3. 2. 2022 Marek Táborský

Hudáček: Gratulovalo mi víc lidí než u KHL

Během své kariéry se zastavil na vynikajících hokejových adresách. Frölunda, Örebro, Spartak Moskva, Novosibirsk... a nyní Sparta Praha. Slovenská posila našeho brankoviště neskrývá nadšení z toho, že přichází do klubu s ambicemi na úspěch. "Další titul je pro mě největší sportovní motivace," říká pohodový třiatřicátník.

Do Prahy jsi přijel až ve středu ráno, po dlouhé cestě autem z lotyšské Rigy. Jaká byla cesta?
Dlouhá! Jel jsem přes Katowice, Ostravu, noc jsem strávil u bratra v Brně. Bylo to přes 1300 kilometrů. Ale víš co? Mně to vůbec nevadí. Velkou část cesty jsem zvládl v noci. S bráchou jsem se ale stihl jen pozdravit, přijel jsem fakt pozdě.

S jakou motivací do Sparty přicházíš?
Hlavně se sportovní. Začal jsem tuto sezonu později, protože se nám narodil syn. Kluby z Ruska, ze kterých jsem měl nabídky, odmítli akceptovat, že bych mohl začít sezonu později. Rozhodl jsem se počkat a pak mě oslovila Riga. Líbilo se mi tam, ale tým byl na posledním místě, nebylo to hokejově ono. Teď přicházím do Sparty s jedním velkým cílem. Sparta dlouhou dobu nevyhrála titul, teď má velice dobré mužstvo. Sice prošla menší herní krizí, ale potenciál má mužstvo stále velký.

Umíš vítězit, máš tři slovenské tituly, jsi vicemistr z hokejového mistrovství světa. Ale od všech titulů už uběhla nějaká doba…
Přesně tak. Když jsem začal kariéru, třikrát po sobě jsme vyhráli. A já si myslel, že takto to může být každý rok. Pak jsem zjistil, že tak lehké to není. Kariéra není nekonečná a já bych si ještě moc chtěl zahrát o titul. To je pro mě největší sportovní motivace.

Většinu své kariéry jsi strávil ve švédské lize a KHL. Co očekáváš od české extraligy?
Je to jednoznačně velice kvalitní liga. Hodně hráčů z našeho národního týmu působí v české lize. Se Spartakem Moskva jsme měli soustředění v Česku, hráli jsme s Brnem, Libercem a byly to vyrovnané zápasy. Vypadá to, že základní část KHL skončí a pár hráčů dorazilo i do Čech. Mužstva tu jsou kvalitní a play-off bude velice zajímavé.

Rok si chytal v Pardubicích a nastoupil do tří zápasů proti Spartě. Pamatuješ si je?
Až moc dobře! Hlavně na jeden zápas, kdy Dominikovi Haškovi vyvěšovali pod strop dres. Hrálo se v televizi. Mělo se začínat v 18:20, začínalo se snad v půl osmé. Dominik měl dlouhý proslov. (smích) Všichni měli od zápasu velké očekávání. Jenže my ani ne v půlce zápasu prohrávali 0:4! To byla moje první zkušenost ze Spartou. V dalším mi zase dal gól můj kamarád Jakub Krejčík. Až třetí zápas na Spartě jsme vyhráli. Byly to velice atraktivní zápasy. Sparta má pojem. Povím ti jednu věc. Po podpisu smlouvy jsem dostal víc zpráv, než když jsem získal nějaké prestižní angažmá v Rusku. Je to nejen v Česku, ale i na Slovensku velice sledovaný klub.

Z Rigy přišel i Matěj Machovský, kterého jsi v Dinamu paradoxně vystřídal. Dá se očekávat, že budete hodně vyrovnaná dvojice. Nemáš s tím problém?
Je pravda, že jsem většinou odchytal až devadesát procent zápasů. Pamatuji si, ale že kamkoliv jsem přišel, začínali jsme na podobné startovní čáře. Vždy jsme byli vyrovnaní brankáři a každý si musel svou pozici zasloužit. Musím zaklepat, že se mi téměř vždy dařilo. Nám v této sezoně nezbývá už mnoho zápasů do konce základní části. Abyste uspěli, potřebujete v play-off každé ligy dva kvalitní gólmany. Zvlášť v této pandemické době. Udělám vše pro to, abych jakkoliv pomohl mužstvu. Měl jsem tři nabídky z české ligy a rozhodl se pro Spartu. Mám z ní totiž velice dobrý pocit. Moc se na toto angažmá těším.

Na tréninku ses už stihl bavit s další novou posilou, Gennadim Stoljarovem. Kolik jazyků ovládáš?
Ruština mi nedělá žádný problém, dobře se domluvím i anglicky a umím i základy švédštiny. Myslím, že v kabině se domluvím s kýmkoliv! Mohu tu dělat překladatele.

Znáš se ve Spartě s někým osobně?
Mluvil jsem s Machym, Řepou, znám Gennadiho, Milana Jurčinu, Adama Poláška… Mnoho hráčů jsem už stihl v minulosti poznat. A dnešní trénink mě utvrdil v tom, že kabina ve Spartě je výborná.

Co tě při prvním dnu ve Spartě překvapilo, potěšilo?
Kabina. Ta je velice pěkná, na nejvyšší úrovni. V některých švédských klubech byla šatna stejná jako pro hosty. Snad žádném týmu nebyla tak pěkná kabina jako ve Spartě, jedině na novém stadionu v Košicích a v tréninkové hale ve Frölundě.

Proslul jsi jako velký bavič fanoušků. Ti sparťanští si děkovačky taky rádi užijí. Přineseš do týmu i v tomto ohledu nějaké inovace?
Už jsem s tím chtěl skončit, ale fanoušci v Rize si o to sami opět řekli. Chci se hlavně soustředit na hokej, to je prvořadá věc. Mám sportovní cíle. Až když půjde vše dobře, nějaké poděkování rád udělám. Vím, že hrajeme hlavně pro lidi.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila