7. 11. 2019 Marek Táborský

​Sběratel Pepa Toma: Chybí mi poslední dres!

Kustod Pepa Toma je sparťan tělem i duší. Náš odchovanec se po ukončení kariéry vrátil do klubu jako kustod a krom péče o hokejovou výstroj a broušení bruslí hráčů A-týmu pečuje také o nesmírně cennou sbírku historických sparťanských dresů.

Kolik dresů aktuálně čítá tvá sbírka?
Mám jich až 180, ale jsou v nich započteny i různé další dresy, včetně fotbalových a cyklistických. Našich hokejových dresů mám aktuálně okolo šedesáti.

Vzpomeneš si na svůj první dres, kterým jsi sbírku založil?
Milan Kastner, rok 1986. Vyrůstal jsem na Spartě, je to má srdeční záležitost, a tehdy se o dresy nikdo nestaral, neexistoval archiv jako nyní. Viděl jsem síně slávy v NHL a začal je sbírat také.

Jaký dres ti do sbírky nejvíc chybí?
Sháním dres z ročníku 1993/1994. Kdybych ho získal, budu mít všechny dresy od roku 1990 do současnosti. Kdyby jej někdo vlastnil, moc rád bych jej od něj získal. Z osmdesátých let mi pak chybí pouze ze sezony 1980/1981, 1981/1982 a 1988/1989. Ty také hodně sháním.


Který je nejstarší?
Milan Vopička, 1965/66. Je sice malinko sepraný, ale jinak ve výborném stavu. Podařilo se mi ho sehnat od bývalého trenéra Nymburka, který s Milanem Vopičkou kamarádil a měl ho doma.

Je těžké poznat originál?
Není… Dresy pro fanoušky se začaly prodávat až někdy po revoluci, dříve se žádné repliky neprodávaly. Většina starých dresů je tak často opravdu originál.

Koupíš raději čistý dres, nebo s podpisy?
Někteří sběratelé podepsané dresy nechtějí, ale já si je naopak rád nechám od dotyčného hráče ještě podepsat.

Dá se říct, kolik tvá sbírka stála a jakou má hodnotu?
Myslím, že může sahat k půl milionu. Snad mě nikdo nevykrade. Cenné jsou hlavně ty opravdu staré.

Co ti na tvůj koníček říká manželka?
Je ze mě na mrtvici (smích). Doufám, že se můj syn Pepíno jednou potatí, bude také sparťan jako já a jednou mu sbírku předám. Hodnota dresů ještě určitě poroste.

Jakého dresu ve sbírce si nejvíc vážíš?
Asi dres Vladimíra Nejedlého ze sezony 1976/1977, ten jsem získal až na dražbě v Americe. Teď mě čeká dražba dresu Karla Guta v Německu. Musím si ale nastavit nějaký finanční strop (smích).

Pomáhá ti při nakupování nových kousků fakt, že už máš takhle širokou sbírku?
Dostávám se do podvědomí dalších sběratelů i fanoušků. Často mi posílají různé své dresy na sociálních sítích, sami se mě ptají na názor. Vždycky rád pomohu. Zrovna nedávno se mi podařilo odkoupit dres Honzy Boháčka z roku 1992/1993.

Navíc máš coby kustod kontakty po celé republice, je to tak?
Určitě. I díky tomu se mi podařilo seznámit s mnoha sběrateli a pomáháme si mezi sebou. Každý ví, co sbírá ten druhý, dohazujeme si kontakty. Naštěstí speciálně sparťanské dresy nikdo nesbírá, nebo o tom sám nevím. Pár sběratelů má ale kousky, o které bych moc stál, bohužel je ale nechtějí prodat. Byl bych moc rád, kdyby mi fanoušci pomohli zkompletovat co nejširší sbírku. Při tradičních výročních utkáních k oslavám narozenin klubu bychom pak mohli udělat opravdu velkou výstavu.

Jsou lidé radši, že dres vrátí zpět do Sparty?
Rozhodně mi jej odevzdávají s lepším pocitem, než kdyby jej prodávali nějakému spekulantovi. Zůstanou v klubu. Někdy mi fanoušci nebo hokejisté přinesou dresy zadarmo, vždy se jim snažím ale za odměnu něco dát. Alespoň karton dobrého vína…

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli