2. 6. 2019 Martina Nová, Daniel Ryl

Úspěchy mládeže: Dvě stříbra a gólové hody

Před startem uplynulé sezony 2018/19 zaznamenaly mládežnické soutěže hned několik změn, sparťanským mladíkům se však povedlo se v nových pravidlech medailově prosadit. Junioři a starší žáci patřili mezi gólově nejlepší celky svých soutěží, dokázali v dlouhé sezoně vybojovat stříbrné medaile a byli velmi blízko mistrovským titulům. Po medailích sahali také dorostenci, kteří však padli ve třetím rozhodujícím zápase čtvrtfinále a na finálový turnaj se nekvalifikovali.

JUNIOŘI: Parádní sezona se stříbrnou tečkou

Juniorský tým Sparty zvládl bravurně už základní část, ve které nebodoval jen ve čtyřech z dvaceti zápasů a padl pouze pětkrát. Na vítěznou šňůru ze závěru základní skupiny dokázali sparťané navázat i ve druhé fázi soutěže ve skupině "o pořadí v play off", kde protáhli sérii na osm výher. Pražany poté v několika zápasech opustila štěstěna, kdy jim utekly zápasy v nastavení, ale i přes pár nepovedených duelů se kvalifikovali do další části z prvního místa. Protože juniorská extraliga před sezonou doznala výrazných úprav herního řádu, nenásledovaly klasické vyřazovací boje, nýbrž čtyřčlenné skupiny "o účast v play off".

2 473
Finále extraligy juniorů se odehrálo v parádní atmosféře. Spartu doma hnalo v prvním utkání série proti Třinci celkem 2 473 diváků!

Sparta byla v průběhu ročníku dominantní, přesto vinou nové herního systému bojovala o play off až do posledního kola. V něm sice padla s Libercem, ale do vyřazovací části ji poslalo vítězství Hradce Králové nad Pardubicemi. Ve čtvrtfinálové sérii si tak Pražané zopakovali duely s Bílými Tygry a ve velmi vyrovnané sérii slavili postup po sérii 3:1 na zápasy.

Vyrovnaná byla také semifinálová série proti Plzni, kterou začali sparťané s útočníkem Lukášem Rouskem v sestavě domácí výhrou. Na tu navázali také ve třetím duelu, když na vyrovnání Západočechů zareagovali výhrou a postupem do finále. To se odehrálo v parádní atmosféře proti Třinci, s nímž sparťané před 2 473 domácích diváků prohráli 3:4 v prodloužení, a přestože venku vedli ve druhém utkání 2:0 a 3:2, museli skousnout druhou porážku a zisk stříbrných medailí.

Sparta dominovala nejen díky týmovému výkonu, ale také díky parádním výkonům svých opor. Nejproduktivnější útočník Ondřej Pšenička (30+40) byl pátým nejproduktivnějším hráčem soutěže a vybojoval si účast na mistrovství světa do 18 let, kde plnil roli trojky také brankář Jan Škorpík (91,89 %). Po vydařené sezoně podepsal profesionální smlouvu se Spartou útočník David Vitouch (24+18), ale tahounem byl také zkušený útočník Tomáš Schwamberger (35+23). Mezi obránci dominoval pro změnu Ondřej Havlín (18+26), jenž byl druhým nejproduktivnějším bekem soutěže. Skvěle mu sekundoval parťák Marek Bláha (4+31), druhý nejlepší nahrávač mezi beky. 

DOROST: Šestnáct výher v řadě, nejvíce bodů i těsné vyřazení

Druhá nejstarší mládežnická kategorie Sparty zahájila ročník v západní skupině vítězným derby nad Slavií, nicméně další průběh první fáze soutěže byl jako na horské dráze. Od čtvrtého do osmého kola se Pražané střelecky trápili a pětkrát v řadě padli, tuto sérii však vystřídala série čtyř výher v řadě. Úvodní část soutěže nakonec sparťanští mladíci zakončili čtyřmi výhrami a celkově pátým místem, které je pro druhou fázi základní části posunulo do skupiny C, kde sparťané řádili. Z dvaceti duelů prohráli pouze jednou, i díky šestnácti vítězstvím v řadě získali 102 bodů, které jim zajistily účast ve čtvrtfinále play off!

V něm byl favoritem Hradec Králové, druhý tým skupiny A, který však Sparta dokázala zaskočit úvodní domácí výhrou 4:3 v prodloužení. Na východě Čech už ale slavili domácí, kteří zdolali Pražany jasně 5:2. V rozhodujícím třetím utkání na ledě Mountfieldu HK však sparťané sahali po senzaci, když po druhé třetině vedli 3:1, ale nakonec o náskok přišli. Naděje na postup pak odnesly samostatné nájezdy, v nichž byli úspěšnější Východočeši, kteří nakonec získali bronz.

I dorostenecký tým naznačil, že má Sparta v mládežnických výběrech slibné tváře do budoucna. Hlavním tahounem byl útočník Jan Krupička, který s 65 body (33+32) uzavíral nejlepší desítku extraligového bodování. I díky svým výkonům byl nejlepším nahrávačem týmu a devátým nejlepším střelcem soutěže. Bodově se dařilo také útočníkům Michalu Vitouchovi s Adamem Máchou (oba 21+23), produktivitě obránců pak vládl Nino Tomov (4+16). Nejvyšší úspěšnost zákroků z celé extraligy měl pro změnu brankář Jakub Krbeček (93,64%).

STARŠÍ ŽÁCI: Stříbrní vládci Prahy

Mladíci ročníků 2005 a 2006 zažili v Lize starších žáků vydařenou základní část. Tu odehráli ve skupině C v konkurenci dalších šesti pražských celků, proti kterým ve 24 utkáních ani jednou neprohráli! Ofenzivní sílu Sparty navíc podtrhává počet vstřelených branek, které se zastavil na celkovém počtu 214 gólů, díky nimž se sparťané dostali na finálový turnaj za účasti pěti mužstev. 

Sparta útočila na mistrovský hattrick, ale na úvod turnaje si připsala první a zároveň jedinou porážku s bronzovou Mladou Boleslaví. Následně sparťané přestříleli Vítkovice, Plzeň i Kometu Brno a čekal je přímý boj o zlato proti Litvínovu. Matematika zněla jasně - vyhrát za tři body. K tomu Sparta nakročila ideálně, když po deseti minutách vedla 3:0, ale nakonec náskok ztratila a vítězství 5:4 v prodloužení nakonec stačilo jen na zasloužené stříbro.

K němu na závěrečném turnaji nejvýrazněji přispěl útočník Martin Vašíček (5+7), který se stal třetím nejproduktivnějším hráčem turnaje. Na záda mu dýchal Bodgan Stepančuk (7+4), jenž získal pro změnu stříbro mezi střelci. Jistotou byl také brankář Michael Hrabal (93,13 %) – gólman s nejvyšší úspěšností zákroků na finálovém turnaji.


FOTO: mountfieldhk.cz, Ronald Hansel (Juniorský hokej)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila