25. 9. 2017 Matěj Mayer

Sparta míří k dohrávce na led Komety Brno

Po dvou porážkách využili hokejisté Sparty týdenní zápasovou pauzu a v neděli si připsali cenný skalp silného Hradce Králové. Navázat na tento úspěch budou chtít svěřenci dua Jiří Kalous – Jaroslav Nedvěd na stadionu dalšího těžkého soupeře. Na Kometu Brno nemají sparťané z posledního play off dobré vzpomínky, o to větší motivaci budou v úterý mít. Utkání v brněnské DRFG areně začíná v 17.30 hodin a přímým přenosem ho bude přenášet stanice ČT Sport.

Kometa letos bez bodu jedinkrát z šesti zápasů

Do mistrovského kádru nebylo přes léto nutné příliš zasahovat, a tak neprodělal mnoho změn. O tom, že tento postup byl správný, přesvědčují brněnští hokejisté v úvodních extraligových kolech. V prvních dvou duelech změřili síly s velice těžkými soupeři – třineckými Oceláři (5:4sn) a hradeckým Mountfieldem (4:2), oba však dokázali porazit.

Následovala těsné porážka na domácím ledě s Mladou Boleslaví 2:3, ale náladu si svěřenci Libora Zábranského zlepšili hned vzápětí suverénním výkonem na ledě Zlína, kde zvítězili 4:0. Poté si Kometa připsala svou dosud poslední porážku, když nestačila v DRFG areně na Chomutov. Zápas však zvrátili hosté na svou stranu až v samostatných nájezdech (2:3).

V sedmém extraligovém kole hostila Kometa nováčka z Jihlavy, který byl houževnatý a domácí borce dokonce přestřílel poměrem 32:20. I přesto výhru vybojovali hráči domácího mančaftu, kteří si připsali tři body za výsledek 4:2. „Měli jsme hodně ztrát kotoučů ve střední části kolem útočné modré čáry. Hra se spouštěla nahoru a dolů. Plynulost nám tolik nevyhovovala. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli a získali konečně doma tři body. Nyní se chceme dobře připravit na úterní duel se Spartou,“ řekl kouč Komety Petr Haken.


Černoch: Musíme se dál soustředit hlavně na sebe

Nepříjemné období protkané porážkami v Ostravě a Plzni utnuli sparťané v neděli na královehradeckém ledě. Proti silnému Mountfieldu zvítězili 3:2 a ukázali svou sílu. „Je pravda, že po těch dvou venkovních porážkách nebyla nálada moc dobrá, ale měli jsme týden bez zápasy, a trochu jsme si tím vyčistili hlavu. Jeli jsme do Hradce s pozitivní náladou a věřili jsme, že vyhrajeme,“ říká JIŘÍ ČERNOCH. Víra a hlavně zlepšený výkon s větší dávkou pohybu a agresivity přinesly úspěch. Na konci druhé třetiny srovnal bek Zámorský na 2:2 a ve třetím dějství rozhodl vítěznou trefou právě Černoch.

„Naši obránci odvedli super práci, protože hned po buly poslali puk ven. Andrej Kudrna s Dominikem Uherem mi připravili super pozici. Ani jsem na ně nekřičel, doufal jsem, že mě uvidí, jak si najíždím sám před branku,“ popisuje autor tříbodové branky. „Celá pětka to vlastně pro mě připravila jako na zlatém podnosu. Já jsem pak už jen doufal, že gólman bude čekat střelu a odjede mi do strany, abych mohl zakončit kličkou, což se povedlo,“ dodává nečekaný lídr sparťanské tabulky střelců.

V úterý čeká sparťanské mužstvo dohrávka 6. kola Tipsport extraligy v Brně. Na ledě Komety to bude pro Pražany opět hodně těžká šichta. „Zase to bude nenávistná atmosféra, to je jasné. Ale my jsme na to zvyklí. Kamkoliv přijedeme, tak se na nás chce každý vytáhnout a přijde i víc lidí, vždycky je bouřlivá atmosféra,“ dobře ví Černoch. „Musíme se ale dál soustředit hlavně na sebe jako v utkání s Hradcem Králové. Kometa je doma strašně silná a bude to těžký zápas, ale pokud budeme makat stejně jako v neděli a rvát se jeden za druhého, odvezeme si body i z Brna.“


Kometu opustil nejproduktivnější hráč. Čerstvou posilou Barinka

Změny v brněnském kádru po sezoně zakončené ziskem mistrovského titulu nebyly velké, avšak klub v rámci nich přišel o některé důležité postavy. Předně o svého nejproduktivnějšího hráče Marka Kvapila, jenž neodolal vábení Kontinentální hokejové ligy. Z dalších hokejistů, kteří měli v týmu důležitou roli, to je dvojice beků Peter Trška – Jozef Kováčik, která nebude dále oblékat dres Komety. Pro úplnost doplňme, že tým v létě opustili ještě Tomáš Vondráček, Rostislav Šnajnar a Tomáš Dujsík.

Brněnští fanoušci mohli v mužstvu naopak přivítat dvojici šikovných útočníků. Zejména Tomáš Svoboda je kvalitní posilou ofenzivy. Autor patnácti branek z uplynulé sezony by měl významně pomoci s gólovou produkcí. Podobné věci se čekají také od ex-pardubického Lukáše Nahodila, který se ovšem v prvních zápasech sezony ještě trochu hledá.

Novou posilu oznámilo Brno teprve v minulém týdnu. Defenzivu mužstva čerstvě posílil vítěz Mistrovství světa 2010 a účastník Olympijských her 2014 Michal Barinka. Ten působil v posledních třech sezonách právě v obraně pražské Sparty, s níž se teprve nedávno dohodl na předčasném ukončení svého kontraktu. Za Kometu už stihl první duel v páru s Ondřejem Němcem.

PŘÍCHODY: ODCHODY:
Tomáš Svoboda (Ú, Plzeň) Marek Kvapil (Ú, Chabarovsk/KHL)
Lukáš Nahodil (Ú, Pardubice) Peter Trška (O, Vítkovice)
Michal Barinka (O, Sparta) Jozef Kováčik (O, Nitra/SVK)
Tomáš Vondráček (Ú, Pardubice)
Rostislav Šnajnar (O, Znojmo)
Tomáš Dujsík (O, Olomouc)


Vzájemné zápasy v sezoně 2016/17

Sparta se s rivalem z Brna utkala v uplynulé sezoně osmkrát. Přestože na poslední čtyři utkání, která byla v rámci vyřazovacích bojů, by raději zapomněla, v základní části byli Pražané úspěšnější. První vzájemný duel v sezoně tomu nicméně neodpovídal. Kometa byla na svém ledě suverénní a smetla Spartu v poměru 6:2. Druhé utkání už bylo o něčem jiném – sparťané využili výhody domácího ledu a porazili Brno 3:2. Hráči v rudých dresech byli úspěšní i ve třetím měření sil a z brněnského ledu si odvezli vysokou výhru 5:2. V posledním zápase s Kometou v základní části pak vyhráli svěřenci Jiřího Kalouse ještě výrazněji – 4:0.

Play off už je však naprosto jiná soutěž a série mezi Spartou a Kometou to potvrdila. Přestože měli sparťané vysoké ambice, nedokázali nad svým soupeřem jedinkrát zvítězit. První domácí duel prohráli 2:3 a následovaly dva zápasy, které vyhrála Kometa dokonce až v prodloužení – 3:2 a 4:3. Ve čtvrtém duelu, kdy mohla Sparta ještě zkusit zatáhnou za záchrannou brzdu, bylo ovšem velmi rychle jasno. Brno vedlo po první třetině 3:1 a nakonec celý zápas ovládlo – 4:1. Konečný výsledek čtvrtfinálové série byl 4:0 pro Kometu.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Kometa Brno: Čiliak – Gulaši, Krejčík, Barinka, O. Němec (A), Bartejs, Štencel, Král – Svoboda, Hruška, Erat – Zaťovič (A), V. Němec, Haščák – Dočekal (C), Čermák, Vincour – Mallet, Nahodil, Zohorna. Trenér: Libor Zábranský.

HC Sparta Praha: Aittokallio – Pavelka, Dvořák, Nedomlel, Zámorský, Mikuš, Kalina – Říčka, Reichenberg, Forman – Hlinka (C), Vrána (A), Klimek – Kumstát (A), Pech, Smejkal – Uher, Černoch, Kudrna. Trenéři: Jiří Kalous, Jaroslav Nedvěd.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek