25. 4. 2021 Marek Táborský

Rosický: Inspirujeme se a pomáháme si navzájem

Milovali ho nejen fanoušci v Česku, ale také v Německu a Anglii. Na trávníku zářil ve chvílích, kdy se české reprezentace bál fotbalový svět. Tomáš Rosický si mohl užívat sportovní „důchod“. Místo toho se vrátil do svého mateřského klubu. Do Sparty, kterou se snaží vrátit zpět na vrchol. Celý rozhovor s Tomášem Rosickým si můžete přečíst ve čtvrtém Sparta Magazinu.

V hokejové i fotbalové Spartě vedou sportovní úsek legendy klubu. U nás Petr Ton s Jardou Hlinkou, na Letné vy. Není pro vás v některých ohledech nadstandardní vztah ke klubu překážkou?
Nevnímám to jako nevýhodu. Vyrostl jsem tady, znám prostředí, ale také očekávání fanoušků. Vím, co potřebují. Sparta je pro naše fanoušky životní styl. Je to samozřejmě zavazující, snažím se ale udržovat co největší nadhled.

Slavíte více výhry více, a naopak koušete prohry hůře než v dobách, kdy jste byl přímo na hřišti?
(smích) Prožívám všechno úplně jinak! Po prvním písknutí do píšťalky a zahájení zápasu začíná z mé strany absolutní bezmoc. Stává se ze mě fanoušek jako z ostatních lidí na stadionu. Nemám na hru žádný vliv, což je velký rozdíl od toho, kdy jsem byl jako hráč na hřišti. Teď nemohu s čímkoliv po celých devadesát minut nic udělat. To je pro mě to nejhorší!

Znáte se svými hokejovými protějšky?
Jo, jako fanoušek! Chodil jsem se na ně dívat v dobách, kdy hrávali! (smích) Na Spartu často chodím, s Jardou jsme se párkrát potkali, ale více osobně se neznáme.

Často ale komunikujete s generální manažerkou Barborou Snopkovou Haberovou. Co spolu probíráte?
I když jde o dva různé sporty, spousta věcí se prolíná. Vnímám to spíše jako oboustrannou zajímavou inspiraci a výpomoc. Často spolu konzultujeme některé postupy, třeba v případě testování hráčů v době koronaviru jsme si hodně volali. Fandíme si navzájem, propojení mezi oběma kluby bylo vždy přátelské i mezi hráči.

Býváte častým návštěvníkem zápasů v O2 areně, několikrát vám tleskala celá hala, když jste se objevil na obrazovce. Baví vás hokej?
Strašně, odmala mě moc baví! Když to šlo, chodíval jsem ho i hrát. S fotbalem je to rozhodně můj nejoblíbenější sport. Když to bylo možné, chodili jsme se se synem častou dívat.

  • Je šikovný na ledě stejně jako na trávníku?
  • Jak spolupracoval na nové identitě fotbalové Sparty?
  • Co si vzal od slavných manažerů, kteří ho vedli v Německu a Anglii?

Odpovědi na tyto a další otázky naleznete ve čtvrtém vydání Sparta Magazinu!

Foto: Ondřej Pýcha

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek