30. 1. 2019 Marek Táborský

Kapitán Piskáček: V kabině jsme skvělá parta

Má za sebou dva zápasy v roli, na kterou dosud nebyl zvyklý. Obránce JAN PISKÁČEK nově nosí na sparťanském dresu kapitánské céčko. "Takovou poctu jsem nečekal a jsem hrdý, že céčko na sparťanském dresu mohu nosit," říká devětadvacetiletý hokejista, který ve Spartě působí již šestou sezonu.

Ve Spartě jste šestou sezonu. Když jste do klubu přicházel, napadlo vás vůbec, že byste na rudém dresu mohl nosit velké písmeno „C“?
Být kapitánem Sparty? O tom se mi ani nesnilo, s tím jsem tehdy vůbec nepřicházel, vůbec jsem nepočítal, že by se něco takového mohlo stát. I teď to pro mě bylo překvapení.

Překvapení? Na střídačce jste často slyšet, stejně tak v kabině, po prohrách se nebojíte jít čelit ostrým otázkám novinářů...
Každý v týmu je rád, když má nějakou zodpovědnost. Musím říct, že jsem za to opravdu rád, když cítím, že mi trenéři a parta důvěřují. Takovou poctu jsem nečekal a jsem hrdý, že céčko na sparťanském dresu mohu nosit.  

Co se člověku prožene hlavou, když se o takové novině dozví? Je to výzva, nervozita, radost?
Je to hlavně příjemný pocit. Uwe za mnou přišel po jednom tréninku a zeptal se mě, zda bych chtěl být kapitánem. Překvapilo mě to, ale nemusel jsem dlouho váhat.

Změnil se díky kapitánství váš běžný den? Přibyly vám povinnosti, nové aktivity?
Jen trochu, mimo zápasy. Jednám více s trenérem o přáních kluků z kabiny, různé požadavky se řeší více přes mě. Při utkáních zůstalo vše při starém, rozhodně nejsem jediný, kdo by dokázal na střídačce a v kabině zvýšit hlas a hecoval tým.

Přibude vám ale jednání s rozhodčími. Dokážete s nimi mluvit s čistou hlavou?
Většinou ano. Jsem docela emotivní typ, ale rozhodčí jsou také lidé, nemají rádi, když na ně hráči křičí. Občas jsem ale naštvanější, ale i oni to dokáží pochopit a snaží se situaci uklidnit. Raději se s námi pokusí domluvit, než abychom na sebe celý zápas štěkali.

Obránce už dlouho nebyl kapitánem Sparty – naposledy jím byl František Ptáček, dnes kondiční kouč. Nemůže být výhodou, že se od vás jako od beka nečeká neustálý bodový přísun, ale hlavně zodpovědnost vůči týmu?
Je to možné. Ode mě se rozhodně neočekávají přísuny bodů každý zápas. Musím se soustředit zodpovědně na obranu, být v ní silný. Tlak na mě je mnohem menší, než na hráče, kteří mají rozhodovat zápasy.  

Není to tak, že bychom na tréninky chodili se svěšenou hlavou, rezignovaní. Naopak, tvrdě pracujeme, snažíme se zlepšovat každý trénink a děláme vše pro to, abychom se dostali v tabulce na vyšší příčky.
Jan Piskáček

Bojovali jsme s horšími výsledky, nyní se tým opět zvedá. Jaká je nálada v kabině?
Kabina funguje skvěle, máme opravdu hrozně dobrou partu. Náš věkový průměr je celkem nízký, nejsou mezi námi žádné generační rozdíly. Vše je na dobré úrovni, z každého si můžete udělat srandu a všichni ji berou. Umíme se zasmát. Horší výsledky ale bohužel jsou, musíme se ze situace dostat sami. Děláme pro to maximum. Není to tak, že bychom na tréninky chodili se svěšenou hlavou, rezignovaní. Naopak, tvrdě pracujeme, snažíme se zlepšovat každý trénink a děláme vše pro to, abychom se dostali v tabulce na vyšší příčky.

Pomáhá vám v této situaci i trenér Uwe Krupp?
Ano, snaží se být stále pozitivní, není to žádný negativista, naopak se i na špatném výkonu snaží najít pozitivní momenty.

Jak do šatny zapadly tři nové posily, Kevin Klíma, Jakub Sedláček a Roberts Bukarts?
Úplně v pohodě. Je tu fakt super parta, která umí nové hráče přijmout. Buky je tu zatím jen chvíli, zvyká si, ale žádný problém s ním není. Kevin je spíše tišší hráč, i Sedlo je úplně v pohodě.

Často jste vidět po dopoledním tréninku na ledové ploše i odpoledne, kde pomáháte s tréninkem malých dětí. Baví vás i tahle práce?
Chodím s nimi rád. Hlavní důvod ale byl, že syn začíná bruslit. Na tréninky s námi chodí i Rousíno (Lukáš Rousek). Je to super, pro nás velká zábava.

Jak na vás reagují?
Ti z přípravky nás příliš nevnímají. Děti z první třídy už nás ale občas poznají a sem tam na nás něco zakřičí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek