28. 4. 2016 Robin Mana

Trojice sparťanů bojuje v reprezentacích

Extraligový ročník 2015/2016 je minulostí, pro trojici sparťanů však sezona ještě nekončí. Přesně za týden totiž začíná v Moskvě a Petrohradu 80. mistrovství světa v hokeji a o účast na vrcholné akci sezony usilují obránci ADAM POLÁŠEK a JURAJ MIKUŠ. To útočník ROBERT SABOLIČ již válčí ve slovinských barvách v polských Katovicích na světovém šampionátu Divize I - skupiny A.

Repre s Poláškem, ale bez Přibyla a Buchteleho

Jediným sparťanem, který aktuálně bojuje o účast v české národním týmu na blížícím se MS, je obránce ADAM POLÁŠEK. Ten dostal bezprostředně po konci extraligové finálové série pozvánku od reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka, a bude tak usilovat o premiérovou účast na šampionátu. Polášek má na svém kontě osm reprezentačních startů v seniorském týmu, během kterých jednou skóroval a připsal si pět plusových bodů.

8
Polášek má na kontě osm reprezentačních startů.

V aktuální sezoně ještě reprezentační dres neoblékl, k týmu se poprvé připojil během středy, a první příležitost tak bude mít v závěrečném utkání EHT se Švédskem, ke kterému nastoupí národní tým ve Znojmě v pátek v 19:20.Jeho případný start ve středeční generálce na MS s Kanadou, zůstává s otazníkem. Poláška tentokrát nedoplní v přípravě útočníci Daniel Přibyl a Jan Buchtele, kteří v tomto ročníku nasbírali v reprezentaci dva, resp. sedm startů.

Prvně jmenovaný musel kvůli zranění ze semifinálové série předčasně ukončit sezonu a podstoupit operativní zákrok, jeho parťák z útoku Jan Buchtele zase dohrával play off se zlomeným prstem a reprezentaci tudíž také nebude k dispozici. Výborné výkonu vykazoval v závěru sezony rovnéž Miroslav Forman, ale na svou premiéru v národním týmu si musí počkat. S pohmožděným stehnem hrál celou finálovou sérii a v posledním utkání dokonce musel odstoupit ze hry.

Za Slováky Mikuš, zranění zastavilo Čajkovského

O něco zkušenějším hráčem je v tomto směru obránce JURAJ MIKUŠ. Ten se startu na seniorském MS dočkal poprvé loni v Ostravě, kde zasáhl celkem do šesti duelů v nichž jednou asistoval. Celkem oblékl dospělý reprezentační dres již sedmadvacetkrát. Slováci, i s Mikušem v sestavě, naposledy zdolali ve čtvrtek tým Dánska 4:3 v prodloužení.

Do slovenské přípravy by za normálních okolností pronikl také obránce Michal Čajkovský, i jeho však definitivně zastavilo zranění. Důrazný bek má natržený sval v oblasti žeber, což jej výrazně limituje.

"Michal bojoval, prošel vícero vyšetřeními, moc chtěl reprezentovat, ale nešlo to. Má tam patnácticentimetrovou trhlinu, která ho omezuje při každém pohybu," uvedl pro hokej.sk kouč Slováků Zdeno Cíger.

Sabolič je se Slovinskem krok od návratu mezi elitu

Zatímco výše zmínění sparťané o účast na mistrovství teprve bojují, Slovinec ROBERT SABOLIČ stojí se svým týmem krok od postupu do elitní divize. Sparťanský útočník již dva dny po konci série s Libercem nastoupil v polských Katovicích proti domácímu týmu. Připsal si jednu asistenci, ale nakonec musel skousnout nečekanou porážku 1:4, která Slovincům zkomplikovala cestu mezi elitu.

O den později ale Sabolič jednou skóroval, jeho tým vysoko porazil Jižní Koreu, a o úspěchu a neúspěchu tak rozhodne pátek. To se první Slovinci utkají s druhým Rakouskem, před kterým vedou v tabulce o jediný bod. Pokud zvítězí, představí se slovinská reprezentace již za rok ve Francii a Německu mezi elitou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek