3. 8. 2020 Petr Pavlík

Forman: Věřím, že stadiony se začnou plnit

Ve Spartě působí dlouhých deset sezon, žádný jiný hráč současného kádru neodehrál tolik zápasů, jako právě útočník MIROSLAV FORMAN. „Od každé sezony mám velká očekávání, těším se moc. Chceme hlavně dobře začít a hrát od začátku nahoře,“ říká sparťanský odchovanec.

Na podzim vstoupíš do své jedenácté sezony ve sparťanském dresu. Co od ní očekáváš?
Od každé sezony mám velká očekávání, už se moc těším. Hokej se dlouho nehrál, o to víc se nemůžeme dočkat startu. Chceme hlavně dobře začít a hrát od začátku na horních místech tabulky.

Jak ses za deset sezon v A-týmu změnil?
Hodně. Dříve jsem hrál spíše v „bourací“ lajně, kde jsem se soustředil na černou práci. Věřím, že postupem času jsem trenérům dokázal, že umím góly dávat i tvořit hru. Jako mladší jsem neměl tolik bodů, ani jsem se za nimi moc nehnal. I teď mi jde hlavně o to, aby se co nejvíc dařilo celému týmu. To je moje hlavní priorita.

Pořád se ale nebojíš shazovat rukavice a zastat se spoluhráčů…
Ano, ale ne tolik. V minulých letech si většina hráčů nechala rukavice na sobě, bitky byly trochu jiné.

Které pěstní souboje si nejlépe pamatuješ?
Vyloženě první větší šarvátku jsem absolvoval s Jirkou Vašíčkem a potom s Ryanem Hollwegem. Oba jsme byli už na konci střídání, únava byla trochu znát. V každé bitce je však cítit velký adrenalin. Hlavním úkolem je sundat protivníka co nejrychleji za každou cenu. (usmívá se).

Kdo tě naučil dobře přistupovat k soupeři?
Musím zmínit Davida Kočího, který mě toho naučil opravdu spoustu. Po tréninku jsme vždycky spolu trénovali, takže mě poté nemohlo už nic překvapit. (směje se). Tréninky s Davidem byly fakt super.

S kým si po deseti sezonách v A-týmu nejlépe rozumíš?
V kabině si rozumíme dobře všichni, máme vynikající partu. Na ledě se mi nejlépe hraje s Buchtou a Pecháčkem, se kterými jsem končil minulou sezonu v jedné lajně. Hráli jsme spolu i v předešlých sezonách, proto musím vyzdvihnout zejména tyto kluky. Doufám, že snad po deseti vynechaných sezonách naskočí také Příba. (směje se). S ním bych si rád znovu zahrál.

Ve čtvrtek vstoupíme do prvního zápasu Generali Česká Cupu. Jsme dobře připraveni?
Věřím, že ano. Minulý týden jsme měli pár dobrovolných tréninků, které ale probíhaly ve vysokém tempu. Dobře jsme potrénovali. Chceme do turnaje vstoupit co nejlépe a vést se na vítězné vlně.

Na čem jste pracovali?
Tréninky byly zaměřené spíše na základní věci, hlavním úkolem bylo pořádně si osahat výstroj, trošku se vybruslit. Skoro všichni máme kompletně novou výstroj. Těžší věci budeme trénovat až později.

Jak vnímáš nově vzniklý pohár?
Je to určitě zpestření jak pro nás, tak i pro fanoušky. Jsem na to zvědavý. Věřím, že se odehrají všechny plánované zápasy. Pro mě je určitě lepší hrát zápasy v rámci poháru, kdy známe nějaký systém, než například obyčejný přátelák. Je to jedině dobře.

Na koho z našich soupeřů se těšíš nejvíce?
Těžko říct. Každý zápas bude mít podle mě super náboj. Nejtěžším týmem pro nás bude asi Plzeň, s ní je to vždycky hodně vyhecované.

Nemrzí tě divácká omezení?
Bohužel se s tím musíme smířit. Podmínky má každý tým stejné. Se současnou situací se nedá nic dělat. Věřím, že zanedlouho budeme mít aspoň trochu naplněné stadiony. Hokej bez lidí si totiž neumím představit.

Na druhou stranu je skvělé, že vůbec můžete hrát...
Přesně tak. Prognózy nebyly moc dobré, vypadá to, že se snad začne. Musím zaťukat. Uvidíme, jak to bude vypadat.

Nedávno se ti narodila druhá dcerka. Jak si užíváš chvil strávených se svojí rodinou?
Užívám si to moc. Moje budoucí manželka byla v porodnici přes deset dní. Musel jsem doma hlídat, ze začátku jsem byl v pohodě, ale později už to bylo čím dál víc náročnější. (usmívá se) O děti se ale starám rád. Beru to jako odpočinek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek