15. 1. 2010 | Oliver Sálus, Pavel Hrdina, Oliver Sálus

SPA - VIT 2:1 - Sparťané vybojovali nad Vítkovicemi všechny body

40., pátek 15. 1. 2010
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Bolf, Vydarený - Netík, Broš, Koreis - Ton, D. Výborný, Kratěna - Látal, Langhammer, Ručinský - Hromas, Hrdel (41. Kafka), Podlešák. Trenéři: Volek a Holaň
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík (30. Voráček), Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Selingr - Káňa, Štefanka, Krenželok - Ujčík, R. Hruška, Kvapil - Szturc, Vrána, Treille. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Branky a nahrávky: 6. Hromas, 24. Ručinský (Ton, Vykoukal) - 13. Vrána (Szturc, Treille). Rozhodčí: Husička, R. Svoboda - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 5996.
P r a h a - Velmi těsný a vyrovnaný byl zápas 40. kola O2 Extraligy mezi pražskou Spartou a Vítkovicemi. Na premiérovou trefu v sezoně Karla Hromase stihl ještě odpovědět Vrána, nakonec však rozhodl probuzený střelec Martin Ručinský gólem v přesilovce 5 na 3.

Fotogalerie

Komentář

Do první větší šance se probíjel ve druhé minutě hostující Kvapil, jeho střelecký pokus však našel pouze vyrážečku Přikryla. Tato akce vítkovické hokejisty nabudila a trvale se usadili v pásmu domácích. Závar před brankou tvořil Treille. V páté minutě se do útočného pásma na delší dobu dostala také Sparta. A její snažení, na rozdíl od toho hostujícího, přineslo branku. Vlastní branka od bruslí byla připsána Karlu Hromasovi, který si tak připsal první letošní trefu. Sám střelec však neudržel emoce na uzdě a po několika vteřinách hry se odebral na trestnou lavici. Nabídnutou šanci k vyrovnání hosté ale nevyužili. Tempo hry se uklidnilo, hrálo se ve středním pásmu. Hosté gólově odpověděli ve 13. minutě, kdy po asistenci Sturcze dorazil puk za Přikrylova záda Petr Vrána. Mladá dvojice hostů tak dokázala vyrovnat. Sparťané, jakoby chtěli vedení strhnout opět na svou stranu, veškerá jejich snaha však ztroskotávala na jistém Štěpánkovi.

Druhou třetinu začali lépe domácí. Jejich útočné snahy podpořila také dvojnásobná přesilová hra, kterou Sparta jaksepatří využila. Petr Ton parádním pasem našel Martina Ručinského, který už měl jednoduchý úkol, protože na něj zívala odkrytá klec. Domácí hokejisté tak znovu drželi otěže zápasu. V další přesilové hře domácích hosté špatně střídali a Netík s Koreisem ujížděli sami na bránu. Druhý jmenovaný však nestihnul v rychlosti zasunout puk za Štěpánka. Vítkovický brankář v průběhu zápasu nepatrně znejistěl a jeho zákroky už nebyly tak přesvědčivé. Krušné chvíle reprezentačního gólmana nastaly ve 38. minutě v další přesilové hře Holešovických. V hledišti to neustále hučelo. Na konci druhého dějství se pak hosté nedohodli, kdo koho vystřídá, a v závěru jich bylo na ledě šest. Sparta tak třetí část začala v přesilové hře.

Pražané početní výhodu sice nevyužili, nicméně se neustále nacházeli v blízkosti Jakuba Štěpánka. Potom co nenápadný bekhendový pokus Broše zazvonil o tyčku, byl stav stále 2:1. Divák by jistě čekal drtivý nápor hostů a jejich snahu o vyrovnání. Ale nic podobného se dnes v TESLA ARENĚ nekonalo. Puk se nacházel nejčastěji v útočném pásmu domácích hokejistů a Štěpánek měl neustále plné betony práce. Ve vlastním oslabení v 53. minutě udělal několik rychlým kroků za obranu hostů Petr Ton, ale v tísni zakončil nad branku. O minutu později si vzal puk Netík a asi třicet vteřin kroužil kolem branky a za ní, poté předal kotouč Výbornému, který činil totéž. Výsledkem toho všeho byl faul Jurečky. V početní výhodě se odehrával stále stejný scénář, na který již bylo publikum zvyklé. Sparta útočila, hosté se bránili a vyhazovaly puky. Obrovskou šanci měl po střele Kratěny Michal Broš, ale tomu dnes nejspíš nebylo střelecky přáno, protože trefil pouze Štěpánkův chránič. Minutu a půl před koncem se už Arenou ozýval vítězný chorál Sparťanů, závěrečný tlak hostů přišel až po oddechovém čase, tedy minutu před koncem, ale to už bylo příliš pozdě. Tři body tedy zcela po právu zůstávají v Holešovicích.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Sparta): "Musíme pochválit všechny hráče za to, že spousta z nich nastoupila se sebezapřením, se zraněním nebo s nemocí. Na ledě ale nechali všechno. Mužstvo body vyloženě vydřelo."

Kamil Konečný (Vítkovice): "Stejně jako v předešlých třech zápasech se Spartou to bylo vyrovnané utkání s malým počtem vstřelených branek. Můžeme být spokojeni s nasazením, bojovností, ale naše produktivita je zoufalá. Je to asi třinácté utkání, které jsme prohráli o branku."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila