7. 1. 2021 Marek Táborský

​Jiří Zelenka: Show must go on

Vždy uměl rozdávat radost. Nejen svými góly ve sparťanském dresu, kterých dal hned 254. Zábavu nezkazil ani mimo led, ať už svou nakažlivou pozitivitou, nebo přirozeným showmanstvím. Jiří Zelenka Spartu neopustil ani po ukončení kariéry. Nezabrzdily ho ani vážné zdravotní problémy. „Zelí“ vychovává další mladé kanonýry a doprovází svůj klub do sezony jako patron aktuální sezony.

Blížil se začátek sezony 2019/2020. Jiří Zelenka, tehdy trenér sparťanských páťáků, byl nervóznější než kdykoliv předtím. Ne z hokeje, ale z budoucnosti. A čekání… Hokejového bohéma jedenáct let po ukončení profesionální kariéry paralyzovalo chronické onemocnění ledvin. Po třech letech nejistoty přišel rezultát: nutná transplantace. Šlachovitý sportovec se změnil v kouli vody. „Vážil jsem 120 kilo, musel jsem podstupovat domácí dialýzu. Nevešel jsem se ani do bruslí,“ vzpomíná na nejhorší etapu svého života muž, který, dovolí-li to vládní opatření, je opět denně na ledě se sparťanskými mladíky.

Do smíchu mu ale rozhodně nebylo. Na dárce čekal v registru půl roku. Neměl nic jistého. „Psychicky to bylo šílené. Celý život jsem byl vyjma pár hokejových úrazů zdravý. Zpětně přiznávám, že jsem na tom byl fakt špatně. Ptal jsem se: Proč zrovna já?“ vrací se zpět. Pak přišel jeden telefonát. Ledvina připravena, rychle přijeďte. Během pár hodin ležel na sále a zanedlouho se probudil s orgánem, který ještě nedávno pracoval v jiném těle. „První pocit? Strašně nepříjemná bolest. A to vydržím poměrně hodně. Dopředu mě ale hnalo vědomí, že jsem dostal druhou šanci,“ říká Jiří Zelenka, který nyní slaví narozeniny ve dvou dnech – 17. srpna a nově také 25. července. Žádné velké party ale u někdejšího pařmena nečekejte. Na to si je druhé šance až moc dobře vědom.

CELÝ PŘÍBĚH JIŘÍHO ZELENKY SI MŮŽETE PŘEČÍST VE DRUHÉM VYDÁNÍ SPARTA MAGAZINU!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek