8. 9. 2006 | Lucie Vítková

SPA - ZNO 2:1 - Do sezóny pravou nohou

1., pátek 8. 9. 2006
Sparta - Znojmo SPA - ZNO
Sparta: Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Tabaček, Benýšek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Langhammer, O. Kratěna - Hromas, Netík, Podlešák.
Znojmo: Trvaj - Němeček, Bičánek, Čakajík, Jareš, Kotaška, Mojžíš, Šmach, Turoň - Svoboda, Pucher, M. Růžička - Erat, Dopita, Selingr - Beroun, Haman, Plášek - Harand, Vaškovič, Kucharczyk.
Branky a nahrávky: 33. Netík (Podlešák), 54. Hlaváč (Hlinka) - 47. Erat (Čakajík). Rozhodčí: Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6241.
Obhájci mistrovského titulu vstup do nového extraligového ročníku vyšel. Více než polovinu utkání dominovali na ledě oba brankáři, když náhle udeřil Netík a poslal Pražany do vedení. Hubený náskok si domácí hlídali, nakonec však inkasovali a museli se o vítězství poprat v závěru. Ujala se pohledná kombinace Hlinky s Hlaváčem, která zařídila první tři body do tabulky.

Fotogalerie

Komentář

Čtrnáctý ročník hokejové extraligy vypukl v Holešovicích krátce před osmnáctou hodinou. Nejprve se proslovu chopili ředitel klubu Viliam Sivek s generálním manažerem Petrem Břízou, následně byl ochozům představen nový gladiátorský videoklip. Úvodní buly vhodil symbolicky Karel Gut a v T-Mobile Areně se poprvé mohly od vítězného dubna rozdunět mantinely.

Do samotného utkání naskočila lépe Sparta, když si v úvodních minutách vytvořila slibné šance volající po brance. Hlaváč však nadvakrát ztroskotal na pohotovém Trvajovi, Kratěna střelou bez přípravy minul horní tyč hostující svatyně. Vzápětí se utrhl také Ton, v sólovém úniku ale netrefil mezírku mezi chrániči gólmana. Orli se osmělili až v přesilové hře v polovině třetiny, kdy nepříjemně na Salfického dotíral Erat. V početní výhodě před domácí brankou ještě zle zatápěl Dopita, ovšem na druhé straně se elegantně přes tři hráče uvolnil Sivek a v oslabení zkoušel překvapit Trvaje bekhendovou střelou na vzdálenější tyč. Když se svým projektilem neuspěl ani Svoboda, odcházelo se do kabin za bezbrankového stavu.

Prostřední dějství začali domácí přesilovou hrou, více ze hry měli přesto Znojemští. Ti zvýšenou aktivitou a dobrým pohybem náhle ovládli led a dostávali se do dobrých příležitostí. V oslabení se sám před Salfickým ocitl Růžička, zamířil však pouze do jeho náruče. Stejně se vedlo Dopitovi o pár vteřin později, když zkoušel trefit mezírku u pravé tyče. Štěstí měl domácí strážce branky také při Pucherově teči, která se otřela o boční konstrukci. Pražané zvedli hlavu až v půlce dvacetiminutovky, kdy Kratěna v nájezdu nezakončil úspěšně dlouhou kličku do bekhendu. Na jeho pokus navázal totiž ve 33. minutě Netík a po narážečce s Podlešákem zakončil pohlednou akci střelou do poloodkryté klece hostí. V závěru si sjel Vykoukal mezi kruhy na příhru od Tona, švihem zblízka našel pouze pohotovou rukavici Trvaje.

Závěrečnou třetinu odstartovala šance Erata, když nikým neatakovaný trefil z mezikruží betony Salfického. Pražané odpovídali okamžitě Kratěnou, který využil zaváhání hostující obrany a nepříjemně pálil k tyči. Pražané se soustředili na obranu a Orly na dostřel branky příliš nepouštěli. Pasivitou se však o hubený náskok připravili ve 47. minutě, kdy za překvapeného Salfického zapadla teč Erata. Sparťanský gólman střelu neviděl. Zlomit utkání zpátky na stranu domácích se pokoušel aktivní Netík, na rozklek Trvaje byl tentokrát krátký. Ujala se až kombinace Hlinky s Hlaváčem v 54. minutě, kdy druhý jmenovaný zblízka po ideálním pasu Hlinky nasměroval puk přesně pod břevno. Znojmo se dostalo k tlaku v přesilové hře, když všechny síly vrhlo do útoku. Obrana Sparty se překvapit nenechala a za podpory spolehlivého Salfického se dokázala ubránit. Na konci utkání se Orli připravili o možnost hrát power play dvěma rychlými fauly. Nejprve nedovoleně zakročil Kotaška, v poslední minutě pak také Svoboda, který sekl ležícího Tabačka přes žebra. Holešovičtí vítězstvím 2:1 vstoupili do sezóny pravou nohou a do tabulky si připisují první body.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta): "Věděli jsme, že to bude náročné utkání. Není to tak dávno, co jsme hráli se Znojmem semifinále. Myslím si, že jsme měli hodně šancí v první i ve druhé třetině, bohužel jsme je neproměnili a utkání jsme mohli i prohrát. Síla Znojma je v rychlých brejcích. Nakonec jsme si to ale pohlídali a jsem rád, že jsme utkání zvládli."

Miloslav Hořava (Znojmo): "Naše mužstvo, hráče, musím pochválit. Sehráli jsme velice slušný zápas. Od desáté minuty jsme hru vyrovnali, protože jsme začali trochu zakřiknutě. Bohužel jsme ale udělali chybu v poslední třetině, kdy jsme dostali na 2:1, což nás stálo i ten bod, o který jsme usilovali."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek