12. 7. 2019 Kateřina Eisová

Vitouch: Zahrát si s A-týmem by bylo skvělé!

Minulou sezonu získal stříbro s juniorským týmem Sparty, kde patřil k oporám a byl důležitou součástí cesty k úspěchu. Sedmnáctiletý sparťanský talent DAVID VITOUCH nasbíral ve 45 zápasech základní části obdivuhodných 42 bodů za 24 gólů a 18 asistencí, v play-off získal v devíti zápasech tři body za jeden gól a dvě asistence. Druhým místem pro něj ovšem práce nekončí. Hned se připojil k letní přípravě A-týmu, kde získával nové zkušenosti.

Připravoval ses na sezonu se sparťanským A-týmem. Co ti tahle zkušenost dala?
Se Sparťany jsem se připravoval první měsíc, potom jsem se přesunul do Litoměřic. Tréninky mi určitě daly hodně, máme možnost se učit od starších, zkušenějších hráčů, což je pro nás velkým přínosem. Příprava s A-týmem mi velmi pomohla i po fyzické stránce a v celkovém přístupu k tréninku.

Vzali vás hráči A-týmu mezi sebe? Fungují zkušení hráči jako mentoři, radí vám mladším?
Vzali. Někdy si z nás dělali srandu, ale když jsme si s něčím nevěděli rady, pomohli nám a šli nám příkladem. Nejvíce nám radili Lukáš Pech nebo Tomáš Pavelka.

Máte vytipované hráče, od kterých se snažíte nejvíce odkoukávat a učit se?
Já osobně sleduji Lukáše Rouska, líbí se mi jeho přístup. Když se zaměřím přímo na hru, líbí se mi jeho načasování a zrychlení.

Hrál jsi už někdy zápas s A-týmem?
Zatím ne.

Cítíš, že máš v nadcházející sezoně šanci nakouknout do extraligových zápasů?
Kdyby se mi dařilo, tak bych byl moc rád, kdybych si tam mohl párkrát zahrát. Byla by to parádní zkušenost!

Příprava s A-týmem mi velmi pomohla po fyzické stránce a v celkovém přístupu k tréninku.
David Vitouch

Kondiční trenéři o tobě říkají, že jsi na svůj věk ve skvělé kondici. Baví tě kondiční průprava a fitness?
Docela baví. Hlavně když cvičím, cítím se lépe i na ledě. Na fyzické kondici stojí velká část výkonu.

Se kterými hráči A-týmu bys nejraději hrál v jedné formaci? Proč?
Asi s Lukášem Rouskem, se kterým jsem hrál už v minulé sezoně v play-off juniorské soutěže. Hrálo se mi s ním dobře, je skvělý hráč.

V minulé sezoně jste s juniorským týmem vybojovali stříbro. Prvotně vás možná mrzelo, že jste nedosáhli na zlato, ale jak na váš úspěch koukáš s odstupem?
Je trochu škoda, že se nám nepovedlo dosáhnout na vrchol. Měli jsme dobrou sezonu, byli jsme skvělá parta. Každopádně jsme za druhé místo rádi, myslím, že je to parádní úspěch.

V nadcházející sezoně si bude juniorka muset po odchodu Tomáše Schwambergera určit nového kapitána. Cítil by ses na takovou roli?
Nejsem úplně vůdčí typ, takže ji spíš přenechám nějakému přirozenému lídrovi. Můj tip je, že se kapitánem stane Štěpán Čech, který tu roli zastával, když v zápase chyběl Tomáš Schwamberger.

Na co se v příští sezoně těšíš nejvíce?
Na play-off, jsou to vždy nejlepší zápasy! Jde o všechno. Jinak se k těm zápasům přistupuje, jsou těžší, tvrdší a výhry jsou cennější. Minulou sezonu nás přišlo podpořit i spoustu sparťanských fanoušků, což bylo skvělé! Podporu jsme silně pociťovali a hnala nás dopředu.

Jaké jsou tvé cíle pro příští sezonu?
Budu se chtít prosadit v Litoměřicích, kde se momentálně připravuji. Hrát v seniorské soutěži by pro mě byla dobrá zkušenost, zase bych se herně posunul dál.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek