14. 11. 2022 Petr Pavlík

D. Vitouch: Věřím, že se budu jen zlepšovat

Útočník DAVID VITOUCH si o víkendu odbyl svůj debut v seniorském národním týmu, když úspěšně reprezentoval svou zem na Karjala Cupu. Mladý forvard si po dvou odehraných zápasech proti Finům a Švýcarsku pochvaloval kvalitu všech soupeřů. „Odehráli jsme tři poměrně dobrá utkání ve vysokém tempu. Mně se líbil zejména zápas s Finy, ale ani proti Švýcarům jsme nepředvedli špatný výkon,“ uvedl starší z bratrů Vitouchových.

Jak sis užil svou premiérovou akci v národním týmu?
Moc. Premiéra v áčku národního týmu byla skvělá, určitě mám na co vzpomínat. Věřím, že se budu jen zlepšovat a posouvat své výkony dopředu.

Byl jsi v průběhu turnaje v kontaktu i s rodiči?
Samozřejmě ano! Rodiče s bráchou Michalem mě sledovali a gratulovali, kam jsem to dotáhl. Psali jsme si, takže za mě dobrý. (směje se) Měli velkou radost stejně jako já.

V turnaji jsi oblékl dres s číslem 37 na zádech, se kterým hraje ve Spartě tvůj mladší brácha Michal. Proč sis nezvolil své obvyklé číslo 42?
Trenéři mi přidělili prostě nějaké číslo, podobně jako bráchovi ve Spartě. Je ale zajímavé, že zrovna tohle číslo. Oba jsme tedy skoro ve stejné situaci. (usměje se)

V týmu reprezentovali i další sparťané, konkrétně obránci Martin Jandus společně s Davidem Němečkem. Jak moc ti během turnaje pomáhali?
Martin i David jsou super kluci, hodně se spolu bavíme a na turnaji jsme si pomáhali. Oba mi neustále předávají své zkušenosti, za což jsem samozřejmě moc rád.

Věříš, že ti zkušenosti z takové akce pomohou i na klubové úrovni?
Rozhodně. Myslím si, že přechod zpátky na klubovou úroveň by v tuhle chvíli měl být o něco lehčí. Vím, že v reprezentaci se hraje ve vysokém tempu, jsou v ní velmi zkušení hráči, což mi samozřejmě pomáhá v tom, abych se stále zlepšoval a hokejově vyvíjel dál.

JANDUS: ZKUŠENOSTI Z REPREZENTACE MI POMŮŽOU

Jak hodnotíš naše počínání mezi nabitou konkurencí evropských týmů?
Odehráli jsme tři poměrně dobrá utkání ve vysokém tempu. Kvalita určitě byla znát, přijeli zkušení hráči, kteří ví, co mají hrát. Mně se líbil zejména náš zápas proti Finům, ale ani proti Švýcarům jsme nepodali úplně špatný výkon. Bohužel jsme se v koncovce trochu trápili. Mohli jsme dát více gólů, ale bohužel. Myslím si ale, že i přesto se v naší hře objevila spousta pozitivních věcí.

Proti Finům jsme naopak střelecky zářili.
Je to tak. Myslím si, že jsme hráli výborně. Proměňovali jsme šance, které jsme si připravili. Jediné dva góly, které jsme v utkání inkasovali, byly z oslabení. Při hře pět na pět jsme byli lepší a vyhráli.

Co říkáš na výkony našich produktivních útočníků Michaela Špačka a Radana Lence?
Kluci hráli super, jejich góly nám rozhodně pomohli. Výborně zachytal i brankář Roman Will, který nás podržel v těžkých chvílích.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek