11. 2. 2020 Petr Pavlík

Útočník David: V kabině máme skvělou partu

Ve svém mladém věku má za sebou už slušnou řádku zkušeností. Útočník FRANTIŠEK DAVID v současné době obléká dres sparťanského dorostu, který nedávno přišel o dlouhou sérii vítězství. „Je to určitě velká škoda. Snažíme se však na to moc nemyslet, jelikož máme před sebou další velmi důležité zápasy,“ burcuje před nadcházejícími duely mladý talent.

Porážka po patnácti výhrách? Chceme další sérii!

Poprvé v kariéře jsi zvolen nejlepším hráčem akademie za dorost. Jak toto ocenění vnímáš?
Moc si ho vážím, přeci jen jsem spíše mezi mladšími. Stát se v takhle velké konkurenci několika hráčů vůbec tím nejlepším je podle mě velký úspěch. Jsem za to rád.

V týmu působí řada skvělých hráčů. Jaký máte v dorostu kolektiv?
Určitě se navzájem podporujeme. Například když se někomu nedaří úplně nejlépe, snažíme se ho všichni podpořit místo toho, abychom na něj začali řvát. Někdy se samozřejmě nějaká hádka přihodí, ale to ke kolektivnímu sportu zkrátka už patří. Většinou to ale docela rychle vyřešíme. Myslím si, že jsme s klukama vytvořili skvělý kolektiv, který se snažíme pořád tmelit.

Co zatím patří mezi tvé největší hokejové zážitky?
Pár zkušeností už za sebou mám. Například v osmé třídě jsme vyhráli mistrovství republiky a o rok později mistrovství krajů, to všechno jsou parádní úspěchy. Taky jsem se díky hokeji podíval třeba do Ruska nebo Číny. Minulý ročník jsem si vyzkoušel, jaké to je zahrát si v play off. Bohužel se nám v něm moc nedařilo, ale i tak jsem získal další cenné zkušenosti. Myslím si ale, že jsem stále teprve na začátku své hokejové cesty a musím na sobě hodně pracovat.

Byl to skvělý pocit, neznali jsme chuť porážky opravdu dlouhou dobu. Do každého duelu jsme šli prostě s tím plánem, že chceme uspět. Možná jsme si potom začali až moc věřit a asi jsme si mysleli, že už nikdy neprohrajeme.
František David o dlouhé sérii patnácti vítězství

V aktuální sezoně máš ale deset nahrávek. Chtějí od tebe trenéři, abys hlavně tvořil hru?
Každý zápas se snažím hrát co nejlépe, abych co nejvíce pomohl svému týmu. Je jasné, že když budu v zápase plnit to, co mám, bude se mi dařit víc. Samozřejmě je velmi důležité poslouchat pokyny trenérů. Pak se pro mě může dostavit nějaká odměna, například v podobě asistence.

Dařilo se nejen tobě, ale celému týmu. Nedávno jsme přišli o skvělou patnáctizápasovou sérii výher...
Je to velká škoda. Patnáct výher v řadě za sebou není zrovna malé číslo. Snažíme se však na to moc nemyslet, jelikož máme před sebou další velmi důležité zápasy. Soustředíme se tedy na to, co nás čeká, za sebe moc nekoukáme. Určitě budeme chtít navázat na minulé úspěchy a nastartovat zase nějakou podobnou šňůru výher. Uděláme pro to maximum.

Mezi úspěchy této sezony patří i vysoká osmigólová výhra nad lídrem z Vítkovic. V čem jsme byli lepší?
Myslím si, že jsme Vítkovice zaskočili naší rychlou hrou. Než se soupeř dokázal vzpamatovat, bylo už pozdě. K ničemu velkému jsme ho pak nepustili a to nám vydrželo až do samotného konce zápasu. Proto nám tam zaslouženě napadalo i hodně gólů, za což jsme byli moc rádi. Možná nás trochu podcenili. Těžko říct. My jsme šli do zápasu naplno, od začátku na nás bylo vidět, že si jdeme pro výhru. A to se nám také povedlo dodržovat celých šedesát minut. Navíc jsme plnili to, co nám říkají trenéři, a když to tak dodržujeme, vyhrávat je potom o něco snazší.

Jak moc jste si užívali hokej během té vítězné série?
Byl to skvělý pocit, neznali jsme chuť porážky opravdu dlouhou dobu. Do každého duelu jsme šli prostě s tím plánem, že chceme uspět. Možná jsme si potom začali až moc věřit a asi jsme si mysleli, že už nikdy neprohrajeme. Přesně takhle přišla poslední porážka se Zlínem. Všech těch patnáct vyhraných zápasů bylo najednou pryč. Nedá se nic dělat, musíme se dívat dál a soustředit se na další těžké zápasy, které nás čekají. Budeme v nich chtít jednoznačně vyhrát.

Porazili jsme Brno, Slavii, navíc na ledě soupeře. To musely být hodně sladké výhry, je to tak?
Hlavně to pro nás byly jedny z nejtěžších zápasů vůbec. Oba jsme vyhráli až v prodloužení, o to více jsou výhry cenné. Proti Slavii jsme vždycky hrozně nabuzení, je to přece jenom derby a hraje se o to, kdo bude vládnout Praze. Tato výhra je jedna z nejlepších. Zápas proti Brnu pro nás byl po té dlouhé cestě velmi náročný, přesto se nám ho podařilo vyhrát. Ve finále je každá výhra hodně cenná, ať už hrajeme proti komukoliv. Jsou to veledůležité body.

V trénincích makáme všichni na sto procent

V tabulce jsme výrazně poskočili nahoru, přesto ještě nepatříme na absolutní vrchol. Cílíte na něj?
První část sezony se nám bohužel příliš nepovedla, druhou část jsme začínali až z nějaké sedmnácté pozice. Série těch patnácti výher nás vynesla docela nahoru. Kvůli minimálním rozdílům v tabulce však můžeme zase rychle spadnout dolů. Když budeme vyhrávat i v dalších zápasech, máme velkou šanci se vyhoupnout ještě výš. Tlak tedy trochu vnímáme, protože v play off nechceme dostat soupeře z čela tabulky.

V týmu nyní patříš spíše mezi mladší kluky. Jak vycházíš s ostatními spoluhráči?
Vycházíme spolu všichni výborně, v kabině máme skvělou partu. V zápasech se často také dokážeme semknout a bojovat jeden za druhého. Myslím si, že právě tohle je hodně důležité.

Věříš si, že by ses mohl prosadit i v juniorském týmu?
Každý z nás by si chtěl zahrát za juniorku. Přeci jen jsem ještě hodně mladý, takže i kdyby přišla takhle varianta, půjdou nahoru nejprve starší kluci. Budu ale na sobě dál tvrdě makat, abych se tam podíval už třeba tuhle sezonu. Uvidíme, jak to dopadne.

10
Útočník František David nastřádal během třiceti duelů v této sezoně celkem deset kanadských bodů.

Několikrát v sezoně jsme dokázali udržet čisté konto, je to také záměr trenérů, hrát poctivě v defenzivě?
Myslím si, že je to výsledek našich velmi kvalitních tréninků, které trenéři připravují. Všichni v nich makáme na sto procent. Věřím, že je to vidět poté i v zápasech. Trenéři nám předávají opravdu spoustu cenných rad a zkušeností a celkově nám všem v hokeji velmi pomáhají.

Do konce této fáze zbývá deset utkání. Probírali jste už plán na nejbližší zápas?
Náš jediný plán je prostě zvítězit. Musíme z Liberce přivézt další tři body, které se budou hodit.

Sparťanské áčko nedávno vyměnilo trenérský štáb. Sleduješ dění dospělé Sparty?
Ano, áčko sleduju. Držím jim palce, ať vše dopadne co nejlépe. S klukama máme docela nabitý program, takže jsem se zatím do O2 areny nedostal. Výsledky ale pořád sleduju na internetu.


FOTO: Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek