6. 3. 2020 Daniel Ryl

Čtvrtfinálový soupeř: Spartu čeká Kometa

Základní část sezony je za námi, ale vrchol ročníku teprve startuje! Sparta už zná svého soupeře ve čtvrtfinále Generali play-off Tipsport extraligy, kde změří síly s Kometou Brno. Náš tým začne sérii na domácí půdě, kde bude chtít do vyřazovací části vstoupit pravou nohou a udělat první krok k postupu do semifinále.

Sparta začne doma, vstupenky už jsou v prodeji

Do čtvrtfinálové série vstoupí náš tým už v pondělí 16. března a v úterý 17. března od 19:00 hodin na domácím ledě. Předprodej na první dva čtvrtfinálové zápasy odstartoval už po pátečním utkání proti Olomouci. Další zápasy jsou na programu v pátek 20. března a v sobotu 21. března na ledě Brna.

Případný pátý duel se odehraje v úterý 24. března v Praze, šestý zápas by byl na programu ve čtvrtek 26. března na jihu Moravy, a kdyby stále nebylo rozhodnuto, postupujícího by určil sedmý zápas v sobotu 28. března na našem ledě.

Vstupenky na 1. čtvrtfinále, pondělí 16. března (19:00)


Vstupenky 2. čtvrtfinále, úterý 17. března (19:00)



Kometa v kostce: nepovedený závěr, ale velké zkušenosti

Vydařený začátek, útlum a pohlídaný postup do čtvrtfinále. Tak by se dala v kostce shrnout základní část v podání Komety, která skončila na šestém místě tabulky se ziskem 79 bodů. Mohla by na tom být však lépe, kdyby jí lépe vyšel závěr základní části. V něm z deseti zápasů vyhrála pouze třikrát, což ji vyřadilo ze hry o nejlepší čtyřku.

I přesto se musí mít sparťané na pozoru. Tým táhl zejména útočník Martin Zaťovič (29+21), který byl nejproduktivnějším hráčem Brna. Nad hranici třiceti bodů se ale dostali také produktivní útočníci Petr Holík, Peter Mueller a Tomáš Plekanec. Mnohé tak nepřekvapí, že jednou z nejsilnějších zbraní Komety jsou přesilové hry (20,11 %), v nichž jsou čtvrtým nejlepším týmem soutěže hned před Spartou.

Bilance v základní části: dvě výhry i skvělý obrat

Zápasy s Kometou se tradičně odehrávají v parádní atmosféře, což platilo i v tomto ročníku. Vzájemná bilance odstartovala na ledě Brna, kde sparťané po boji padli 0:2. V domácí odvetě ale předvedli skvělý obrat, když během 44 vteřin smazali třígólovou ztrátu a patnáct vteřin rozhodl o výhře 5:4 útočník David Tomášek.

Na svatého Štěpána už sparťané bodovat nedokázali, jelikož na půdě Moravanů prohráli 3:5. Ve čtvrtém utkání na domácí půdě už se ale radovali z vítězství. I přes ztrátu dvoubrankového vedení se nesložili a nakonec vyhráli 4:3 v prodloužení, čímž obstarali vítěznou premiéru trenéra Miloslava Hořavy.

Historická bilance: Sparta má Kometě co vracet

Obě mužstva se ve vyřazovací části nepotkají poprvé. V play-off jsme narazili na Kometu celkem třikrát a pokaždé se z postupu radoval náš soupeř. Na jaře 2012 sparťané vedli 2:1 na zápasy, ale po třech porážkách v řadě pro ně čtvrtfinále skončilo. O dva roky později už jsme v semifinále byli postupu blíže, ale bohužel jsme nezvládli sedmý duel na domácí půdě.

I přes bleskové vedení 2:0 jsme nakonec prohráli 4:5 a sen o finále se rozplynul. Do třetice se obě mužstva potkala v roce 2017, kdy jsme nezvládli všechny úvodní čtyři duely a ve čtvrtfinále jsme skončili nejrychlejším způsobem. To už je ale minulost, sparťané mají o motivaci postaráno a nepříznivou sérii chtějí ukončit už letos!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek