19. 10. 2015 Daniel Ryl

Sparta přivítá v předehrávce obhájce titulu

Tipsport extraliga si neodpočine ani v úterý. V předehrávce 19. kola zavítá do Prahy obhájce titulu z Litvínova, kterému má Sparta co vracet. V prvním vzájemném utkání si sice odvezla ze severu Čech bod, ale nakonec to mohla považovat za ztrátu, protože na dvakrát vedla. Teď má druhou šanci a do utkání navíc půjde s dvěma výhrami v řadě a třetí triumf za sebou si může připsat už v úterý 20. října od 18:30 hodin!

Vervě vstup do sezony nevyšel, teď však dvakrát vyhrála

Ožehavým tématem před startem nového ročníku Tipsport extraligy byla síla mistrovského Litvínova. Severočeši přišli o brankáře Pavla Francouze, kariéru ukončil také Martin Ručinský a do Švédska zamířil Jakub Petružálek. Z těch nejzkušenějších opor zůstal pouze Viktor Hübl, který je se čtrnácti body nejproduktivnějším hráčem Litvínova.

Týmu se však příliš nedaří. Z úvodních pěti zápasů sezony čtyřikrát prohrál, ale následně si připsal čtyři body po výhrách nad Spartou a Mladou Boleslaví, které zdolal shodně 3:2 po samostatných nájezdech. Následně však padl s Třincem, v severočeském derby na ledě Chomutova a doma s Pardubicemi. Nepříznivou sérii přerušili svěřenci Radima Rulíka proti Karlovým Varům.

Na ledě Energie zvítězili 3:2 a v posledním utkání přivítali hokejisty Olomouce. Proti Pirátům šli dvakrát do vedení zásluhou Hübla a Jánského, ale Moře se pokaždé podařilo srovnat krok. "Věděli jsme, že Olomouc bude mít výborný začátek, že dobře bruslí a má nebezpečné brejky, bohužel se nám tomu nepodařilo zcela zabránit,“ uvedl po utkání kouč domácích Radim Rulík. Své svěřence však spíše chválil a těšil ho zejména zisk dvou bodů.

„Měli jsme velké nasazení, bojovnost, proto škoda, že se nám nepodařilo dovést zápas do konce za tři body. Ale jsme rádi, že se nám pak povedlo získat v nájezdech bod navíc.“ V létě se hodně spekulovalo o Rulíkově konci, ale trenér Severočechů nakonec zůstal společně s Viktorem Hüblem. Právě zkušeného forvarda po utkání chválil. „Viktor Hübl? Dvanáct gólů je neskutečná bilance. Drží nás v kontaktu s ostatními týmy."

SPARTA VS. LITVÍNOV ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. LITVÍNOV
Martin Réway 15 (5+10)Nejproduktivnější útočníkViktor Hübl 14 (12+2)
Michal Čajkovský 7 (0+7)Neproduktivnější obránceFilip Pavlík 4 (0+4)
Jaroslav Hlinka 7 gólůNejlepší střelecViktor Hübl 12 gólů
Martin Réway 10 asistencíNejlepší nahrávačFrantišek Lukeš 6 asistencíř
26,98 %Využití přesilových her20,00 %
82,26 %Ubráněná oslabení85,00 %
0Góly vstřelené v oslabení0
176Trestné minuty celkem157
Jan Piskáček
Michal Čajkovský 20 TM
Nejtrestanější hráčOndřej Jurčík 25 TM
Michal Barinka
prům. 21:18
Nejvytěžovanější obránceKarel Kubát
prům. 22:49
Jaroslav Hlinka
prům. 18:39
Nejvytěžovanější útočníkViktor Hübl
prům. 19:10
Lukáš Cingel +11Nejlepší hráč ve statistice +/-Petr Chaloupka +2
Michal Čajkovský +59Nejlepší hráč v Radegast IndexuMichal Trávníček +46
Tomáš Pöpperle (89,91 %)
Jan Lukáš (88,24 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Jaroslav Janus (90,86 %)
5601Průměr diváků na domácích zápasech4515

Sparta má mezinárodně zkušenější kádr než Verva

Při pohledu do různých statistik a čísel může člověk narazit na zajímavé porovnání. Co se týče obou středečních soupeřů, navrch má ve většině z nich pražský celek. Svěřenci Josefa Jandače mají stejný věkový průměr jako severočeský celek, ale těsně vyšší a o něco těžší tým. Pražané dominují na mezinárodní scéně. Sparta má totiž mezinárodně zkušenější tým.

Na světovém šampionátu má Sparta celkem 101 startů, zatímco ze Severočechů startoval na mistrovství světa pouze slovenský brankář Jaroslav Janus, který si připsal tři starty. Jediným olympionikem na ledě by měl být Michal Barinka. Sparťanský zadák osmkrát startoval na olympijských hrách v Soči. Pražanům chybí ke stovce startů v NHL pouze jediný zápas, zatímco jediným hráčem Litvínova se zkušenostmi z NHL je Kamil Piroš.

ZAJÍMAVÉ POROVNÁNÍ OBOU TÝMŮ

SPARTA vs. LITVÍNOV
26 letPrůměrný věk26 let
Jaroslav Hlinka 38 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčViktor Hübl 37 let (13. srpna 1978)
Petr Kalina 18 let (9. července 1997)Nejmladší hráčTomáš Kučera 19 let (28. února 1996)
185 cmPrůměrná výška184 cm
Petr Kumstát 198 cmNejvyšší hráčZbyněk Sklenička 196 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčRostislav Martynek 173 cm
89 kgPrůměrná váha86 kg
Michal Barinka 102 kgNejtěžší hráčZbyněk Sklenička 107 kg
Lukáš Pech 76 kgNejlehčí hráčIvan Řehoř 71 kg
101Zápasy na MS3
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSJaroslav Janus 3
8Zápasy na ZOH0
Robert Sabolič 5Nejvíce startů na ZOHnikdo
99Zápasy v NHL28
Jaroslav Hlinka 63Nejvíce startů v NHLKamil Piroš 28
464Zápasy v KHL223
Tomáš Netík 216Nejvíce startů v KHLJaroslav Janus 113

Z prvního vzájemného duelu si Sparta přivezla bod

První vzájemné utkání aktuálního ročníku nabídlo šesté kolo. Sparta zavítala na led obhájce titulu a čelila svému bývalému brankáři Jaroslavu Janusovi. Ten poprvé kapituloval na začátku druhé třetiny z hole Petra Kumstáta, který poslal hosty do vedení. V úvodu třetí části ovšem vyrovnal Viktor Hübl, ale Sparta zareagovala poměrně rychle.

Už po šesti minutách vrátil Spartě vedení Daniel Přibyl a Sparta měla opět náskok. Radost sparťanů však vydržela pouze dvě minuty, když opět srovnal krok Jakub Šrámek. Utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž rozhodl zkušený Viktor Hübl a Sparta si odvezla bod za porážku 2:3 po samostatných nájezdech.

HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha 3:2sn (0:0, 0:1, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Hübl (Lukeš, Pavlík), 51. Šrámek (Gerhát, Sklenička), rozhodující sam. nájezd Hübl - 21. Kumstát (Čajkovský, Barinka), 49. Přibyl (Hlinka, Polášek). Rozhodčí: Mrkva, Šindler – Zíka, Jindra. Vyloučení: 5:8, navíc Piskáček (SPA) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4895. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Janus – Pöpperle.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Čajkovský, Barinka, Piskáček, Eminger, Hrbas, Mikuš, Polášek – Kumstát, Pech, Sabolič – Buchtele, Hlinka, Přibyl – Hamilton, Cingel, Réway – Klimek, Černoch, Kudrna. Trenér: Josef Jandač.

HC Verva Litvínov: Janus - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Frolo, Gula, Pavelka, Černý - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček - Jurčík, Piroš, Hořava - Kučera, Smolka, Chlapík. Trenér: Radim Rulík.

FOTO: hokej-litvinov.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli