26. 5. 2023 Matyáš Kot, Daniel Ryl

Gross: Bylo pro mě důležité, aby Miloš zůstal

Hlavní trenér Pavel Gross už má za sebou první dny po návratu do našeho klubu, se kterým chce společně s Miloslavem Hořavou dosáhnout na nejvyšší mety. "Bylo pro mě velice důležité, aby Miloš ve Spartě zůstal a pracovali jsme spolu," přiznal při setkání s novináři zkušený kouč, který se učil také ve fotbalové bundeslize.

Co se dá přenést z fotbalové bundesligy do hokeje?
Dost věcí! Ve fotbale je neskutečné, jak jsou daleko před hokejem. V nasazení, přemýšlení i měření dat. Velice se mi líbilo, co jsou schopni vymyslet a vyměřit z hráčů a dál to pozitivně použít při tréninku a regeneraci.

Takže za sebou máte studijní rok?
Čas jsem strávil pestře. Navštívil jsem pár hokejových i fotbalových bundesligových týmů. Byl jsem se kouknout na chod organizací v Česku, ale také ve Švýcarsku a Švédsku. Udělal jsem si pro sebe různé semináře a veškeré další věc, které se týkají týmu a komunikace. Myslím, že hlava je prázdná a dostal jsem díky tomu nový impulz. Člověk už má v každém případě chuť na novou sezonu.

Už jste stihl poznat všechny nové svěřence a kolegy?
Co se kádru týče, hráče si chci poznat sám, ale také zaměstnance, což je pro mě velice důležité. Člověk se musí zeptat i druhých, jak hráče vidí. Dojem si ale umím udělat sám. Za mě je prvních pár dnů dobrých, jsem pozitivní a myslím, že budeme dobře nastartovaní na sezonu.

Herní přípravu odstartujeme v srpnu

Máte s Miloslavem Hořavou rozdělené role?
Nechci se nadřazovat na hlavního trenéra a asistenta. Týmu jsme řekli, že Miloš je pro mě rovnocenný partner, protože má obrovské zkušenosti a posunul Spartu o něco dál. Ve Spartě je velice dlouho, dobře ví, jak hráči fungují a co na ně platí. Jsem šťastný, že je tu se mnou.

Fanoušky zajímají nová jména, už máte představu o změnách v kádru?
Ve vedení nás je pět, abychom se hromadně poradili, jak dosavadní tým vypadá a čím bychom ho mohli posílit, abychom se mohli poprat o nejvyšší mety. Momentálně za sebou máme již třetí mítink a díváme se na mančaft společně. Aktuální mužstvo má dobrý základ, mohou se měnit jen maličkosti. Naše rozhovory jsou velice dobré, setkávám se s novinkami a musím se rychle učit.

Hodí se, že Spartu a Holešovice dobře znáte?
Je to hodně let, ale bylo pěkné, že když jsem přišel a otevřel dveře, stáli tam Žemla s Krosnou. Byl to docela návrat do minulosti, když jsem hned uviděl dva obličeje, se kterými jsem v minulosti hrál. Sparta má dobré jméno a bylo výhodou, že vím, do čeho jdu. Musíme si ale na rovinu říct, že se vracím do republiky, která je úplně jiná, než v době, ve které jsem ji opouštěl.

Nový kondiční kouč Ježek: Prostředí je parádní!

Cítíte se trošku jako cizinec?
Čeká nás s manželkou nová kultura, ale nebojíme se toho, protože máme pořád pravidelný kontakt s rodinou a kamarády. I tak bude přesun do Čech novou výzvou.

Co vám angažmá v Německu dalo?
Když se dívám na českou ligu, máme v ní hodně českých trenérů a málo zahraničních. I zahraničních hráčů je v Česku malý počet, takže je liga spíše o české mentalitě. V Německu je vše multikulturní, zažil jsem snad všechno. Vynikající hráče z Švédska, Finska, zámoří, ale i z Chorvatska. Zažil jsem v Německu trenéry různých národností, stylů a názorů. Člověk si ze všech vezme jen to nejlepší.

Využíváte znalosti z aktivní kariéry?
Trenérská i hráčská minulost mi pomáhají. Člověk s věkem dostává určité zkušenosti, které mu v každém případě pomůžou.

I ke splnění vysokých očekávání?
V podobné situaci jsem byl poslední čtyři roky v Mannheimu. Řekl bych, že tlak je automatický, ale v extralize je hodně dobrých mužstev, která si mohou nárokovat výhru. Sparta k nim v každém případě patří. My si ale nebudeme žádné zbytečné tlaky vytvářet, každý hráč i zaměstnanec této organizace ví, jaké nároky ve Spartě jsou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek