34., neděle 28. 12. 2003
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: O. Svoboda (23. Falta) - Čakajík (25. Holub), J. Moravec, Jareš, Jiruš, J. Nedvěd, Ťupa - V. Novák, Kašpařík, S. Procházka - Čermák, Plodek, J. Hašek - Korhoň, Vampola, Rozsíval - M. Hájek, M. Straka, Verčík. Trenéři: Paleček, Dvořák a Nedvěd st.
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, J. Kasík, Srdínko, Výtisk, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Marek (44. Dragoun), Tomajko - Ujčík, Šimíček, Z. Sedlák - Vrbata, Bakus, Špilár. Trenér: Konečný.
Branky a nahrávky: 52. V. Novák (S. Procházka, Kašpařík) - 9. Řezníček (Broš), 9. Tomajko, 16. Bartečko (Tomajko), 23. Sedlák (Ujčík), 23. Vrbata (Špilár), 56. Ujčík (Jan Hanzlík, Šimíček). Rozhodčí: Havlík - Dědek, Chytil. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci: 5348.
HC Sparta Praha

Komentář

Do prvního povánočního utkání vyslal osamocený trenér Kamil Konečný čtyři kompletní útoky. Ve třetím útoku nastoupil ke svému 600. utkání Viktor Ujčík. V prvních minutách zápasu domácí hýřili aktivitou, dvě velké šance spálil exsparťan Novák. Vydatně se také zaplňovaly obě trestné lavice. Sérii vyloučení načal v 6. minutě Marek, v 7. minutě vyrovnal stav hráčů Kašpařík a Jareš svým faulem o minutu později nabídl sparťanům přesilovou hru, a ti svoji první větší šancí nepohrdli. Letošní sparťanský specialista na Liberec Josef Řezníček zařídil Pražanům vedení. Za 24 sekund zachyboval v rozehrávce Čakajík a nikým nekrytý Tomajko mezi kruhy vystřelil přesně nad Svobodovu vyrážečku - 0:2. Velkou šanci na snížení měli otřesení Liberečtí ve 13. minutě. Za zákrok Slobody na Plodka nařídil hlavní sudí trestné střílení, které ale sám postižený neproměnil. Domácí se přesto nadechovali k tlaku, ale zpět je srazil Bartečko. Slovenský forvard se v 17. minutě při návratu z trestné lavice dostal ke střele, která mířila přesně do odkrytého místa Svobodovy branky - 0:3.

Aktivní sparťané začali skóre hned v úvodu druhé části bleskově navyšovat. Ujčík našel od mantinelu přihrávkou Sedláka, který nabídnou příležitost využil k první brance v dresu Sparty. Pro Liberec bylo ještě hůř. Minutu poté Svobodu vyhnal z klece Vrbata, Sparta po jeho brance vládla na libereckém ledě pětigólovou převahou. Pro domácí byly dva rychlé góly dokonalé k.o., zápas byl rozhodnut. Liberec se těžce dostával před branku Břízy, ve snaze zkorigovat hrozivé skóre jej také brzdily vyloučení. Sparta v přesilových výhodách nápaditě kombinovala, ale stroj na góly se po úvodní kanonádě zadrhl. Postupem času sparťané pod dojmem vysokého vedení ubrali a Tygři se dostávali do šancí. Ale Hašek, Novák, ani Straka nedokázali Břízu překonat. V závěrečných minutách prostřední části se již na ledě spíše jiskřilo, skóre se tak již nezměnilo.

Sparta po přestávce nastoupila na domácí opět aktivně, napadala rozehrávku domácích a nutila Tygry k chybám. Do hry se dostal na místo nemocného Marka třináctý útočník Sparty Dragoun, ale právě on putoval ve 44. minutě na trestnou lavici za faul kolenem. Čisté konto Petra Břízy oslabení v pohodě přežilo a i v dalších minutách sparťanský gólman nenechával liberecké střelce vyniknout. Osm minut před koncem však přeci jen kapituloval, kapitán Liberce Václav Novák dotlačil puk do branky a zaznamenal čestný úspěch Tygrů. Na Novákův gól odpověděl v přesilovce Ujčík, jenž tak oslavil svůj jubilejní zápas v extralize. Přestože se v posledních minutách několik náznaků šancí urodilo, na vysokém vítězství Sparty 6:1 se již nic nezměnilo. Pražené letos porazili svého libereckého soka v extralize již potřetí.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Liberec): "Rozhodlo se v první třetině. My jsme si zpočátku vytvořili šance, ale neproměnili. Naopak po našich chybách skórovala Sparta, jejímž hráčům jsme na druhý a třetí gól doslova nahráli. Mrzí nás, že když tu byla taková divácká návštěva, zrovna přišel podobný výsledek. Na Spartu jsme však tentokrát neměli."

Kamil Konečný (Sparta): "Tak výraznou převahu, jak by se mohlo zdát z výsledku 1:6, jsme neměli. V první třetině jsme ale byli maximálně produktivní, protože z šesti střel jsme dali tři góly. Když se potom podařilo dvakrát skórovat na začátku druhé části hry, bylo prakticky rozhodnuto. Vývoj byl tak příznivý, že někteří naši hráči si pak chtěli spíše trochu pohrát a škoda, že se nepodařilo pomoci udržet Břízovi čisté konto."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila