20. 2. 2017 HC Sparta

Vyjádření k trestu pro Tomáše Pöpperleho

V pondělí po poledni přijala Sparta informaci o třízápasovém trestu pro Tomáše Pöpperleho a zároveň odeslala stížnost na rozhodčí za situaci, která předcházela jeho zákroku na Leoše Čermáka, jenž sparťanského gólmana atakoval v brankovišti.

Sazba za Pöpperleho zákrok se podle Disciplinárního řádu ELH pohybuje v rozmezí od jednoho do čtyř zápasů, přičemž trest na tři utkání je tedy 75 % výše maximálního možného trest. Sparta tento trest akceptuje a Tomáš Pöpperle bude navíc za své počínání, kterým oslabil mužstvo, potrestán pokutou, jejíž výše je interní záležitostí klubu.

Pöpperleho zákrok byl nevhodnou reakcí na počínání Leoše Čermáka, který ovšem vědomě vyvolal kontakt v brankovišti se sparťanským gólmanem a nejevil zájem opustit tento prostor, přestože již nebyl atakován. Rozhodčí tedy v tu chvíli hrubě chybovali, když okamžitě nepřerušili hru a následně neudělili trest brněnskému útočníkovi, který podobné konflikty vyvolává velmi často.

Jelikož trendem moderního hokeje je chránit gólmany a při každém sebemenším kontaktu útočících hráčů s brankovištěm dochází k přerušení hry, je s podivem, že k tomu ve zmíněném případu nedošlo ani po několika vteřinách Čermákova pobytu v brankovišti. Z tohoto důvodu podala Sparta stížnost na rozhodčí nedělního duelu.

Oprávněnost tohoto postupu potvrzuje i Předseda Disciplinární komise ELH ve svém rozhodnutí týkající se udělení trestu brankáři Tomáši Pöpperlemu za následný zákrok vedený proti hráči Leoši Čermákovi: „(…) Protihráč v brankovišti přepadl přes Brankáře, kterému tím na okamžik znemožnil jakýkoliv obranný pohyb v prostoru brankoviště proti případné střele některého z hráčů družstva klubu KOMETA GROUP, a.s. (…) předchozí nájezd Protihráče do prostoru brankoviště, v důsledku kterého, jak je shora popsáno, nebyl Brankář na okamžik schopen odpovídajícím způsobem zabránit případné střele některého z hráčů družstva klubu KOMETA GROUP, a.s.“

Sparta sahá k oficiálním stížnostem na rozhodčí v této sezoně jen v krajních případech a v pondělí se tak stalo teprve potřetí. Důvodem je upozornit před blížícím se play off na nutnost sjednocení metru posuzování situací, kdy dochází ke kontaktu útočícího hráče s gólmanem soupeře v jeho brankovišti.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek