8. 1. 2019 Daniel Ryl

Klíma: Chci se naučit hrát evropský hokej

Mluví česky, ale do Sparty přichází v podstatě jako cizinec. Útočník KEVIN KLÍMA má za sebou první trénink v novém týmu, kde se ale přirozeně cítí lépe po boku Kanaďanů. Syn dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a české extraligy totiž vyrůstal v zámoří a v průběhu sezony se rozhodl pro odchod do Evropy, kde se přes Kadaň a Chomutov dostal až do Sparty. "Chtěl jsem zlepšit bruslení i techniku," vysvětlil svůj odchod do Česka.

Kevine, máte za sebou první trénink ve Spartě, jak se tu cítíte?
Cítím se dobře. Jsem tady teprve první den, takže se teprve rozkoukávám a snažím se si zvyknout.

V kabině se kuriózně držíte Kanaďanů, protože jste vyrůstal v zámoří a mluvíte převážně anglicky. Ulehčuje vám to přechod do nového týmu?
Určitě je to pro mě lehčí, ale česky umím také docela dobře, takže mi to ani nevadí.

Trenérem je německý kouč Uwe Krupp, takže komunikace během tréninků i v kabině probíhá v angličtině. Může vám to tréninky usnadnit?
Já jsem na angličtinu zvyklý. Celý život jsem hrál v Americe, takže mi to všechno usnadňuje.

Kevin je rychlý sebevědomý útočník šikovný na puku využitelný v centru i na křídle, slibujeme si od něj, že do naší hry přinese trochu víc rychlosti a samozřejmě produktivity.
sportovní manažer Michal Broš o příchodu Kevinu Klímovi

Už jsme nakousli to, že do Sparty přicházíte v podstatě jako cizinec a čeští fanoušci vás příliš neznají. Co od vás mohou očekávat?
Myslím si, že jsem technický a rychlostně založený útočník. Chci tvořit hru a vytvářet šance spoluhráčům.

V předešlé sezoně se vám to v QMJHL dařilo, když jste v Chicoutimi nasbíral 86 bodů v 68 zápasech základní části. Čím to, že vám sezona tak sedla?
Dostal jsem v týmu hodně prostoru. Bylo mi dvacet, takže jsem byl nejstarší a byl jsem lídr týmu. Cítil jsem kvůli tomu hodně důvěry i zodpovědnosti.

Aktuální ročník už jste zahájil v AHL a ECHL, tak proč jste se rozhodl pro odchod do Česka, odkud pochází vaše rodina?
Celý život jsem hrál hokej v zámoří, takže jsem chtěl jít do Evropy a naučit se hrát evropský hokej. Chtěl jsem zlepšit bruslení i techniku.

VIDEO: Kevin Klíma měří jen 178 centimetrů, ale v zámoří ukázal, že se rány nebojí!

Táta? Odchod do Evropy jsem si vybral sám

V Evropě už za sebou máte několik zápasů. Můžete tedy porovnat hlavní rozdíly mezi juniorským hokejem v zámoří a českými soutěžemi?
Hlavní rozdíl je asi ten, že v juniorce jsou hráči do dvaceti let, zatímco tady hrají chlapi, kterým je třicet až čtyřicet let, takže mají větší sílu a více zkušeností.

To asi platí také o AHL, je to tak?
V rychlosti takový rozdíl není, ale AHL se hodně omladila. V podstatě v ní hrají pouze prospekty, zato tady je více starších a zkušenějších hráčů, ale mladí tu hrají také. Zatím se mi to ale těžko porovnává.

Probíral jste svůj návrat také s tátou Petrem, který vyhrál Stanley Cup a dvakrát oslavil titul také v Česku?
Ne ne, neprobíral. Rozhodoval jsem se sám společně s agentem. Říkal jsem si, že by to pro mě mohlo být lepší, protože bych v Evropě mohl zrychlit a zesílit.

172
Kevin Klíma má v QMJHL skvělá čísla! Ve 182 zápasech základní části nasbíral 172 bodů, což dělá průměr téměř jednoho bodu na zápas.

Váš táta zanechal v NHL výraznou stopu, nastupoval v nabitých týmech Detroitu či Edmontonu. Dokázal jste jeho osobnost vnímat, nebo ne?
Táta ukončil kariéru v NHL v roce 1999, kdy mi byly dva roky, takže přestože dohrával kariéru v Česku, nic si nepamatuji. 

Vám je teprve 21 let, takže hádám, že NHL pro vás není uzavřeným snem, je to tak?
Každý chce hrát NHL, je to nejlepší liga na světa. I když jde ale někdo do Evropy, určitě to neznamená, že by se nemohl do NHL dostat.

A co vaše dvojče Kelly? Nelanařil jste ho, aby šel do Česka s vámi?
Brácha byl celý rok zraněný a teprve začal hrát, takže se chce nejdříve rozehrát. Co s ním bude dál, to záleží pouze na něm. Určitě bychom si přáli, abychom si zahráli spolu, ale uvidíme, co bude dál.

Napadá mě odvážný a hypotetický dotaz. Za reprezentační výběr USA jste nikdy nenastoupil, takže kdyby vám angažmá ve Spartě pomohlo třeba i do reprezentace, kývl byste na nabídku českého národního týmu?
(směje se) Tak tohle vůbec nevím, o tomhle jsem vůbec nepřemýšlel.


Profil a statistiky Kevina Klímy:

Talentovaný útočník Kevin Klíma pochází z hokejové rodiny. Jeho otec Petr odehrál téměr 900 utkání v NHL, se svým dvojčetem Kellym Kevin hrál v zámoří, hokeji se věnoval i jejich dědeček Josef. Šikovný útočník se narodil na Floridě, a má tak české i americké občanství. Hokejově vyrostl v zámoří v kanadské QMJHL, během své poslední sezony mezi juniory dosáhl na neuvěřitelných 94 kanadských bodů v 74 zápasech.

V sezoně 2018/2019 vstoupil mezi seniory. Odehrál čtyři zápasy na farmě Arizony Coyotes v Tusconu, dalších sedm v ECHL v Norfolku. Poté se přesunul do Čech a poprvé v kariéře nastoupil v české soutěži. Oblékl dres Kadaně, kterou v Chance lize vede právě jeho otec Petr. Odtud si ho na sedm zápasů vytáhli do extraligy chomutovští Piráti. Po jeho povedeném úvodu v českém hokeji po něm sáhla Sparta, se kterou Klíma podepsal smlouvu do konce sezony.

Sezona   Klub                                 Z  G  A  B  TM  +/-
2013-14  Little Caesars U16 (HPHL)           25  5 13 18  42    -
2014-15  London Knights (OHL)                16  1  0  1   8   -2
         Springfield Jr. Blues (NAHL)        21  3  3  6  65   -2
2015-16  Moncton Wildcats (QMJHL)            52 23 27 50  81  -10
         Moncton Wildcats (QMJHL, po)        12  2  2  4  12   -7
2016-17  Moncton Wildcats (QMJHL)            29  4 18 22  45  -10
         Chicoutimi Saguenéens (QMJHL)       32  4 10 14  29   -3
         Chicoutimi Saguenéens (QMJHL, po)   17  0  4  4   6   -5
2017-18  Chicoutimi Saguenéens (QMJHL)       68 39 47 86  54  +11
         Chicoutimi Saguenéens (QMJHL, po)    6  4  4  8   6   +1
2018-19  Tucson Roadrunners (AHL)             4  0  1  1   0   -1
         Norfolk Admirals (ECHL)              7  0  3  3  12   -3
         SK Trhači Kadaň (1. liga)            5  2  1  3  25   -3
         Piráti Chomutov (E)                  7  1  1  2  14   -1

Celkem v nejvyšší soutěži ČR                  7  1  1  2  14   -1
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek