17. 6. 2018 Tereza Velikovská

Změny v extralize juniorů pro sezonu 2018/19

Po velké reorganizaci mládežnických soutěží už jsou známy všechny podrobnosti k novému ročníku DHL extraligy juniorů. Hrát ji budou hráči ročníků narození 2000, 2001 a 2002, na výjimku i ročníku 1999. Na týmy čeká novinka v podobě prodloužení a případně samostatných nájezdů po každém zápase. Sparťané pod vedením kouče Jana Tlačila odehrají v základní části 20 zápasů v jejich šestičlenné Skupině B, kde se střetnou s každým soupeřem čtyřikrát.

Formát DHL extraligy juniorů pro sezonu 2018/2019

Základní část odstartuje 6. září a 24 účastníků je v ní rozděleno do čtyř skupin po šesti. V nich odehrají 20 zápasů, s každým soupeřem se střetnou dvakrát doma a dvakrát venku. Sparťané nastupují ve skupině B, kde se budou střetávat s celky Mountfield HK, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, BK Havlíčkův Brod a HC Dynamo Pardubice. Rozlosování první části najdete v tomto článku.

8. 9.
První domácí utkání sehrají junioři v sobotu 8. září proti Mladé Boleslavi.

Tři nejlepší celky z každé skupiny postupují do horní dvanáctky o pořadí v play off, kam se body z první fáze soutěže nepřenášejí, zbylé tři do dolní dvanáctky o pořadí na 13. až 24. místě, kde jim body zůstávají. V těchto dvou skupinách týmy čeká dalších 22 utkání, s každým soupeřem se střetnou jednou doma a jednou venku. Do třetí části soutěže postupují všechny týmy z horní dvanáctky a čtyři nejlepší ze druhé skupiny. 

Celkem 16 týmů ve čtyřech čtyřčlenných skupinách porve o postup do čtvrtfinále. Do této části soutěže se nepřenášejí žádné body z dřívějška, hraje se tedy od nuly. Pouze nejvýše nasazený tým do každé skupiny získá dva bonifikační body, druhý nasazený pak jeden bod. V následujících šesti zápasech se poté rozhodne o postupujících, kterými budu první dva týmy z každé skupiny. Čtvrtfinále se hraje na tři vítězná utkání, semifinále a finále na dva vítězné zápasy. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Nově prodloužení po každém utkání

Nadstavba hraná po každém utkání má podle ČSLH docílit toho, aby mladí hokejisté lépe natrénovali prodloužení či samostatné nájezdy, které na mezinárodních akcích mnohdy rozhodují důležité zápasy. Toto pravidlo ale platí pouze pro zápasy první a druhé části juniorské extraligy. Pokud jeden z týmů zvítězí v základní hrací době, získá tři body a následovat bude prodloužení a případné nájezdy o bonusový čtvrtý bod. Pokud nebude vítěz v základní hrací době znám, dojde pouze na jedno prodloužení či nájezdy, a týmy si tak rozdělí klasické tři body. Pětiminutové prodloužení se bude hrát ve třech hráčích na obou stranách. V případně, že se v něm zápas nerozhodně, bude následovat pět sérií samostatných nájezdů. V play off se bude prodloužení hrát 10 minut se čtyřmi hráči na obou stranách.

Kdo může nastoupit do zápasu

Soutěž je určena pro hráče ročníků narození 2000, 2001 a 2002. Na výjimkou mohou v každém utkání nastoupit až tři hráči ročníku 1999 (dva do pole a jeden brankář). Žádný z hráčů ročníku 1999 nesmí být cizinec, nastoupit obecně mohou maximálně dva cizinci, nikoli však brankář. Týmy mohou do utkání nasadit maximálně 18 hráčů v poli, dosud to bylo 20 hráčů.


Aktuální sparťanský kádr v probíhající letní přípravě

Brankáři: Cichoň Oldřich, Mičán Jan, Škorpík Jan, Švehlák Štěpán;
Obránci: Bláha Marek, Bureš Jan, Frič Adam, Gajdoš František, Guryevskiy Nikita, Krutil Michael, Kumpošt Jakub, Najman Jakub, Pika Jevgenij, Prchal Jakub, Simotics Ferenc, Tomek Tomáš, Truhlář Šimon, Tůma Patrik, Vandírek Roman, Vorobjev Alexander, Zemchenkov Semen;
Útočníci: Arnošt Dominik, Čech Štěpán, Dani Miroslav, Flídr Matěj, Havlín Ondřej, Kasanda Viktor, Kubánek Max, Kuracina Matěj, Nacházel Tomáš, Najman Matouš, Obadal Jiří, Prymula Patrik, Pšenička Ondřej, Rubeš Václav, Schwamberger Tomáš, Slavíček Josef, Smola Jan, Škutina Ondřej, Vágner Michal, Vitouch David, Vítů Radek.

FOTO: Ronald Hansel / Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek