17. 3. 2019 Daniel Ryl

Čtvrtfinále začíná! Junioři jdou na Liberec

Juniorce Sparty začíná vrchol aktuálního ročníku! Svěřenci Jana Tlačila o víkendu zakončili úspěšnou základní část a už v úterý odstartují na severu Čech čtvrtfinálovou sérii play off proti Bílým Tygrům. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se budou sparťané spoléhat také na výpomoc útočníka Lukáše Rouska, který zasáhl už do posledního utkání právě proti Liberci. Čtvrtfinálová série odstartuje v úterý 19. března na severu Čech, v sobotu 23. března se hraje v Praze. O den později se zde odehraje i případný čtvrtý duel.

Suverénní základní část, pak obavy o účast v play off

Mladí sparťané za sebou mají povedenou základní část, ve které v úvodních dvaceti zápasech nasbírali 54 bodů s celkovým skóre 97:58 a jednoznačně vyhráli skupinu B. Pražanům se dařilo také v nadstavbových prodlouženích, kde vydolovali deset bodů. Ve skupině o pořadí play off, v níž nastoupilo nejlepších dvanáct týmů a hrálo se dalších dvaadvacet zápasů systémem doma - venku, sparťané pokračovali v povedených výkonech ze základní skupiny.

222
Sparta vstřelila ve 48 zápasech základní části DHL Extraligy juniorů celkem 222 branek, nejvíce ze všech týmů.

Celkem si připsali jedenáct výher oproti osmi porážkám a dominovali zejména v ofenzivě, kde se jako jediný tým přehoupli přes hranici sta branek, když jich nastříleli celkem 107! Výborné výkony však pomohly sparťanům maximálně po psychické stránce.

V novém systému juniorské soutěže rozhodují o postupu do vyřazovací části skupiny o účast v play off. V nich jsou předchozí výsledky zapomenuty, protože všechny celky začínají "od nuly". Jen nejlepší tým, kterým byla v tomto případě právě Sparta, dostává dva bonifikační body. I to sparťanům v konkurenci Mountfieldu HK, Pardubic a Liberce téměř nestačilo, protože se o postup báli až do posledního kola. V něm doma prohráli 2:4 s Libercem a potřebovali, aby Pardubice neuspěly ve východočeském derby. Hradec Králové nakonec zvítězil po samostatných nájezdech, čímž poslal Spartu do čtvrtfinále na úkor rivala z Pardubic.


Trenér Tlačil: Trápí nás zranění, ale Rousek nám pomůže

Atraktivní čtvrtfinálová série startuje pod Ještědem už v úterý, pak se o víkendu přesouvá do Prahy. Sparta však vstoupí zápolí s rozsáhlou marodkou, která je jednou z příčin dramatického závěru. "Měli jsme problémy se zdravotním stavem týmu, poslední dva zápasy jsme odehráli ve značně okleštěné sestavě. Věděli jsme, že nám chybí šest hráčů základní sestavy, a budeme tedy značně oslabení," litoval trenér Jan Tlačil.

Zkušený kouč věří, že někteří hráči už budou připraveni pro první zápasy v Liberci. "Nevíme, ale snad dva ze zraněných už budou moci nastoupit od začátku série," uvedl Tlačil, kterého těší, že jeho týmu pomůže útočník Lukáš Rousek. "Přijali jsme ho s otevřenou náručí. Věřím, že nám hodně pomůže a bude velkým přínosem," doufá mládežnický trenér a za pravdu mu dává i jeho asistent.

Příchod mladého štírka, který byl v závěru základní části a předkole play off Tipsport extraligy nejlepším sparťanem, si pochvalují také jeho spoluhráči. "Lukáš hrál parádně. Bruslil, zvedal celkový výkon týmu. Měl tam parádní akce, mně to dal jednou skvěle a dali jsme z toho gól. Na hřišti byl vidět, museli si ho hlídat. Hodně nám pomohl," pochvaloval si po posledním utkání s Libercem v rozhovoru pro hokej.cz útočník Vojtěch Kropáček. Junioři tak získali velkou posilu a věří, že si mladý útočník přenese extraligovou formu i do juniorských zápasů a dotáhne Spartu k úspěchu.

Jsme moc rádi, že se k nám připojil i přes to, že to bylo jeho páté utkání v šesti dnech. Takhle se zachová pravý bojovník a sparťan!
asistent trenéra Tobiáš Slavíček na adresu Lukáše Rouska


Opět na Tygry! Oba týmy se v sezoně utkaly už osmkrát

Ve čtvrtfinále play off narazí sparťané na Bílé Tygry, kteří jsou v aktuálním ročníku jejich častým soupeřem. Oba týmy na sebe totiž narazily ve všech fázích sezony. "Systém je poměrně nešťastný, protože Liberec jsme měli v základní skupině, nadstavbě o pořadí v play off, nyní ve skupině o účast v play off a ve čtvrtfinále nás čeká znovu," popisuje aktuální situaci trenér Jan Tlačil.

5
Z celkových osmi vzájemných duelů v této sezoně si Sparta připsala pět výher a nebodovala jen dvakrát.

Jeho svěřenci nejprve zvítězili v prvním kole 3:2 po samostatných nájezdech, následně doma padli jasně 4:6 a na severu Čech schytali porážku 2:3 v prodloužení. Základní část pak zakončili výhrou 7:3 a  nadstavbové části vyhráli doma 4:3 a stejným těsným vítězstvím dokázali uspět i v šestém vzájemném utkání sezony.

Utkání s pořadovým číslem sedm a osm pak nabídla právě skupina E o účast v play off, kde sparťané sice vyhráli 3:2 v prodloužení na ledě Bílých Tygrů, ale v posledním kole prohráli 2:4. Vzájemná střetnutí jsou tedy převážně velmi vyrovnaná a oba týmy mají nejvyšší ambice. "Myslím, že kdo vyhraje tuhle sérii, tak bude ve finále extraligy," předvídá sparťanský trenér.

Vzájemné zápasy s Libercem v základní části:

Skupina: Liberec - Sparta 2:3sn, Sparta - Liberec 4:6, Liberec - Sparta 3:2p, Sparta - Liberec 7:3
Skupina o pořadí v play off: Sparta - Liberec 4:3, Liberec - Sparta 3:4
Skupina o účast v play off: Liberec - Sparta 2:3p, Sparta - Liberec 2:4


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Škorpík - Klodner, Poizl, Krutil, Bláha, Prchal, Gajdoš - Klimo, Schwamberger, Dani, Konečný, Rousek, Rubeš, O. Pšenička, Kropáček, Arnošt, Gluzman, Čech, D. Vitouch.

HC Bílí Tygři Liberec: Pařík - Aubrecht, Kunst, Hampl, Charvát, Kovář, Žůrek - Najman, Rychlovský, Šír, Šafařovský, Teplý, Jiruš, Chrtek, Klapka, Drábek, Cikhart, Šliga, Žemba.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek