1. 2. 2018 Matěj Mayer

Bek Voráček: Chtěl jsem jít jedině do Sparty

Sparta oznámila poslední dvě posily. A obě do obranných řad. Po Zbyňku Michálkovi a Marku Ďalogovi vyztuží defenzivní řady pražského celku Lotyš Arturs Kulda a také další bek s reprezentačními zkušenostmi – TOMÁŠ VORÁČEK, který naposledy působil ve Slovanu Bratislava. „Sparta o mě měla zájem už před minulou sezonou. Teď přišla nabídka znovu, tak jsem se rozhodl, že do toho už půjdu, protože je to nejlepší klub v republice,“ říká.

Jak hodnotíte dosavadní průběh sezony ve Slovanu Bratislava?
Bylo to náročné, protože tým se stavěl za pochodu. Nikdo to neměl lehké, co se týče souhry a podobných okolností. Některé zápasy se nám povedly, ale ztráceli jsme hodně bodů na venkovních hřištích, a na to jsme doplatili. Postupně jsme na play off začali ztrácet víc a víc bodů.

KHL je v některých ohledech kontroverzní soutěží. Bylo vše podle vašich představ?
Myslím si, že všechno v klubu fungovalo na perfektní úrovni – co se týče zázemí a dalších záležitostí kolem týmu, tak se o nás bezvadně starali. Ale je pravda, že když je člověk zvyklý na některé věci v Čechách, tak je pak samozřejmě překvapen, co se děje v Rusku. Já osobně jsem s tím ale problém neměl.

Sparta je prostě nejlepší klub v Česku, má největší jméno. Myslím si, že rozhodně nepatří tam, kde se v tabulce momentálně nachází. Doufám, že svým dílem přispěju k tomu, aby se dostala tam, kam patří.
Tomáš Voráček

Předpokládám, že když se Slovanu postup do play off vzdaloval, začal jste si hledal jiné mužstvo, kde byste dohrál sezonu. Je to tak?
Tak to úplně není. Já jsem byl ve spojení se Spartou už na podzim, ale pořád jsem chtěl zůstat ve Slovanu, protože jsem věřil, že by se play off mohlo udělat. Pak, když se cíl začal vzdalovat, jsem poprosil vedení Slovanu, jestli by při nějaké nabídce bylo možné mě uvolnit. Nakonec to dopadlo vlastně až poslední den v přestupním termínu, takže jsem strašně rád, že mě pustili. Patří jim za to velký dík.

Hrálo při vašem příchodu do Sparty roli i to, že v poslední dvou týdnech posílili klub také Jan Buchtele a Michal Řepík ze Slovanu Bratislava?
Tohle vůbec při rozhodování roli nehrálo, každý to měl jinak. Že jsme se tady sešli zrovna my tři ze stejného týmu KHL, to je spíš náhoda.

Kdy jste se poprvé dozvěděl o zájmu Sparty? Bylo to právě na podzim?
Já jsem měl ze Sparty nabídku už před minulou sezonou, ale to jsem se rozhodl ještě zůstat v Mladé Boleslavi. Teď přišla nabídka znovu, tak jsem se rozhodl, že do toho už půjdu. Sparta je prostě nejlepší klub v Česku, má největší jméno. Myslím si, že rozhodně nepatří tam, kde se v tabulce momentálně nachází. Doufám, že svým dílem přispěju k tomu, aby se dostala tam, kam patří.

V jaké chvíli jste si poprvé řekl, že byste do Sparty chtěl opravdu z KHL zamířit?
My jsme věděli, že po olympijské pauze čekají týmy KHL, které nepůjdou do play off, jenom dva zápasy. Domlouvali jsme se, co a jak. Já jsem zkrátka chtěl hrát, využít dobrou letní přípravu. Nechtěl jsem končit hned 1. března sezonu. Věděl jsem, že chci někde v této sezoně pokračovat, a myslím si, že Sparta je nejlepší místo pro zdokonalování se.

Proč právě Sparta a ne třeba vaše mateřské Vítkovice?
Abych řekl pravdu, tak jsem s Vítkovicemi v kontaktu ani nebyl. Měl jsem nějaké náznaky z mého posledního extraligového působiště v Mladé Boleslavi, odkud mě kontaktoval sportovní manažer, ale popravdě jsem řešil jenom Spartu. Čekal jsem na vyjádření vedení klubu a ostatní nabídky jsem měl stranou, protože jsem chtěl dodržet slovo, a jít jedině do Sparty.

Měl jsem nějaké náznaky z mého posledního extraligového působiště v Mladé Boleslavi, ale popravdě jsem řešil jenom Spartu. Čekal jsem na vyjádření vedení klubu a ostatní nabídky jsem měl stranou, protože jsem chtěl dodržet slovo, a jít jedině do Sparty.
Tomáš Voráček

Sledoval jste už během angažmá v KHL dění v extralize, potažmo jak se daří Spartě?
Nesledoval jsem zápasy vyloženě živě, ale sem tam jsem se podíval na výsledky a tabulku, takže vím, o co se hraje. Mně se na sportu vždycky líbilo, když je o co hrát, o co bojovat. Šlo tedy taky o to, že ve Slovanu už pomalu o co hrát nebylo. Nikdo tam samozřejmě nic v žádném případě vypustit nemohl, je to nejlepší evropská liga. Ale myslím si, že hokej se hraje proto, aby se hrálo o nejvyšší mety, a podle mě na ně Sparta má potenciál.

Sparta v poslední době hodně posiluje. Myslíte si tedy, že má na to, aby se probila do play off a dostala se v něm daleko?
To si teď nedovolím tvrdit, protože to je strašně vratké. Musíme vždy soustředit na následující zápas. My, kteří jsme přišli jako posily, chceme určitě naší hrou přispět k tomu, abychom jako tým sbírali co nejvíce bodů. Budeme chtít být nebezpeční pro všechny soupeře. Já osobně chci pomoct svou hrou k tomu, aby se Sparta zvedla. Motivací je jednoznačně play off, na nic jiného člověk zatím ani nemůže myslet. Co se stane v play off, to se uvidí potom.

53
Tolik utkání odehrál sedmadvacetiletý obránce Tomáš Voráček v aktuální sezoně Kontinentální hokejové ligy v dresu bratislavského Slovanu.

S Vítkovicemi jste došel dvakrát až do finále, kde jste v obou případech skončil stříbrný. Lákal by vás udělat poslední krůček k titulu právě ve Spartě?
Jasně že ano. Ale je to opravdu ještě hodně daleko. Myslím si, že mluvit ještě před začátkem play off o titulu není správné. Člověk má jít krůček po krůčku a soustředit se na následující zápas. K play off, titulu a dalším metám vede hrozně dlouhá cesta. Může se stát cokoliv včetně zranění, takže na to by člověk ještě neměl takhle dopředu myslet.

Už víte, jaká by měla být vaše role v týmu?
Popravdě jsme s trenéry ještě nemluvil, takže zatím nevím. Jenom jsme se pozdravili a podali si ruce. Určitě si promluvíme ve čtvrtek před tréninkem, kdy se k mužstvu připojuji. Jestli všechno vyjde, tak bych měl být v pátek připraven nastoupit v Hradci Králové.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek