Svěřenci Richarda Žemličky zahájili ročník drtivým vítězstvím 7:1 nad Letci z Letňan, po které však přišly dvě nepříjemné prohry proti sešívaným a Liberci. Sparťané se pak ale naladili na vítěznou vlnu a uspěli hned v sedmi utkáních v řadě, přičemž tato šňůra hrála v jejich celkovém úspěchu podstatnou roli. Během ní se totiž usadili na prvním místě a už na něj nikoho jiného nepustili.

Pozici na špici tabulky si v závěru skupinové fáze pojistili třemi výhrami v řadě, během kterých neinkasovali ani jednu branku. Minulou sobotu pak úvodní část definitivně uzavřeli triumfem 5:2 nad Mladou Boleslaví, kterou tak odsoudili do skupiny poražených. Sparta v šestnácti kolech nasbírala celkem sedmatřicet bodů, o čtyři více než druhý celek z Vršovic. 

„Před sezonou nám odešlo pět klíčových hráčů, a ze začátku ročníku jsme tak měli strach, jak se s tím tým popere. Zlomovým momentem skupinové fáze byla prohra 2:7 v Liberci, po které jsme začali hrát lépe a dokonce jsme pak měli i parádní sérii vyhraných zápasů. S výkony týmu jsme spokojení,“ zhodnotil uplynulou část sezóny hlavní trenér Richard Žemlička.

Starší dorost pražské Sparty měl své zastoupení i v mládežnických reprezentacích – útočníci David Vitouch a Ondřej Pšenička si začátkem měsíce zahráli na prestižním turnaji World Hockey Challenge v Kanadě, kde pomohli sedmnáctce k zisku bronzových medailí. 


Co tedy dorostence čeká nyní? Holešovičtí spolu se Slavií a s Libercem postoupili do nadstavby, ve které se určí jejich pořadí pro play off. Spartu tak čeká šestadvacet utkání proti těm nejlepším celkům napříč celou Extraligou. Jaké jsou cíle týmu pro další část podle Richarda Žemličky? „Do nadstavby chceme přenést kvalitní výkony ze skupinové fáze, chceme se umístit co nejvýše a vstoupit tak do play off z co nejlepší pozice. Bohužel se nezapočítávají body ze základní skupiny, ale to se nedá nic dělat.“ 

Hned v prvním kole čekala na jeho svěřence pořádná výzva – do Prahy měl přijet rakouský Salcburk, tedy celek, který s přehledem vyhrál všechna svá utkání v základní skupině D. Konfrontace s Red Bullem však byla přeložena až na leden, a sparťané tak poprvé vyjedou znovu na led až 1. prosince, kdy se představí na ledě vítěze skupiny E z Vítkovic.

Týmy postupující do nadstavby:
Skupina A: Plzeň (35 b.), Karlovy Vary (34 b.), Kladno (27 b.)
Skupina B: Sparta (37 b.), Slavia (33 b.), Liberec (25 b.)
Skupina C: Hradec Králové (30 b.), České Budějovice (30 b.), Pardubice (28 b.)
Skupina D: Salcburk (47 b.), Jihlava (29 b.), Kometa (25 b.)
Skupina E: Vítkovice (32 b.), Zlín (27 b.)

Nejbližší utkání Sparty:
1. prosince, 17.00: HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha
2. prosince, 12.30: Aukro Berani Zlín – HC Sparta Praha
8. prosince, 17.30: HC Sparta Praha – HC Slavia Praha

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek