23. 11. 2022 HC Sparta

​Hořavu doplní v tandemu Švéd Wallson

Očekávané se stalo skutečností. Trenéra Miloše Hořavu doplní v tandemu úspěšný švédský kouč Hans Wallson. Se dvěma tituly se Skellefteou a dvěma finálovými účastmi v SHL se stal jedním z nejúspěšnějších trenérů poslední dekády ve švédské lize. Do Prahy přiletěl v noci z úterý na středu v noci a dnes ráno se zúčastní prvního tréninku s A-týmem.

„S oběma trenéry počítáme minimálně do konce sezony 2023/2024. Hans Wallson je nesmírně kvalitní a zkušený trenér. Navíc vítězný typ,“ konstatuje sportovní ředitel Petr Ton. „Do finále se Skellefteou se probojoval i poté, co mu z týmu po úspěchu odešlo dvanáct hráčů do zahraničí. To není náhoda,“ má jasno.

Wallsona si k sobě vybral právě Miloslav Hořava, který s ním spolupracoval na jedné ze severských stáží. „Miloš Hořava byl u všech úspěchů Sparty v posledních třech sezonách. Vyhrál základní část, dosáhli jsme s ním na bronz i stříbro. Pokračujeme ve fungující koncepci s týmem, který je složený s vidinou dosáhnout na úspěch,“ míní Ton.

Dva mistrovské tituly ve Švédsku, další dvě finálové účasti tamtéž, navíc zkušenosti ze švýcarské ligy. To jsou jasné argumenty, proč volba padla právě na sympatického Švéda. „Bylo by skvělé, kdyby Hans dokázal do naší hry implementovat prvky právě ze Švédska. Vždyť právě švédské týmy patří mezi nejlepší týmy v Evropě, stejně tak švédská reprezentace,“ upozorňuje sportovní ředitel Sparty.

PROFIL HANSE WALLSONA:

Hans Wallson spojil svůj hokejový život s rodnou Kirunou, kde působil už coby hráč. V sezonách 2000/2001 a 2002/2003 si s místním týmem zahrál také nejvyšší soutěž, ale jinak působil převážně v nižších patrech švédského hokeje. Bývalý útočník je však výrazně úspěšnější v pozici trenéra, do které vstoupil čtyři roky po konci aktivní kariéry. V roce 2009 převzal dorostence Skellefteå a o tři roky později už byl na střídačce áčka.

Už v prvním roce oslavil s rostoucím švédským gigantem titul po 35 letech, který dokázal o sezonu později obhájit, přestože z týmu odešla výrazná část mužstva. V následujících dvou letech dovedl mužstvo do finále, které Skellefteå hrála v letech 2011 až 2018 celkem sedmkrát z osmi ročníků švédské ligy!

Když se mu to povedlo před čtyřmi lety naposledy, uznávaný Hans Wallson měl za sebou necelou dvousezónní anabázi ve švýcarském Curychu. Švédský trenér se v dalších letech zaměřil na sebevzdělávání. V posledních dvou sezonách působil ve druholigovém Björklövenu.

V listopadu 2022 však vyslyšel nabídku Miloslava Hořavy, s nímž se potkal během svých severských stáží, aby společně zkusil pozvednout výsledky Sparty.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek