18. 4. 2018 Matěj Mayer

Vážím si reprezentačního dresu, říká Pavelka

I přes brzký konec extraligové sezony si někteří sparťanští hokejisté vybojovali místo v národních mužstvech. V dresu české reprezentace si skvěle vede TOMÁŠ PAVELKA, který hned v prvním zápase se Švýcarskem vstřelil svůj premiérový reprezentační gól. „Puk jsem si hned vzal, protože první gól je vždycky specifický. Určitě na ten zápas budu vzpomínat,“ svěřil se 24letý sparťanský obránce.

Byl jste ze své nominace do reprezentace po této sezoně překvapený?
Musím říct, že jsem to úplně nečekal. Nominace pro mě byla překvapivá, ale samozřejmě jsem za to hrozně rád. Už odmala to pro mě bylo něco výjimečného, protože každý hokejista sní o tom, že si v reprezentaci zahraje. Z toho důvodu si vždycky vážím, když můžu obléknout dres české reprezentace.

Hned v prvním utkání se Švýcarskem jste vstřelil svůj první gól v národním mužstvu. Schoval jste si puk?
Přesně tak, puk jsem si hned vzal, protože první gól je vždycky specifický. Vzpomíná se na to pěkně, i když zrovna v té situaci jsem vůbec neměl čas přemýšlet nad tím, že bych z ní dal gól. Všechno se seběhlo strašně rychle. David Tomášek vystihl rozehrávku a dal mi puk mezi kruhy. Mně se povedlo to dobře trefit a měl jsem z toho gólu opravdu radost. Určitě na ten zápas budu vzpomínat.

Vaším soupeřem byla také Francie, se kterou jste obě utkání nejprve prohrávali 0:2, ale poté jste vývoj otočili…
Ve Francii bylo větší kluziště, dokonce ještě větší než je na Spartě v Holešovicích, takže to bylo trošku jiné. Oba zápasy měly bezesporu svoji kvalitu, ale vždycky nám prostě utekl začátek. Možná na to měla trochu vliv adaptace. První den jsme různě přejížděli mezi stadiony – trénovali jsme jinde a pak jsme hráli jinde. Další den jsme zase neměli rozbruslení, celý den jsme čekali a hrálo se až ve 20.45. Nechytili jsme začátky zápasů, což mohlo být trochu kvůli nekoncentrovanosti. V obou zápasech jsme ale dokázali zapnout a otočit výsledek.

Oba dvojzápasy proti Švýcarům i Francii jste zvládli. Přestože se jednalo o slabší soupeře, vypovídá to něco o síle mužstva?
Je pravda, že to byli slabší soupeři. Nebyly to evropské top týmy, ale i tak měly svoji kvalitu. Vítězství bych přisuzoval hlavně tomu, že nám ve všech čtyřech zápasech zachytali výborně brankáři. Hrálo roli i to, že u nás v týmu je velká konkurence, a každý se chce předvést. Je tu spousta šikovných útočníků, kteří umí vymyslet skvělé akce. Myslím si, že právě v útoku se nám dařilo nejvíc. Vytvářeli jsme parádní kombinace, dávali jsme pěkné góly a v tom byla podle mě naše síla. Dopředu nám to fungovalo a jasným důkazem je, že jsme v každém zápase dali minimálně čtyři góly.

V národním mužstvu jste se již ukázal, nicméně ve čtyřiadvaceti letech jste stále relativně nováček. Ovšem v týmu jsou i mladší hráči. Co na to říkáte?
Je to tak. V tomhle týmu už nejsem z nejmladších, spíš patřím ke střední generaci. Máme spoustu šikovných mladých kluků, kteří jsou doplnění zkušenými hráči. Jak už jsem říkal – ti nejmladší kluci jsou šikovní a nadějní, takže je dobře, že dostávají v těchto zápasech šanci. Myslím, že všichni z mladších hráčů, co tu jsou, mají do budoucna ambice národní tým táhnout.

Původně jsem nečekal ani pozvánku do reprezentace. Když už přišla, tak jsem si myslel, že vydržím třeba týden. Teď už jsem tu čtvrtý týden a užívám si to.
Tomáš Pavelka o reprezentaci

Ve statistikách máte jako obránce po čtyřech duelech tři body (2+1). Jste tedy se svým osobním přínosem spokojen?
Bodově se mi dařilo, je pravda, že ofenzivně bych mohl být spokojený. V obraně jsem ale měl spoustu věcí, na kterých musím zapracovat, a dát si na ně pozor do příštích zápasů. Týmy, se kterými jsme hráli teď, to třeba nepotrestaly, ale silnější soupeři by toho mohli využít. Bavíme se s trenéry o tom, co je třeba udělat jinak a vylepšit, a každým tréninkem na tom pracujeme.

Jste ofenzivním typem obránce. Liší se vaše role v reprezentaci od toho, co hrajete ve Spartě?
Bylo dobré, že jsme hráli na osm beků, takže si myslím, že prostoru na ledě bylo tak akorát. Nedá se říct, že bych měl jinou roli, snažím se jen plnit, co mi řeknou trenéři. Když mi řeknou, abych nejezdil dopředu, tak se snažím zůstat vzadu a naopak.

S aktuálně zraněnými Ondřejem Vitáskem a Vojtěchem Mozíkem je vás v národním týmu třináct obránců. Jak se hraje při takové konkurenci?
Konkurence je všude a vždycky, na to už jsme asi všichni zvyklí. Každý se snaží ze sebe vymáčknout maximum a odehrát zápasy nejlépe, jak může. Na jednu stranu se bereme jako konkurenci, ale na druhou stranu si to navzájem přejeme. Není v tom žádná nevraživost, spíš to vnímám jako zdravou konkurenci.

Jakou si tedy dáváte šanci, že byste se mohl probojovat až na Mistrovství světa do Dánska?
Já nad tím takhle neuvažuju, jestli pojedu, nebo ne. Původně jsem nečekal ani pozvánku do reprezentace. Když už přišla, tak jsem si myslel, že vydržím třeba týden. Teď už jsem tu čtvrtý týden a užívám si to. Řekl jsem si, že nebudu nic plánovat. Snažím se soustředit jen na další den, co bude za trénink, s kým hrajeme a jaký budeme mít program.

Ve čtvrtek startují Carlson Hockey Games v Pardubicích. Jak se na tuto akci těšíte?
Bude fajn zahrát si zase před českým publikem. Myslím si, že přijde hodně lidí, takže se na zápasy moc těším. Bude to určitě náročnější než dosavadní přípravné duely, protože přijedou našlapané, kvalitní týmy. Teď už to všechno směřuje k mistrovství, takže to bude hodně zajímavé.

Dosavadní utkání jste hrál ve dvojici s Markem Hrbasem. Budete s ním pokračovat, nebo dostanete nového parťáka?
Na tréninku jsem byl ve dvojici s Filipem Pavlíkem z Hradce Králové. Nevím, jestli tak půjdeme i do zápasu, to se ještě může změnit, takže počkáme, jak to trenéři určí. S Filipem se ale dobře známe, hráli jsme spolu čtyři roky v Litvínově.

Pomalu se také blíží letní příprava Sparty. Určitě máte motivaci napravit uplynulou sezonu…
Já se ještě nedívám na novou sezonu. Z toho, co se nám se Spartou stalo, se musíme všichni poučít a uvědomujeme si to. Až si tím budeme jistí, hodíme to za hlavu a nastartujeme něco nového. Pro mě ale teď ještě aktuální sezona pokračuje s reprezentací, takže se na to plně koncentruju. Až mi sezona skončí, tak si nejdřív trochu odfrknu a pak se uvidí. Jsem přesvědčen, že až nastoupíme na letní přípravu, tak se do toho všichni ve Spartě obujeme. Budeme směřovat k tomu, aby se nic podobného neopakovalo, a budeme chtít daleko výš.

Ve Spartě působíte první sezonu, na začátku tohoto roku jste kontrakt prodloužil. Jste tedy ze svého pohledu v klubu spokojen?
Jo, ve Spartě jsem spokojený a nemám si na co stěžovat. Ať už s mým herním vytížením, tak v osobní rovině. V Praze se nám s přítelkyní líbí, takže jsem rád, že můžu spojit svoji budoucnost se Spartou.

FOTO: Aleš Krecl (cslh.cz)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek