6. 5. 2022 Marek Táborský

Kondiční trenér Skřivánek: Sparta? Obří výzva!

Nové tváře hlásí i realizační tým! Hlavním kondičním trenérem klubu se stal David Skřivánek. Sparťanský odchovanec se po ukončení hráčské kariéry stal respektovaným trenérem. Nyní se mu plní jeho dávný sen. V klubu svého srdce se bude věnovat nejen přípravou A-týmu, ale v tandemu s Martinem Kejmarem bude pomáhat také sparťanské mládeži.

Jak došlo k tvé obnovené spolupráci se Spartou?
Vedení klubu se mi ozvalo, zda bych neměl zájem o místo kondičního trenéra pro A-tým. Následně jsem absolvoval pohovor s Petrem Tonem a Jaroslavem Hlinkou, kde jsem popisoval svůj pohled na silovou a kondiční přípravu. Probírali jsme také velmi důležitou návaznost mezi mládežnickými kategoriemi. To mě opravdu zaujalo, protože vytvoření kvalitních základů již v útlém věku je klíčové. Jen tak totiž můžeme zajistit, aby byl hráč ve věku osmnácti až dvaceti let připraven na seniorský hokej a hladký přesun do A-týmu. Týden po našem setkání jsme se nakonec dohodli na dvouleté smlouvě.

V klubu jsi už dříve působil jako hráč, v jednadvaceti letech jsi skončil. Proč?
Ještě jsem hrál jednu sezonu první ligu v Prostějově. Tam jsem definitivně pověsil brusle na hřebík. Důvodů bylo několik. Měl jsem čerstvě po vážném zranění kolene a zároveň jsem byl přijat na vysokou školu. V danou chvíli jsem cítil, že jít cestou vzdělání pro mě bude lepší volba.

Stal ses respektovaným kondičním trenérem. Popiš nám cestu, kterou jsi ušel od tvého konce ve Spartě do tvého návratu.
o konci hokejové kariéry jsem se začal věnovat silovému a kondičnímu tréninku. Absolvoval jsem mnoho kurzů v zahraniční u renomovaných trenérů. Na daných seminářích jsem narazil na úplně jiný přístup k přípravě vrcholových sportovců, než na které jsem byl v Česku zvyklý. Doslova mi to otevřelo oči. V letech 2017-2020 jsem působil jako kondiční trenér u hokejistů Prostějova. V roce 2020 jsem se poté přesunul do Prahy, kde individuálně pracuji s profesionálními sportovci.

Ve Spartě už s několika hráči spolupracuješ. Můžeš prozradit s kým?
S některými jsem se setkal již při mém angažmá Prostějově, konkrétně jde o Davida Dvořáčka, Ondru Mikliše a Martina Janduse. Minulé léto pod mým dohledem absolvoval suchou přípravu David Tomášek a David Němeček.

Hrál jsi s některým z hráčů ve sparťanské mládeži?
Ano. Daniel Přibyl, Miroslav Forman, David Dvořáček a Ondra Mikliš byli mými spoluhráči.

Na co hodláš dbát u přípravy A-týmu?
Chci se hodně zaměřit na individuální přístup. Hned na začátku přípravy proběhne podrobné testování, abychom identifikovali, jak na tom jednotliví hráči jsou. Díky tomu se můžu věnovat konkrétním slabinám, které brzdí výkon i výrazně zvyšují riziko zranění. Ne nadarmo se říká, že řetěz je jen tak silný jako jeho nejslabší část.

Máš nějakou charakteristickou metodu ve své kondiční přípravě?
Velký důraz kladu na vytvoření kvalitních silových základů a rozsahu pohybu. Primárním cílem je, aby hráč byl zdravý. Následně budeme pracovat na rozvoji rychlosti, výbušnosti a kondici. Celá příprava bude tedy rozdělená do jednotlivých fázi, které na sebe budou navazovat.

Kdy se poprvé sejdeš s A-týmem?
První skupina bude začínat 23. května. Jde o hráče, kteří nezasáhli do zápasů play off. Od 30. května se připojí zbytek týmu.

Na starost budeš mít nejen A-tým, ale také sparťanskou akademii. Spolupracovat budeš s Martinem Kejmarem, který se budě věnovat hlavně mladším kategoriím. Bude se vaše práce nějakým způsobem protínat?
Na spolupráci s Martinem se moc těším. Jak jsem již zmínil výše, naším cílem bude zajistit propojenost jednotlivých kategorií. Budu se podílet na vytvoření strukturovaného programu, díky kterému by měla vzniknout optimální návaznost od mládeže až po A-tým.

V jakém ohledu bys rád posunul sparťanskou mládež?
Jednou věcí jsou samozřejmě sportovní výsledky. Sparťanský dorost i juniorka dlouho čekají na titul, takže je na čase to konečně změnit. Pak je tu další věc a tou je celkový rozvoj hráče a fyzická připravenost. V hokejových kruzích se neustále probírá zaostalost českého hokeje oproti severským zemím či USA a Kanadě. Pevně věřím, že vytvořením pevné struktury a konzistentní prací budeme schopni tento handicap postupně odstranit.

Být součástí A-týmu byl pravděpodobně tvůj hokejový sen. Vnímáš to tak, že se kruh nakonec úspěšně uzavřel?
Ano, budu upřímný. Dva roky zpět po přesunu do Prahy, jsem si říkal, že by bylo výzvou se dostat do Sparty, kde jsem strávil celé své dospívání. Vždy jsem se považoval za ambiciózního člověka, co má rád výzvy, takže se nesmírně těším na práci právě v této organizaci, která cíli vždy na ty nejvyšší mety.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek