27. 11. 2016 Petra Pilbauerová

Lukáš Pech: Byla to zbytečná ztráta bodu

Po výhře nad Litvínovem panovala v kabině Sparty dobrá nálada. Ta se promítla i do začátku dalšího zápasu odehraného na domácím ledě karlovarské Energie. Po první třetině se ale situace zvrátila v neprospěch hostujících sparťanů, kteří si podceňovaného soupeře pustili možná až příliš k tělu. Nakonec bylo šedesát minut základní hrací doby pro tento překvapivý duel málo a nestačilo ani prodloužení. Rozhodující nájezd, díky kterému se Sparta vrací zpět do Prahy bohatší o dva body, zajistil nejproduktivnější sparťan LUKÁŠ PECH.

Sparta odehrála pětadvacáté kolo Tipsport Extraligy pod střechou KV Areny, domovským stadionem karlovarské Energie. Ta se v letošní sezoně nachází téměř permanentně na posledním místě tabulky a je jakýmsi outsiderem soutěže. Ovšem i ten nejslabší soupeř může překvapit, pokud nemá co ztratit. O tom se přesvědčili právě sparťané, kteří po vyhraném zápase s Litvínovem naskočili na led Energetiků v dobré náladě. Skóre se otevřelo už ve třetí minutě po trefě Jiřího Černocha a Lukáš Pech na samotném sklonku třetiny vystřelil domácím branku do kabiny. Další vývoj zápasu ale nejednoho diváka překvapil.

Sparťané si díky častým vyloučením zahrávali a na tento risk následně i doplatili, čehož si byl vědom i sám Pech. „Je to o nás. Dovolili jsme jim to, protože jsme přestali hrát aktivně. Jenom v první třetině jsme byli pětkrát na trestné, ale hlavně jsme nebruslili, nehráli agresivně. Soupeř to pak snadno otáčel do protiútoku. Přehrával nás a my měli dost namále. Ve třetí třetině to domácí otočili, dokonce navýšili na 3:2. Naštěstí se nám to podařilo srovnat,“ rekapituluje vývoj událostí sparťanský kanonýr.

Výborný vstup do utkání se tedy během okamžiku zvrtl v boj o výsledek, ke kterému dost možná nemuselo dojít, kdyby se myšlení týmu ubíralo jiným směrem. „Mysleli jsme si, že to takhle dohrajeme. Že to soupeř položí, zabalí. Tohle je ale mladé houževnaté mužstvo, které nemá co ztratit. Jdou do toho po hlavě a hrají dobře. Rychlý agresivní hokej. Ve druhé třetině nás úplně přehráli a v té třetí jsme sice srovnali krok, pořád jsme ale zaostávali,“ přiznává Pech.

Nakonec vítězné utkání bylo pro sparťany vydřené. Devětkrát se bránili v oslabení, kterého domácí využili ve dvou případech. Čím si Pražané tak časté tresty vykoledovali? „Přestali jsme bruslit. Kdybychom hýbali nohama, k faulům nemuselo dojít a my si mohli k hráčům vytvořit rychlý přístup. Je to škoda, tohle by se nemělo stávat. Budeme si muset všichni společně sednout a promluvit,“ uznává střelec rozhodujícího gólu.

Šedesát minut základní hrací doby ani pětiminutová nadstavba prodloužení nestačily k tomu, aby se v jejich průběhu rozhodlo o vítězi tohoto překvapivého duelu. A tak přišly na řadu samostatné nájezdy. V těch byl jako jediný úspěšný střelec pouze Pech, ovšem na začátku nebylo jasné, kdo bude za domácí tým chytat. Před penaltami se totiž rozcvičovali oba karlovarští brankáři. „Hrálo to pro mě velkou roli, kdo z gólmanů bude během nájezdů chytat. Pak jsem čekal do poslední chvíle, co brankář udělá a vystřelil,“ popisuje.

V samotném závěru hodnocení se nabízí možná poněkud filozofická otázka. Byla to pro Spartu ztráta jednoho bodu nebo zisk dvou? „Pro mě je to ztráta. Vedli jsme, zápas jsme měli dobře rozehraný. V první třetině jsme je skoro k ničemu nepustili a tenhle výpadek nás stál další bod,“ uzavírá Pech.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek