17. 4. 2021 Marek Táborský

Ton: Vydali jsme se na dobrou cestu

Zklamání a smutek už u sportovního ředitele Petra Tona přešlo v hrdost na tým, který opanoval základní část a byl jen malý krůček od účasti ve finále. "Ke smutku není důvod. Vidíme, že je do příští sezony na čem stavět," říká.

Jsou dva dny od vyřazení. Stihl jste porážku vstřebat?
Určitě. Včerejší večer byl hořký nejen pro mě, ale pro všechny sparťany. Kluci byli po zápase zdrcení, moc si přáli dopsat pohádku do konce a otočit vývoj série. Nepovedlo se to. Hokej umí být krutý.

Pojďme nejprve k hodnocení série. Co ve vás převládá?
Teď už smutek přebila hrdost. Hrdost na celý tým, který se nevzdal ani za stavu 0:3 v sérii. Málokdo si umí představit, jak těžké je něco podobného s tak kvalitním týmem, jakým je Liberec, dokázat. Ukázali jsme charakter. Na druhou stranu jsme se do špatné situace dostali sami, nejen dvěma prohranými úvodními zápasy.

Co máte dále na mysli?
Doteď mě mrzí prohra ve třetím zápase, ve kterém jsme vedli o dva góly. Naší nedisciplinovaností jsme ale o zápas přišli. Všechny góly jsme navíc obdrželi v oslabení. Takhle zkušený tým by s vědomím, čeho je Liberec schopný, neměl nechat soupeře v semifinále dostat zpět do hry. Zejména z toho se musíme poučit.

Paradoxně se nám v semifinále nedařilo v domácím prostředí.
To je pravda. Hráli jsme doma čtyři zápasy a ani jeden jsme nevyhráli po 60 minutách. Třikrát jsme dali jen jediný gól. Přitom v základní části jsme v domácích zápasech stříleli téměř čtyři góly na zápas! Na takto kvalitní tým jsme zkrátka dávali málo branek. Bohužel je navíc dávala hlavně jedna lajna. Sice ji tolik nevycházely přesilovky, ale šla všem příkladem při hře pět na pět. Ostatní na jejich výkon bohužel nenavázali. V základní části jsme přitom měli tři funkční ofenzivní řady, v semifinále ale dvě nehrály podle našich představ. Negativa už ale stranou. Výborně chytali oba gólmani, v defenzivní činnosti jsme také rozhodně nebyli špatní. Před oběma týmy musím dát klobouk dolů. Byla to kvalitní série, reklama na hokej a hrozba pro kardiaky. Žili jí fanoušci obou týmů.

Jak hodnotíte celou sezonu?
Vše si ještě vyhodnocujeme. Vesměs ji ale nelze hodnotit jinak než pozitivně. Po smutném nesportovním ukončení předchozí sezony kvůli pandemii jsme chtěli pokračovat v nastaveném trendu a pohybovat se v předních patrech tabulky. To se nám jednoznačně povedlo. Tým nepotkala během sezony větší krize, z několika zaváhání jsme se rychle vyhrabali. Prezidentský pohár je velké ocenění za skvělé výkony v základní části. Asi každý musí uznat, že si jej kluci zasloužili. Dali nejvíce gólů, nejméně jich inkasovali, byli jsme nejlepší v přesilovkách i v oslabení. Vydali jsme se na dobrou cestu. Za dvě sezony jsme potvrdili, že Sparta opět patří k hlavním adeptům na titul. Ano, toužili jsme po zlatých medailích, máme bronzové. Ty ale nejsou důvodem ke smutku. Naopak vidíme, že je na čem stavět. A je to i velká zásluha obou trenérů.

Takže odvedli dobrou práci?
S prací trenérů jsme byli za rok a čtvrt velice spokojení. Odvedli vynikající práci. Byli bychom rádi, kdyby u nás oba pokračovali. Miloš Hořava se ale rozhodl zkusit zahraniční angažmá. V tom mu samozřejmě nemůžeme bránit. Nezbývá nám než mu poděkovat za to kvantum práce, které pro klub v této sezoně odvedl a popřát mu štěstí. Brzy si sedneme a vše s odstupem několika dnů společně vyhodnotíme. Nový trenérský tým má bezesporu na co navazovat.

Kdo Miloše Hořavu nahradí?
Na složení trenérské dvojice pro příští sezonu pracujeme. S Pepou Jandačem samozřejmě jednáme. Chceme pokračovat v práci na zisku mistrovského titulu.

Kdy se fanoušci dozví o změnách v kádru?
Hned na začátku května. Již příští týden bychom ale měli zveřejnit jména dalších hráčů, kteří budou pokračovat v našem týmu. Někteří tým naopak opustí, ať už kvůli výkonnosti nebo skutečnosti, že potřebují znovu nastartovat stagnující kariéru. S některými hráči jsme se nedomluvili na pokračování kvůli finančním požadavkům, což nás mrzí. Jiným jsme naopak nemohli nabídnout takovou roli, jakou si přáli. Mohu ale fanoušky uklidnit, že na jejich místa máme vyhlídnuté adekvátní náhradu, hráče, u kterých věříme, že je do našeho systému opět dobře zakomponujeme. Uplatnili jsme navíc opce na mladé hráče našeho klubu, brankáře Cichoně a Neužila, obránce Jeřábka a útočníky Vitoucha, Šmerhu, Prymulu a Slavíčka. Máme stabilní jádro, na kterém se dá budovat úspěšný tým.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek