17. 3. 2010 | Tereza Velikovská, Lukáš Krupička, Tereza Velikovská

VIT - SPA 0:2 - Spartě se reparát podařil

ČF2, středa 17. 3. 2010
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Krenželok - Kvapil, Štefanka, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Strapáč, Vrána, Plášek - od 60. min. navíc Szturc. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Sparta: Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Macholda, Jan Hanzlík, Philipp, Cunik, Vojta - Kratěna, Broš, Hromas - Ton, D. Výborný, Podlešák - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Koreis. Trenéři: Volek a Holaň.
Branky a nahrávky: 31. Koreis (Hrdel, Hanzlík), 59. Ručinský (Hromas). Rozhodčí: Šindler, Hradil - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:7. Využití: Bez využití. Diváci: 6 513. Střely na branku: 30:47. Průběh utkání: 0:1, 0:2. Stav utkání: 1:1.
Sparťané se v druhém utkání do Vítkovic zakousli zostra hned od začátku utkání. Poučeni z chyb z prvního zápasu hosté stříleli ze všech pozic a tlačili se do brankoviště. Výkon Sparty vygradoval v polovině utkání, kdy se dorážkou prosadil Jakub Koreis. Do té doby mdlý domácí tým zvýšil obrátky a hra se vyrovnala. Jenže v brance Sparty stál nepřekonatelný Petr Přikryl, který svými zákroky dotáhl Pražany k vyrovnání série.

Fotogalerie

Komentář

Po úterní prohře vstoupila Sparta do druhého čtvrtfinálového zápasu aktivněji a od prvních minut důkladně prověřovala Jakuba Štěpánka. V páté minutě poskakoval puk po střele Jiřího Vykoukala po brankové čáře a hosté byli blízko úvodnímu gólu. Štěpánek se ale nakonec zorientoval a puk přikryl. Na obou stranách dominovali brankáři, kteří spolehlivě likvidovali všechny šance. V závěru prvního dějství měli domácí příležitost zahrát si dvě přesilové hry. Nejprve vyhodil Petr Ton puk ze hřiště a putoval na trestnou lavici za zdržování hry, brzy po jeho návratu obehrál Vykoukala na modré čáře Svačina a Karel Hromas ho zastavil pouze za pomoci háčku. Ani jednu přesilovku se domácím nepodařilo využít. Sparťané ve hře pět na pět Vítkovice přestříleli, gólově se ale ani oni prosadit nedokázali.

Ve 22. minutě vyrobil obrovskou minelu před svou brankou obránce Matěj Cunik. Puku, který nechal za sebou, se ujal Radim Hruška, Přikryl ale jeho střelu lapil. Ve hře čtyři na čtyři po vyloučení Hanzlíka a Barinky si na sparťanském brankáři vylámal zuby i osamocený Štefanka. Po návratu obou provinilců na led střílel Hromas a Štepánek puk neudržel ve výstroji. Rozhodčí ale puk v brankovišti neviděli a přerušili hru. Ve 31. minutě Štěpánek poprvé kapituloval. Hanzlík nahrával z rohu Hrdelovi do mezikruží, jeho střelu vítkovický brankář pouze vyrazil a dobře postavený Jakub Koreis dorážel pod jeho betonem do branky. Hra se ve druhé třetině přiostřila a začalo přibývat hraničních zákroků na obou stranách. Domácí měli na konci druhé části mírnou převahu, po vyloučení Netíka sehráli nejpovedenější přesilovku dosavadního průběhu zápasu. Překonat vynikajícího Přikryla ale nedokázali.

Ve třetí třetině vzrůstala snaha domácích o vyrovnání. Nejprve jeli dva na jednoho Ujčík se Svačinou, poté pálil z levého křídla Klimek. Ve hře čtyři na čtyři při vyloučení Svačiny a Výborného hrozil celý zápas velmi aktivní Langhammer, který se zdařilou kličkou dostal před Štěpánka. Po dalším vyloučení Výborného a následném potrestání Hanzlíka za zdržování hry hrály Vítkovice půl minuty ve třech. Krome krve v obličeji Macholdy po tvrdém naražení na mantinel však domácí ani z dvojnásobné přesilové hry nic nevytěžili. V 55. minutě dostal puk za záda Štěpánka Ondřej Kratěna, předtím se však ozval hvizd rozhodčího a branka nebyla uznána. Minutu a čtvrt před koncem opustil Štěpánek brankoviště a domácí zkoušeli vyrovnat se šesti muži v poli. Těm ale ujel Martin Ručinský a pojistil tak vítězství Sparty. Série se tedy přesouvá do Prahy za nerozhodného stavu.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Vítkovice): Sparta byla agresivnější, i když jsme paradoxně měli více vyložených šancí. Bohužel jsme je neproměnili. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Hráči odvedli maximum, bojovali, ale byla to marná snaha. Byli bychom samozřejmě spokojenější, kdybychom vyhráli oba zápasy, ale Sparta je velice těžký soupeř. Musíme být lepší v proměňování šancí a využívání přesilovek.

Miloš Holaň (Sparta): Asi nám pomohla včerejší facka, kterou jsme dostali. Hráči si uvědomili, o čem je play off. Začali jsme hodně aktivně. Dlouho to byl jen souboj se Štěpánkem. Vítkovice pak vyrovnaly hru, my jsme hráli hodně v oslabení, což nás stálo hodně sil. Přikryl byl dneska ale k nepřekonání. Byl to základní kámen našeho vítězství. Jeli jsme si pro jedno vítězství a to se povedlo. Když budeme pokračovat ve stejných výkonech, nemusíme se bát.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila