1. 12. 2019 HC Sparta

​Sparťanská krev letos přilákala opět více dárců

Fanoušci Sparty nezklamali. V listopadu jich na darování krve dorazilo ještě více než v předchozím rekordním roce! Všichni hrdinové, kteří darovali svou krev, si užili nedělní zápas se Zlínem, na který dostali dvě vstupenky zdarma.

Během listopadu darovalo svou sparťanskou krev 1249 fanoušků, z toho hned 297 prvodárců. Ve Všeobecné fakultní nemocnici díky tomu mohli připravit skvělých 2498 transfúzních jednotek pro často životně ohrožené případy.

„Každoročně se počty dárců při akci Sparťanská krev zvyšují, ale letošní ročník byl jednoznačně nejsilnější. A to nejen v počtu dárců krve, ale zejména v počtu prvodárců,“ raduje se vrchní sestra z transfúzního oddělení VFN Ilona Drdová. „ V roce 2017 přišlo 115 prvodárců, o rok později jich dorazilo v listopadu sto čtyřicet. Letos ale přišlo neuvěřitelných 297 prvodárců,“ pochvaluje si.

„Dárci krve jsou pro nás nepostradatelní, darování krve má obrovský smysl. Ráda bych všem dárcům poděkovala za jejich nezištnost a obětavost a všem zástupcům Sparty za profesionální přístup a akci nadále podporovat,“ dodala Drdová.

Mezi dárci kromě našich fanoušků nechyběli ani zástupci klubu. Svou krev darovala generální manažerka Barbora Snopková Haberová, sportovní ředitel Petr Ton, kustod Pepa Toma, trenéři mládeže David Štětina a Rudolf Bahník, člen sparťanského Klubu legend Pavel Šrek, zápasový moderátor Vojtěch Sklenář či členky Prague Stars Cheerleaders. Dorazil ale také herec a zápasník Jakub Štáfek, sparťanští parahokejisté, futsalisté, cyklisté a zástupci organizace Oktagon MMA! Nechyběli ani partneři klubu ze společností Billa, Merkur a Daikin a zástupci skupiny Kaprain. Celou akci navíc podporovaly společnosti Merkur, Kika, Car4Way a Alavis.


„Krve je nedostatek a jsem moc rád, že se Sparta tomuto projektu věnuje už třináct let. Díky této akci dorazí do odběrových center ne o pár desítek lidí více, ale rovnou v řádu stovek,“ těší sportovního ředitele Petra Tona.

Slavnostního zahájení zápasu se Zlínem, kam měli dárci sparťanské krve vstup zdarma, se zúčastnily i úspěšně léčené onkologicky nemocné děti, čestné buly navíc vhodil fanoušek Matěj Kučera, který stále hledá vhodného dárce kostní dřeně. Třeba je i mezi vámi. Jsem moc rád, že sparťané letos darovali v tak velké míře. Věřím, že tito a další hrdinové budou darovat a pomáhat potřebným i během sezony," uvedl po zápase se Zlínem útočník Jiří Smejkal. Pomoci můžete kdykoliv, i mimo akci Sparťanská krev. Dárci sparťanské krve, tleskáme vám!


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek