24. 9. 2019 Petr Pavlík

Krupička o Spartě: Všichni jsme jedna rodina

Ve Spartě je jako doma. Během své dosavadní kariéry s ní zažil dobré i zlé časy. Devětatřicetiletý para hokejový útočník ZDĚNEK KRUPIČKA má za sebou řadu cenných zkušeností na klubové i mezinárodní úrovni, které se snaží předávat čerstvým nováčkům. Zakladatel sledge hokejové Sparty patří mezi neodmyslitelné články naší ofenzivy a v minulé sezoně opět předvedl svou kvalitu. "Neskutečný a největší zážitek, co jsem kdy zažil. Byl jsem na třech olympiádách, ale tohle jsem ještě nikdy neviděl," žasl nad fanouškovskou základnou během mistrovství světa v para hokeji.

Medaile? V příští sezoně chceme udělat úspěch

V kabině máte skvělou partu a dobře si rozumíte. Je právě týmový duch to, co vás žene dopředu?
Jasně! V dnešní době je para hokej především o dobré partě, díky ní se pak utváří celý tým. Snažíme se navzájem podporovat, nováčkům dávat rady. Pomáháme si celkově ve všem. Když se něco nepodaří, povzbuzujeme se různými slovíčky. Všichni jdeme za společným cílem. O tom je naše Spartička.

Má někdo z vás vyšší postavení vůči ostatním?
To si nemyslím. Všichni jsme na stejné úrovni. Samozřejmě musíme respektovat našeho kapitána a trenéra. Jinak kromě nich nikdo z nás v týmu nemá nějaké extra přednosti.

11
Zdeněk Krupička si v minulé sezoně v dresu Sparty připsal jedenáct bodů za osm gólů a tři přesné přihrávky.

V minulé sezoně tým skončil na čtvrtém místě. Nepřevládalo v koutku duše zklamání?
Když to porovnám ještě s předchozí sezonou, zklamání to pro nás asi bylo. Moc jsme to ale tentokrát nehrotili, protože v tu dobu bylo před mistrovstvím světa v para hokeji. S klukama jsme ještě předtím doléčovali nějaká zranění a soustředili se spíše na tohle než na ligu.

Přitom nechybělo mnoho a Pardubice jsme skoro porazili...
Oni nás pak už přebruslili, protože nám vždycky ve třetích třetinách docházely síly. Bylo tam z naší strany hodně individuálních chyb, z čehož těžili. My jsme to pak už bohužel nedokázali otočit. Teď už máme před sebou novou sezonu, na kterou se musíme dobře připravit.

Můžeme si vzít příklad ze Studénky, která na začátku finále potrápila favorita ze Zlína?
Určitě ano. Víme, co hrát. Jde o to, abychom to na ledě plnili. Chceme udělat úspěch, myslím, že v této sezoně to bude oproti té minulé o hodně lepší. Potřebujeme zlepšit přihrávky, rychlost na saních, kombinaci... a hlavně musíme dávat góly. (usměje se)

Mistrovství světa v para hokeji bylo neuvěřitelné

Pojďme k hokeji. Co říkáš na dosavadní počínání Sparty v novém ročníku?
Co se týče útoku, tam se mi to líbí moc. Přeci jenom jsme dali už docela hodně gólů. Je jenom škoda, že jsme to v těch prvních zápasech nedotáhli do vítězného konce za tři body. Vedli jsme o tři čtyři góly, nakonec se muselo rozhodovat v prodloužení. Na hru se jinak kouká zatím parádně.

Chodíš podporovat náš tým na zápasy do O2 areny?
Když mám čas, rád se přijdu podívat. Jezdím i na výjezdy, moc rád na ně koukám. Minulou sezonu to sice moc dobré nebylo, ale snažím se co nejvíce chodit, baví mě to.

Je to i obráceně?
Nějací fanoušci přišli, byli to většinou skalní fandové, kteří pravidelně chodí na Spartu. Věřím, že se to rozjede. Musí si zvyknout, že jsme teď už v Praze. Hráči tady ještě nebyli, ale myslím, že by se to mohlo do budoucna zlepšit. Jsme teď společně jedna rodina.

Na Spartě se obměnil nejen hráčský kádr, ale také vedení. Jaké spolu máte vztahy?
Věřím, že od teď budou jen nejlepší. Naší spolupráci samozřejmě fandím. Zatím jsem neměl možnost se s vedením pořádně setkat, ale mám z toho zatím dobrý dojem. Myslím, že nám to bude fungovat.

Jak vnímáte podporu svých fanoušků, kteří vám přijdou fandit na zápasy?
Moc! Je to ten nejlepší pocit, když k nám přijdou. Je to krásné. Na jaře jsem měl možnost zažít atmosféru na mistrovství světa, to bylo úplně úžasný. V aréně všichni hlasitě skandovali. Samozřejmě je super i to, když přijde jen hrstka a vezmou s sebou buben. Prostě nádhera.

Na mistrovství světa v Ostravě jsi byl nedílnou součástí útoku. Jak sis celou akci užil?
Byl to pro mě neskutečný a největší zážitek, co jsem kdy zažil. Byl jsem na třech olympiádách, nikdy jsem ještě tohle neviděl. Mistrovství byla zatím nejlepší akce, co jsem kdy zažil. Taky jsem si ho hodně užíval těmi svými rybičkami, které jsem dělal po zápase pro diváky. Bylo to nepopsatelný. Jediné, co mě mrzí, je medaile. Tým jsme měli suprově sladěný, bohužel jsme nedosáhli na ten kov. Škoda.

Oceňuješ, že jste dokázali hrát vyrovnaný para hokej s top týmy na světě?
Určitě tohle oceňuju. Jsem rád, že jsme nebyli dole a zároveň jsme dokázali hrát dobrý hokej s takhle silnými soupeři. Potrápili jsme je a oni ještě k tomu chvílemi úplně nevěděli, co od nás můžou očekávat. Navíc to pro nás byla velká čest si vůbec proti takovým týmům zahrát.

Věříš, že by mistrovství světa mohlo nalákat více handicapovaných lidí k para hokeji?
Myslím, že ano. Dokonce už i nalákalo, protože i u nás se objevili nějací noví lidé. Zatím to zkouší, je to pro ně nové. Říkají si, že musí vydržet. Nás vidí v televizi, že my sedneme a hned hrajeme. Taky jsme se to ale museli naučit, nějakou chvíli to trvá. Když u para hokeje zůstanou vydržet, bude to jedině dobře. Lidi zatím chodí, ale uvidíme, kolik jich ještě bude.

Dresy jsou nádherné, připadáme si jako áčko

Ligové zápasy hrajete v nově vybudované hale ve Strašnicích. Jak se tu cítíte?
Hraje se nám tady dobře. Led tu máme výborný. Hala je akorát trošku menší. Při nástupu na led tu máme méně prostoru u střídaček, to nám ale nevadí. Jinak je to tu perfektní, máme to nový. Určitě by se hodily větší kabiny, ale s tím se vždycky nějak vypořádáme. Za mě dobrý.

Museli jste si všichni dlouho zvykat?
Vůbec ne. Předtím jsme hráli v Neratovicích, tam je to spíše taková garáž než stadion. (smích) Pro nás je tohle úplný luxus. Taková menší O2 arena. (směje se)

V létě jsme získali slušné posily, příprava byla dobrá. Myslím si, že nám to spolu v sezoně půjde.
Zdeněk Krupička o týmové souhře

Minulý týden jste dostali nové dresy, které vypadají skvěle. Líbí se Ti?
Jsou doslova peckové! Prostě úžasné, líbí se mi moc. Kombinace barev je výborná, jsou nádherný. Je dobré, že nejsou přeplácané. Navíc se mi líbí, že nemají tolik proužků jako v minulé sezoně. Ta kolekce se mi upřímně moc nelíbila, teď konečně máme pěkné dresy. Perfektně ladíme s barvami dresů, které aktuálně obléká naše áčko, takže to je nejvíc super.

V příští sezoně opět budeme bojovat o medailový kov. Jaké máte cíle do příští sezony?
V první řadě budeme bojovat o postup do play off. Samozřejmě pak chceme udělat tu nejvyšší metu, to je ale ještě daleko. Uvidíme, jak to bude v sezoně vypadat, ale chceme se jako tým dostat co nejvýš.

První zápas a hned proti Zlínu, obhájci titulu z předešlé sezony. Už víte, jak hrát?
Musíme hrát svůj hokej ze zajištěné obrany, ne hrát stylem hurá dopředu. Pak se z toho vždycky něco vyklube. V létě jsme získali slušné posily, takže si myslím, že to bude o něco lepší. Jde jen o to se sehrát, zvyknout si na sebe. Známe se sice z repre, ale v sezoně jsme spolu zatím ještě pořádně nehráli. Hráli jsme přípravný turnaj v Olomouci, vypadalo to velice dobře, dokonce se nám podařilo turnaj vyhrát. Myslím si, že nám to spolu v sezoně půjde.

Nová hlubší spolupráce s našimi sledge hokejisty

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek