16. 8. 2018 Daniel Ryl

Tradiční Red Bulls Salute je tu! I se Spartou

Opět po roce se Sparta vrací do německého Garmisch-Partenkirchenu, aby se zúčastnila tradičního turnaje Red Bulls Salute. Pražané budou chtít minimálně obhájit loňské stříbro a nejlépe napodobit svůj triumf z roku 2008. Do turnaje vstoupí už v pátek 17. srpna od 16.00 hodin semifinálovým zápasem proti Salcburku, v neděli poté narazí na jednoho z dvojice Mnichov - Bern. V případě první varianty by byl souboj prestižní pro trenéra Uweho Kruppa, který s Eisbären prohrál jarní finále německé DEL právě proti Mnichovu.

Tradiční podnik, na kterém Sparta obhajuje stříbro

Uznávaný mezinárodní turnaj Red Bulls Salute se odehrál poprvé v roce 2005, kdy ho v Salcburku uspořádal domácí EC Red Bull Salzburg. Tradiční přátelský turnaj se konal pravidelně do roku 2013 s tím, že od roku 2010 byl vrcholem European Trophy, předchůdcem nynější Champions Hockey League. Tentokrát se ovšem podruhé turnaj uskuteční v Ga-Pa.

4
Turnaje se zúčastnily už čtyři české kluby. Kromě Sparty ještě České Budějovice, Pardubice a Plzeň.

Celý turnaj často procházel změnami formátu a několikrát se ho zúčastnila také Sparta. Před deseti lety na prestižním turnaji chyběla, a nemohla tak narazit na speciálního hosta. V roce 2010 se totiž v konkurenci Salcburku, Davosu a Färjestadu představili také Los Angeles Kings, kteří v rámci evropského tripu celý turnaj ovládli a zařadili se mezi devět vítězů.

V posledním ročníku se turnaj uskutečnil ve stejném složení jako letos a Sparta po úvodním triumfu 4:3 po prodloužení nad Salckburkem došla do finále, kde padla s Mnichovem 2:5 a do Česka se vracela se stříbrem.

Pražané tak neobhájili triumf z roku 2008. Tenkrát se ale hrálo v šesti týmech, které byly rozděleny do dvou skupin. Sparta tu svou v konkurenci Salcburku (4:3) a Petrohradu (2:0) ovládla a ve finále zdolala i Curych (2:1). Ze současného kádru ovšem tehdejší triumf nikdo nepamatuje, jen sportovní manažer Michal Broš, který ve finále vstřelil vítězný gól.


Spartu doplní Salcburk, Mnichov i Bern

Spartu není třeba představovat a chybět nemůže ani Salcburk. Tradiční pořadatel turnaje má ve sbírce šest rakouských titulů, z nichž dva v letech 2015 a 2016 získal v rámci EBEL ligy. V uplynulé sezoně došel až do finále, kde po sedmi zápasech nestačil na italské Bolzano. Ačkoliv se jedná o giganta sponzorovaného Red Bullem, hraje v nejmenší hale celé soutěže. Maličký stánek má kapacitu jen 3 500 diváků a bojuje v něm řada rakouských reprezentantů.

Druhým účastníkem, který má podporu Red Bullu, je domácí Mnichov. Bavorský celek byl založen v roce 1998 a své zápasy hraje v olympijské aréně pro 6 256 diváků. Největší úspěchy však slaví až v posledních sezonách, kdy získal zlatý hattrick! Zajímavý souboj nabízí bitva amerického trenéra Dona Jacksona a Uweho Kruppa, jehož Eisbären Berlín padli ve finále právě s Mnichovem.

Posledním účastníkem, pro sparťanské fanoušky nejznámějším, je švýcarský Bern. Tradiční celek, jehož založení se datuje do roku 1931, je pod vedením Kariho Jalonena žhavým kandidátem na titul, přestože v uplynulé sezoně na rozdíl od Mnichova svou cestu k hattricku nedotáhl. Švýcaři sice vyhráli základní část a přešli přes Ženevu, ale v semifinále nestačili po šesti zápasech na pozdější vítěze z Curychu.


PROGRAM TURNAJE:

pátek 17. srpna - EC Red Bull Salzburg - HC Sparta Praha (16.00)
pátek 17. srpna - EHC Mnichov - SC Bern (20.00)
sobota 18. srpna - o třetí místo (15.00)
sobota 18. srpna - finále (19.00)


Kádr Sparty pro Red Bulls Salute 2018:

Brankáři: Matěj Machovský, David Honzík.

Obránci: Petr Kalina, Jeremie Blain, Jan Piskáček, Steven Delisle, Jan Košťálek, Blaž Gregorc, Tomáš Dvořák, Tomáš Voráček, Martin Jandus.

Útočníci: Richard Jarůšek, Petr Vrána, Robert Říčka, Andrej Kudrna, Lukáš Klimek, Lukáš Rousek, Miroslav Forman, Lukáš Pech, Petr Kumstát, Filip Hanták, Jiří Černoch, Tomáš Pšenička, Tomáš Jandus.

FOTO: ecrbs.redbulls.com

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek