5. 4. 2007 | Lucie Vítková

PCE-SPA 3:5 - Ani podruhé Sparta nezaváhala

FIN2, čtvrtek 5. 4. 2007
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Lašák - Koma, Čáslava, Snopek, Havíř, Linhart, M. Čech, M. Šeda - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Pivko - Kolář, Koukal, Andrašovský - F. Mrázek, Cetkovský, Ondřej - od 30. navíc Blažek
Sparta: Duba - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Stehlík, Černošek, Tabaček, Benýšek - Zelenka, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Langhammer, Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun - Podlešák, Štrba, Rob
Branky a nahrávky: 23. Čaloun (Pucher), 36. Havíř (Pucher), 39. F. Mrázek (Koma) - 18. P. Ton (J. Hlinka), 30. Kratěna (P. Ton), 31. Podlešák (J. Hlinka), 33. Zelenka (J. Hlinka), 47. Hlaváč (Kratěna). Rozhodčí: Minář, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:10, navíc J. Hlinka (Sparta) 10 min OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 9.450 (vyprodáno). Stav série: 0:2.
I druhý finálový zápas České pojišťovany play off vyzněl lépe pro hostující Spartu. Svěřenci kouče Výborného zaskočili domácí Pardubice ve druhé třetině, kdy v krátkém sledu nastříleli tři branky a vytvořili si tak rozhodující náskok. Domácí dokázali sice ještě snížit na rozdíl jediného gólu, klid na hokejky Pražanů ale vrátil ve třetí části části hry Hlaváč, jenž v oslabení po přihrávce Kratěny zvýšil na konečných 3:5. Finálová série se přesouvá do hlavního města za stavu 2:0 pro Spartu.

Fotogalerie

Komentář

Vstup do druhého finálového utkání vyšel lépe domácímu Moelleru, který začal náporem. Brzy se snažil prosadit před Dubou Andrašovský, jenže neuspěl. Stejně se vedlo o pár minut později Čalounovi v početní výhodě, když pálil do odkryté poloviny klece. Pardubický tlak sílil právě při dvou slepených přesilovkách, ale tentokrát v nich domácí nepůsobili jistě a nebezpečně. Sparta naopak působila klidně, před Lašákem nebezpečně operoval především Kratěna. Ovšem v 15. minutě usedli na trestnou lavici dva beci Holešovických a Pardubice měly možnost padesát vteřin hrát proti třem, šanci si ale nevytvořily. To Pražané v přesilové hře byli důslednější a přesnější, využili bleskově tu z 18. minuty. Hlinka postrčil puk na Tona, jenž střelou bez přípravy nachytal Lašáka nad vyrážečkou. V závěru se Východočeši připravili o možnost dlouhé přesilové hry a hosté si hubený náskok zkušeně odnesli do kabiny.

V úvodu druhé části šli ale hosté podruhé v utkání do tří, krátce po skončení prvního trestu však ve 23. minutě nabil Pucher mezi kruhy Čalounovi, který střelou pod vyrážečku stav vyrovnal. Vzápětí mohl vedení strhnout na stranu Pardubic Koukal, Duba ovšem zasáhl úspěšně. Postupem času přebírali iniciativu na své hole Pražané, kteří se čím dál tím častěji tlačili před Lašáka. Tutové šance zmařili v krátkém sledu Ton a mezi kruhy pálící Dragoun. Gólová byla až individuelní akce Kratěny z 29. minuty, který si prohodil mezi bruslemi beka Linharta a kličkovanou zakončil střelou mezi Lašákovy betony. O dvě minuty později navíc Sparta skvěle rozebrala obranu Pardubic a na konci pohledné akce stál zakončující Podlešák. Jeho úder musel však potvrdit videorozhodčí. Přestřelka pokračovala záhy, když Hlinka vystihl špatnou rozehrávku Andrašovského u mantinelu, z otočky vybídl ke střele Zelenku, jenž se střelou k tyči nemýlil. Pražanům narostla křídla a nadále se pouštěla do ofenzívy, přesto Moeller zvládl duel zdramatizovat. Napomohla mu k tomu šťastná branka Havíře v početní výhodě, kterou si Duba srazil rukavicí mezi tyče. Dvě minuty před koncem navíc vyslal na branku hostí tvrdou ránu Mrázek a jeho projektil potvrdil znovu až videorozhodčí, puk se odrazil od vnitřní tyče branky a vrátil se zpátky do hry.

Na začátku třetí třetiny hosté dohrávali čtyřicet vteřin přesilovou hru, proti pozorně bránícímu domácímu celku se však neprosadili. Svěřence kouče Výborného ale jinak jednobrankové vedení neukolébalo a gólman Lašák se musel hodně ohánět při střelách Vykoukala a Sivka. Když pak začali zvedat hlavu domácí borci, udeřili opět Pražané – ve 47. minutě ujeli při oslabení Kratěna s Hlaváčem a druhý jmenovaný přesně usměrnil gólovou výzvu svého spoluhráče. Právě pátá branka Sparty srazila domácí hráče definitivně do kolen a ti se ve zbývajících minutách jen velmi těžko dostávali před brankáře Dubu. Sparťané drželi dlouhé minuty puk na svých hokejkách a když už se touše ujali Pardubičtí, neměl mladý hostující gólman příliš práce. Především v závěrečné pětiminutovce se hra hodně rozkouskovala a druhému celku základní části nepomohlo ani odvolání gólmana Lašáka. Sparta dokázala vyválčit v Pardubicích dvě výhry a před následnými domácími odvetami má o poznání lepší výchozí pozici.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): "Vytvořili jsme si spoustu šancí, především v první třetině. Kdybychom je proměnili, mohl výsledek vypadat jinak. Škoda, že byl uznán gól, který neměl asi platit. Dívali jsme se na to, a ten kotouč při třetím gólu Sparty nepřešel čáru. Mužstvo se nezlomilo, i za stavu 1:4 se zvedlo, hrálo perfektně, co jsme si řekli. Udělali jsme ale obrovskou hrubku v naší přesilové hře a Sparta má tak zkušené mužstvo, které ji potrestá. Pak si to taktickým výkonem pohlídali. Klíčový moment byla přestávka před třetí třetinou, ta Spartě pomohla. Uklidnili se, hráli svou hru."

František Výborný (Sparta): "Nečekali jsme, že bychom mohli z Pardubic odvést dvě vítězství. V dnešním utkání musím pochválit hráče za skutečně bojovný výkon. Na hřišti nechali všechno. Situace při našem třetím gólu jsme neviděl na videu, Martin Podlešák avizoval, že to byl gól. Rozhodčí ho uznal a pro nás byl důležitý. Nejdůležitější bylo, že pak Pardubice nevyrovnaly na 4:4 a Honza Hlaváč dal gól v oslabení."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila