7. 1. 2011 | Adam Sušovský, Daniel Ryl

VIT - SPA 4:3 - Z ledu lídra bez bodů

38., pátek 7. 1. 2011
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Málek - Barinka, Malík, Ovčačík, Trnka, Rehák, Voráček, Punčochář - Burger, Huna, Ujčík, Káňa, Klimek, Pohl, Tomas, Strapáč, Sýkora, Szturc, Šedivý, Svačina, Húževka
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, Hanzlík, Husák, Philipp, O´Brian, Macholda - Kratěna, Výborný, Bartánus, Ton, Koreis, Hromas, Treille, Luňák, Smoleňák, Karpov, Kůrka
Branky a nahrávky: 12. Burger (Barinka, Punčochář), 18. Huna (Burger, Punčochář), 20. Klimek (Ujčík, Pohl), 28. Burger (Huna, Malík) - 23. Ton, 49. Bartánus (Kratěna, Vykoukal), 58. Výborný (Bartánus). Rozhodčí: Polák, Trombík - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 7 023. Střely na branku: 33:38 Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3.
V Í T K O V I C E - V rámci 38. kola Tipsport extraligy zajela Sparta do Ostravy na led Vítkovic. Lídr dosavadní tabulky rozhodl utkání v první třetině, kdy utekl tříbrankovým náskokem. Hosté se nevzdali a druhá třetina byla již vyrovnanější. Pražané se v poslední třetině velmi snažili výsledek převážit na svou stranu, ovšem tříbrankové manko nesmazali.

Fotogalerie

Komentář

Sparta ve Vítkovicích nezačala špatně, nicméně ji znovu srážely vlastní chyby. Vítkovice dlouho hledaly cestu k bráně Pöpperleho a našly ji až právě díky nim. Přitom si hosté vytvořili několik slibných šancí, hlavně na brankovém prostoru, kde si tu největší vypracoval Smoleňák. Před prázdnou bránou ale nedokázal dorazit ránu Hanzlíka.

A tak se dostal ke slovu lídr soutěže. Gólový účet zápasu otevřel Jiří Burger, jenž propálil Pöpperleho po geniální křižné přihrávce Barinky. Sparta od té doby jen s těží ohrožovala Málka, prakticky se ji to dařilo jen sporadicky dorážkami.

To Vítkovice byly výrazněji nebezpečnější a často vyrážely do brejků. Jeden z nich měl na hokejce Rudolf Huna a naložil s ním parádně. Puk poslal přímo pod víko. Sparta se v té době už jistě viděla v kabinách, netušila ale, že domácí udeří ještě jednou. V nabídnuté přesilové hře totiž zůstal na brankovišti trestuhodně nepokrytý Lukáš Klimek a ztráta byla půl minuty před první přestávkou rázem tříbranková.

Po přestávce ta špatná Sparta zůstala v kabině, alespoň tedy na chvíli. Aktivita se brzy vyplatila. Petr Ton ve 23. minutě od modré čáry překvapil všechny včetně brankáře Málka. Hosté vycítili šanci a rvali se dál. V ložence pálil z mezikruží nad Smoleňák, neprosadil se ani Bartánus.

Čím více se Sparta tlačila do útoku, tim více se otevírala okénka v její obraně. Domácí využili hned to první. Za obranu si nabruslil Jiří Burger a podruhé v zápase překonal Pöpperleho, tentokráte ukázkovým blafákem.

Vítkovice odskočily a sledovali jsme znovu stejný obrázek, na který jsme byli zvyklí v první třetině. Sparta se v útoku nemohla prosadit, Vítkovice byly hodně nebezpečné. Zpoza brány si vybruslil Burger, nebezpečně pálil i Klimek. Pöpperle tentokráte i se štěstím odolal.

Udeřit mohla ještě Sparta, ale Kratěna v samostatném úniku beton Málka nepřehodil. Možná bude litovat, Sparta totiž nesložila zbraně ani v poslední části, a právě jedna branka jí v závěru chběla. Tona ještě Málek ve 43. minutě vychytal, na ránu osamoceného Marka Bartánuse už le neměl nárok.

Dvoubrankovou ztrátu Vítkovice vcelku poklidně bránily, jenže v 58. minutě hrály oslabení a najednou se dost reálně dalo uvažovat o sparťanském bodovém zisku. Kontaktní branku se podařilo vsítit hodně důraznému Davidu Výbornému.

Vše tak nasvědčovalo velkému tlaku hostů podpořenému power-play. Vítkovice ale minutu proti šesti hráčům zvládly na jedničku, a když už se hosté dostali k brance, narazili na tvrdou a důraznou obranu. Vítkovice si tak upevnily první místo a Spartě se vytoužené play-off znovu o krůček vzdálilo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel)
Začali jsme výborně prvnít třetinu, dali jsme tři branky. Pak se nám ale stalo něco v hlavě, přestali jsme bruslit, nehráli jsme to co chtěli a Sparta toho využila. Zlepšila pohyb a z relativně vyhraného zápasu jsme udělali velké drama. Sparta byla dobrým soupeřem, nakonec jsme měli štěstí, že nedokázala z našeho výpadku vytěžit více.

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha)
Já myslím, že o tom zápase rozhodla naše špatná první třetina. Laxním způsobem jsme nechali domácí jít do tříbrankového vedení. Pak už jsme to marně dotahovali a bylo to hodně těžké. Obrana Vítkovic to zvládla výborně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek