13. 8. 2022 Martina Nová

Billa Cup den třetí: Sparta je ve finále turnaje!

Během čtvrtečního a pátečního programu se odehrály zápasy základních skupin a průběh byl opravdu napínavý. Ze skupiny A nakonec jen díky lepšímu skóre postoupili přímo do semifinále plzeňští Wolves. Přímý postup do bojů o medaile si vybojovali také naši hokejisté, jenž ve večerním klání jednoznačně porazili slovenskou Nitru. Průběžné informace vám přineseme zde v článku, všechny zápasy můžete také sledovat živě na Onlajny.com.

Průběh prvního a druhého hracího si můžete přečíst na našem webu.

Konečné pořadí skupiny A:

  1. HC Pilsen Wolves | 3 b – 7:6 – 1:0:0:1
  2. HC Slavia Praha | 3 b – 7:7 – 1:0:0:1
  3. HC Oceláři Třinec | 3 b – 4:5 – 1:0:0:1

Konečné pořadí skupiny B:

  1. HC Sparta Praha | 4 b – 8:6 – 1:0:1:0
  2. HK Nitra | 3 b – 9:11 – 1:0:0:1
  3. VHK Vsetín | 2 b – 8:8 – 0:1:0:1

Sobotní program

HK Nitra - HC Oceláři Třinec 3:4 (1:0, 0:3, 2:1)

První zápas sobotního programu nabídl napínavou podívanou. Od prvních minut se ujal hlavního slova Třinec, který měl více střel i šancí skórovat. Jenže to byla Nitra, která zásluhou Ťapušíka otevřela skóre. Ve druhém dějství se ale Třinec nevzdal své ofenzivní taktiky a otočil vývoj. Třemi góly v rozmezí tří minut šli do vedení 3:1.

Zdálo se, že už bude jasno, jenže opak byl pravdou. V zápase, které přineslo jediné vyloučení, se Slováci i přes únavu z předešlého dne nevzdali a trefami Ackermanna a Bratha srovnali. Euforie Nitře dlouho nevydržela, neboť za necelou a půl minuty skóroval Sebastian Taliga, jenž rozhodl o vítězství svého mužstva 4:3. Třinec vyzve odpoledne Plzeň.

Branky a nahrávky: 17. Ťapušík (Grimbel, Rís), 44. Ackermann (Brath, Ťapušík), 50. Brath (Hazucha, Ťapušík) – 34. Lazovský (Řípa), 36. Andrle (Marek), 37. Morcinek (Blahuta), 51. Taliga (Hrček).


VHK Vsetín - HC Slavia Praha 3:10 (1:2, 1:4, 1:4)

Při pohledu na výsledek se může zdát, že zápas byl zcela jednoznačný, nicméně síly na ledě byly poměrně vyrovnané. V první třetině se hned v první minutě ujala vedení Slavia, ale brzy Vsetín dokázal odpovědět. Pražané ale využili tlaku do branky a vzali si vedení zpět. Právě sešívaným to v duelu proti Vsetínu neskutečně pálilo.

V prostřední dvacetiminutovce se ujali vedení 4:1 a zdálo se, že se už nic moc na vývoji měnit nebude, jenže Vsetín se nevzdal a zásluhou Němce snížil. Hvězdou Valachů byl gólman Kocyan, jenž zneškodňoval jednu střelu za druhou, přesto do sirény opět dvakrát inkasoval. To Vsetín zlomilo a ve třetí části šlo o krasojízdu Slavie, jež nakonec triumfovala 10:3. Probojovala se tak do večerního semifinále, kde na ni čeká domácí Sparta.

Branky a nahrávky: 3. Vinklárek (Němec), 33. Němec, 46. Vašička (Malý, Vlk) – 1. Holešovský (Huk), 6. Hörnig (Švancar, Keller), 24. Holešovský (Huk), 26. Oh (Švancar), 36. Švancar, 38. Šikl (Vrzal), 42. Chylík (Švancar), 43. Švancar, 45. Holešovský (Huk), 60. Oh.


HC Pilsen Wolves - HC Oceláři Třinec 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Utkání Třince a Plzně nabídlo tvrdý souboj, v němž byli k vidění strkanice, ostré souboje i vyloučení do konce zápasu. Od prvních minut měli jasně více ze hry plzeňští Wolves, kteří byli odpočatí a svěží. Naopak Třinec měl v nohách utkání s Nitrou a bylo to znát v rychlosti na ledě.

V první třetině si Plzeň vybudovala dvoubrankové vedení, které stáhli Oceláři v prostřední dvacetiminutovce a zdálo se, že to bude ještě boj. Obzvlášť když do třetí části šli Plzeňští šli ve čtyřech v důsledku pětiminutového trestu. Jenže Třinci se nedařilo usadit v útočném pásmu a navíc si přesilovku ukrátil vlastním faulem. Vlci nakonec přidali ještě tři trefy a zahrají si nedělní finále.

Branky a nahrávky: 7. Račinský (Potapov), 20. Naumenko (Vostracký), 49. Potapov (Bukovec), 52. Reisnecker (Ravnik), 60. Naumenko (Kočárek, Potapov) – 40. Taliga (Hrček).


HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)

Závěr sobotního programu patřil derby pražských "S". Slavia měla nevýhodu v tom, že měla v nohách již odpolední utkání se Vsetínem, ale dlouho to nebylo vůbec znát. Sešívaní byli aktivnější a měli více šancí, přesto ale oba celky předváděly vyrovnaný hokej. Skóre se otevřelo až ve druhé třetině, byli to právě Vršovičtí, jenž se ujali vedení.

Jenže s postupem času jim ubývali síly a Sparta toho využila nejlépe, jak mohla. Ve třetí třetině nasázela svému rivalovi čtyři branky, přičemž dva z nich si připsal Savelyi Prikhodko. Naši mladíci si tak zahrají o zlato proti plzeňským Wolves, naopak obhájce titulu ze Slavie bude hrát o bronz s Třincem.

Branky a nahrávky: 47. Prikhodko, 51. Gottwald (Vaňha), 56. Vaňha (Schmuk), 59. Prikhodko – 25. Skyba (Kušta).


Rozpis nedělního programu

9:30 utkání o 5. místo: HK Nitra - VHK Vsetín

12:00 utkání o bronz: HC Oceláři Třinec - HC Slavia Praha

14:30 utkání o zlato: HC Sparta Praha - HC Pilsen Wolves


Rozpis všech utkání naleznete zde.

Finančně podporuje:


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek