13. 12. 2019 Petr Pavlík

Ducháč: Musíme porážet každého soupeře

Na ledě je tím, kdo tvrdí muziku. Jeho hity občas soupeře bolí, jindy naopak pomůže týmu svými spolehlivými výkony v defenzivě. Obránce FILIP DUCHÁČ se stal již třetím a zároveň listopadovým nejlepším hráčem měsíce, kterého zvolili trenéři. „Znamená to pro mě hodně. Je to pro mě skvělá motivace na sobě dál pracovat a posouvat se dopředu,“ říká spokojeně mladý bek.

Opět jsi zvolen jako nejlepší hráč akademie HC Sparta. Co to pro tebe znamená?
Je to pro mě velice dobrý pocit a zároveň odměna a motivace.

Bereš to jako signál od trenérů k tomu, abys na sobě stále hodně pracoval?
Znamená to pro mě hodně, že z celého týmu trenéři zvolili právě mě. Je to pro mě skvělá motivace na sobě dál pracovat a posouvat se dopředu. Moc si toho vážím.

Myslíš, že by si toto ocenění zasloužili i jiní hráči z tvého týmu?
V týmu je hodně kluků, kteří předvádějí výborné výkony, včetně našeho gólmana Kuby Krbečka, který nás v posledních zápasech parádně podržel.

Když se gólmanům daří, tak se pohoda a klid přenesou do celého týmu a všem se hraje líp.
Filip Ducháč o týmovém duchu

V posledních zápasech jsme šestkrát vyhráli. Dostal tým od trenérů pochvalu?
Po jednotlivých zápasech nás trenéři za předvedené výkony pochválili, ale všichni víme, že naše umístění v tabulce není po vstupu do nadstavby dobré a že do nadcházejících zápasů budeme muset jít na sto procent a sbírat co nejvíce bodů, abychom v tabulce poskočili a dosáhli co nejlepší pozice pro play-off.

Minulý týden začala druhá část soutěže, zatím si vedeme obstojně...
Do druhé části jsme vstoupili nejlépe, jak jsme mohli, ale teď bude jenom na nás, abychom v dobrých výkonech pokračovali a porazili soupeře z horní části tabulky, kteří jsou ovšem velice kvalitní a zadarmo nám nic nenechají.

Koho bys označil za našeho největšího rivala v současné době?
Momentálně máme motivaci porážet úplně každého soupeře, ale jako největšího rivala s klukama vnímáme pražskou Slavii, proti které je každý zápas velice vyhrocený. Vždyť bojujeme o status nejlepšího týmu v hlavním městě!

Dvakrát v sezoně jsme nastříleli soupeři desítku. Jste spokojeni s ofenzivou?
Tyto zápasy byly výjimkou, protože nás celou sezonu naše ofenzivní činnost a speciálně koncovka velice trápí. Neproměňujeme tutové šance, které v hokeji rozhodují. Mimo těch dvou utkání máme velice málo vstřelených gólů na zápas, je to jedna z hlavních věcí, na které se budeme muset v nadcházejících zápasech soustředit.

V obraně se nám někdy daří více, někdy méně. Pracujete na tom s trenéry?
Na obranné činnosti celého týmu intenzivně pracujeme s trenéry a snažíme se v této oblasti naše výkony vylepšit. Dostáváme velice cenné rady a pokyny od Pavla Šreka, které mně osobně velmi pomáhají. Také jsem si sedl s Honzou Ludvíkem, se kterým teď hraju, dobře se doplňujeme.

Největší porážku jsme utrpěli proti Karlovým Varům. Co bylo špatně?
V tomto zápase nám podle mého názoru chyběla týmovost a osobní statečnost, jako jsou blokování střel a hra do těla. Každý to chtěl spíše brát na sebe, což v týmových sportech prostě nefunguje. Tento výsledek a předvedená hra nám daly obrovskou facku, po které jsme si s trenéry sedli a chyby si vyříkali. Je ale dobře, že takový zápas přišel ještě v základní části, protože jsme se probrali a teď hrajeme výrazně lépe.

Čtyřikrát naši brankáři udrželi čisté konto. Svědčí to o dobré přípravě?
Brankáři jsou velice důležitý článek týmu, když se daří jim, tak se pohoda a klid přenesou do celého týmu a všem se hraje líp. Každý z gólmanů má svou specifickou přípravu, ale věřím, že jdou do všeho naplno.

5
Obránce Filip Ducháč nasbíral v průběhu tohoto ročníku pět kanadských bodů.

V týmu je kolem osmi obránců. Máš rád, když se vytvoří konkurence?
Konkurenci mám rád, protože je užitečná ke zvyšování výkonnosti, což je to hlavní, co mě posouvá dopředu a nutí mě na sobě pracovat, abych v té dané činnosti byl nejlepší.

Ze všech obránců vážíš nejvíce. Využívají tvou váhu trenéři také na ledě?
Na ledě preferuju tvrdý kontaktní hokej hlavně v prostoru před brankou, kde je soupeř nejvíce nebezpečný, a v tomto je větší svalová hmota určitě užitečná.

V této sezoně jsi zaznamenal pouze pět bodů. Jsi se sebou spokojený?
Jsem spíš defenzivní obránce, takže je pro mě důležitější mít co nejmenší počet obdržených gólů. S počtem bodů ale spokojený nejsem a chtěl bych nějaké přidat, abych i po této stránce týmu ještě více pomohl.

V tabulce +/– jsi však jedním z nejlepších hráčů, jelikož máš už +13...
Za to jsem velmi rád, protože tato statistika je pro mě důležitá a ukazuje na spolehlivost a defenzivní činnost.

Sezona je dlouhá. Máte v sobě ještě dost sil na druhou polovinu?
Naše letní příprava byla fyzicky náročná, takže věřím, že sil budeme mít na druhou polovinu sezony pořád dost a bude stále z čeho čerpat. Teď nás ovšem trápí hodně nemocných nebo zraněných kluků, což je nepříjemné, ale donutilo nás to se více semknout a na zápase ze sebe vydat maximum.


FOTO: Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek