11. 12. 2016 Petra Pilbauerová

Černoch: Zápasy proti Liberci jsou výjimečné

Další tygří skalp je na světě. Sparťani v nedělní extraligové bitvě povalili Liberec a připsali si další vítězství. Úspěch v poměru 3:1 znamená zároveň devátý duel v řadě s bodovým ziskem, z toho osm bylo se zelenou fajfkou značící výhru. "S Libercem je to velká rivalita," přiznává JIŘÍ ČERNOCH, autor třetí branky sparťanů.

Od jarního finále s Bílými Tygry uplynulo už hodně vody. Jsou stále vaše společné zápasy vnímány vyhroceně?
Určitě ano. Je to pro nás něco výjimečného, když hrajeme s Libercem. Pořád v sobě držíme určitý pocit... Neoznačil bych to za hořkost, ale je mezi námi zkrátka pořád velká rivalita. Porazit je chceme pokaždé. Určitým způsobem jim pak vracíme právě tu loňskou prohru ve finále.

Výhra v Liberci je zkrátka pro sparťany extrémně cenná, že?
Ano, když vezete zpod Ještědu tři body, je to vždycky super pocit.

9
Devítka je aktuálně šťastným číslem sparťanů. Ti si totiž z devíti utkání v řadě odnesli sedm plnohodnotných výher, dva body po vítězných nájezdech a bod z prodloužení. Dvakrát si přitom soupeř střelecky ani neškrtl!

Vzájemné bilance obou týmů je zajímavá. Jak Sparta, tak Liberec pokaždé vítězí venku...
Je to určitě trochu zvláštní, ale podle mého názoru už každý tým na takovéto úrovni umí vyhrávat jak doma, tak venku. Samozřejmě, pokud hrajete doma, máte v zádech fanoušky. Tady už to ale tolik nerozhoduje. Jde hlavně o to, kdo pro výhru na ledě udělá víc.

Můžete se vůbec ještě něčím překvapit?
Nevím jak oni nás, ale my je máme slušně přečtené. (směje se) Od minulé sezony svůj systém příliš nezměnili, takže víme, co hrají a jak přistupovat k jejich hráčům. Myslím si, že to byl i klíč k tomu, že jsme tu dokázali podruhé vyhrát.

Úvodní třetina zápasu působila vyrovnaným dojmem, od té druhé ale Sparta držela otěže duelu ve svých rukou...
My jsme si během první pauzy řekli, že ještě musíme trochu zabrat, abychom tu výhru dokázali urvat. Ve zbytku zápasu jsme pak domácí přehrávali. Drželi jsme si víc kotouč na holi, což nám vyhovovalo. Pak jsme přidali třetí gól, kterým jsme si to vítězství jen pojistili.

Prostřední dvacetiminutovka byla s ohledem na vývoj zápasu rozhodující. Souhlasíte?
S tím souhlasím. Podařilo se nám během ní dostat do vedení 2:1. Jakmile se totiž dostanete do vedení, snažíte si to nějakým způsobem i udržet. Ne že bychom hráli pouze dozadu a jen bránili, prostě jsme měli v hlavách to, že vedeme o branku. Odehráli jsme to velmi dobře a v klidu.

Vy jste svojí brankou na 3:1 pojistil tříbodový zisk pro svůj tým. Jak vypadal onen závar před brankářem domácích z vašeho pohledu?
Měli jsme přesilovku a já si stačil všimnout, jak rozhodčí signalizuje další trest. S kluky jsme na sebe na ledě pokřikovali, že to hodíme soupeři a dostaneme přesilovku pět na tři. V tu chvíli už jsme ale vlastně stejně hráli šest na čtyři. Švrk vypálil od modré a gólmanovi se to odrazilo před branku, kde jsem se to tam jen nějak snažil dotlačit. Byl to spíš takový náhodný gól.

Spartě se nyní daří po herní i výsledkové stránce. Co stojí za tímto vzestupem formy?
Začátek sezony jsme měli rozpačitý. Potom jsme si s kluky párkrát sedli, dali jsme hlavy dohromady a začali jsme hrát to, co od nás trenér chce a také věřit jeho systému. Myslím si, že když to takhle má každý hráč v týmu, tak pak to může fungovat.

Jak ještě může vítězství v Liberci zvednout vaše sebevědomí?
Tohle nám ještě o něco víc pomohlo. Teď hlavně potřebujeme myslet na Ligu mistrů, protože v úterý hrajeme opravdu důležitý zápas. Moc důležitý... Náš tým chce v rámci Champions League samozřejmě dojít co nejdál a tato výhra nás posune zase o stupínek výš. S klukama jsme se o tom hned po zápase bavili, že nám tohle snad pomůže směrem k úterku. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na Bern. Doufáme, že přijde hodně lidí a atmosféra se aspoň trochu vyrovná tomu, co jsme zažili ve Švýcarsku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek