2. 11. 2017 Daniel Ryl

Hlinková: Reprezentace je skvělá příležitost!

Legendární útočník Jaroslav Hlinka zanechal výraznou stopu v reprezentaci i ve Spartě, ale v pražském klubu není sám. V jeho šlépějích totiž pokračují syn Tomáš (10 let) a také dcera NICOLE HLINKOVÁ (14 let). Obránkyně sedmé třídy už jde navíc i v reprezentačních stopách svého táty, protože se jako první hokejistka v historii Sparty dostala do ženské reprezentace do šestnácti let. Tu čekají 10. a 11. listopadu v Lovosicích přátelské zápasy s Německem.

Ve Spartě sice ženský tým nenajdete, ale v mládežnických mužstvech najdete i sparťanky. Jednou z nich je obránkyně Nicole Hlinková, která nastupuje za sedmou třídu a tréninky i zápasy proti klukům vnímá jako svou výhodu. O profesionální kariéře zatím nepřemýšlí, ale ve svém tátovi má velký vzor i podporu.

Nicole, jste historicky první hokejistkou Sparty, která se dostala do reprezentace. Čekala jste pozvánku, nebo jste byla zaskočená?
Já už jsem předtím byla s holkama na pár kempech, takže jsme se s nima mohla seznámit a trénovat. Byla jsem ale zaskočená, protože jsem nečekala, že by mě mohli nominovat.

Nominace do reprezentace je výrazným stupínkem výš. Vnímáte to jako velkou motivaci na sobě nadále pracovat a případně se posouvat až třeba k profesionální kariéře?
Rozhodně je to další stupínek. Jsem hodně ráda za to, že takovou příležitost mám.

Ženský hokej jde v posledních letech nahoru a úspěchy sbírá i naše reprezentace. Sledujete ženský hokej hodně, nebo ne?
Já upřímně sleduju víc chlapy a snažím se učit spíš od nich. Hodně mi pomáhá i taťka, který mi říká, co dělám za chyby.

Kluci mě berou, fórky jim dokážu vrátit

Sparta žádný ženský tým nemá, proto hrajete za sedmou třídu a nastupujete proti klukům. Neberete to ale jako výhodu, protože vám to může dát víc?
Beru to jako výhodu, protože u kluků je to tvrdší a kluci jsou všichni šikovní. Můžu se toho od nich hodně naučit.

DÍVKY V MLÁDEŽI SPARTY:

  • Tereza Poláková (2. třída)
  • Julie Jebousková (4. třída)

  • Daniela Nováková (brankářka, 5. třída)
  • Nicol Příhodová (útočnice, 5. třída)
  • Michaela Hesová (brankářka, 6. třída)
  • Nicole Hlinková (obránkyně, 7. třída)

Nemůžu vynechat otázku, která se nabízí. Jak se žije holce v šatně plné kluků? Cítíte, že si vás rozmazlují a chrání si vás?
To si nemyslím. (směje se) Nemáme mezi sebou žádný problém, ale některý kluci si ze mě občas dělají legraci.

O tom jsem mluvil už s Bárou Krajsovou, která dělá u A-týmu fyzioterapeutku. Ta přiznala, že postupem let už se naučila klukům fórky vracet. Platí to i pro vás?
Jo, už si dovolím. Nenechám si to líbit. (směje se)

Jak na vás kluci a zejména soupeři reagují? Nemáte pocit, že se na vás někdy koukají skrz prsty jenom proto, že jste holka?
Moc ne. Berou mě jako součást týmu a neberou na to ohledy.

Odpověď na otázku, proč jste se rozhodla zrovna pro hokej, se i vzhledem k úspěchům a kariéře vašeho táty nabízí, přesto se musím zeptat. Proč hokej?
K tomu mě přivedl Víťa Zikmund. Řekl mi, že bych si mohla zkusit hokej, nakonec mě bavil víc než krasobruslení, tak jsem přestoupila sem na Spartu.

Předpokládám, že velkou roli hrálo i to, že jste se díky tátovi pohybovala v hokejovém prostředí a navíc ho hraje i brácha, je to tak?
Ano. Viděla jsem, jak všechno funguje, učila jsem se z toho a zaujalo mě to. Navíc jsem měla doma podporu.

Tátu už jsem při radách odbyla, ale byla to chyba

Váš táta je bývalým úspěšným reprezentantem, hráčem NHL, ale zejména legendou Sparty. Vzpomínáte si, kdy jste to začala vnímat?
Začala jsem to vnímat docela pozdě. Až někdy kolem osmi let mi došlo, že táta asi nebude obyčejný hokejista.

O tátovi se ví, že vás i bráchu pravidelně sleduje. Je přísný, nebo vám nechává volnost?
Taťka mi chyby řekne, ale přiznávám, že na bráchu je přísnější, protože to bere tak, že já se tím asi živit nebudu. Teď ale začal být přísnější i na mě, protože vidí, že jdu do reprezentace a chce, abych to zvládla.

14
Nicole Hlinkové je 14 let a dočkala se první nominace do ženské reprezentace U16.

Stalo se už někdy, že se vám snažil poradit, ale vy jste ho třeba i odbyla, ať vám do toho nemluví?
Když jsem začínala, tak jo. To jsem ale neměla dělat. Pak jsem zjistila, že je to moje chyba a on mi musí poradit, protože on je ten, kdo ten hokej umí. (usmívá se)

Říkala jste, že sledujete hlavně chlapy. Předpokládám tedy, že oblíbený tým a vzor máte tam, že ano?
Samozřejmě fandím Spartě a v NHL miluju Tampu Bay. Vzorem je určitě taťka, ale taky Steven Stamkos a Sidney Crosby.

Zeptal jsem se záměrně, protože jsem čekal, že uslyším třeba Erika Karlssona nebo Kevina Shattenkirka, když hrajete obránkyni. Proč tam, a ne v útoku jako táta?
Já ani nevím. Mně se líbí, jak dneska obránci hrajou. Dokážou útočit i bránit. Stamkos i Crosby jsou úžasní hokejisté, který v kariéře něco dokázali.

Ač je to složitější, profesionální a úspěšná kariéra jde nastartovat i v ženském hokeji. Cesta vede přes zámoří, je to i váš sen, nebo nad tím zatím nepřemýšlíte?
Nechávám tomu volný průběh. Nejsem si ještě jistá, jestli bych se tím chtěla živit, nebo hrát jenom pro zábavu. Pro mě je úspěch už to, že jsem v reprezentaci.

JAROSLAV HLINKA: MÉ DĚTI SI HOKEJ ZAMILOVALY - CELÝ ROZHOVOR ZDE!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek