45., pátek 1. 2. 2002
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Orct - Cartelli, Dlouhý, Hájek, Kruliš, Kříž, Skrbek - Gardoň, Geffert, Havel, Horna, Hořava, Kameš, Klimt, Kysela, Plekanec, Skuhravý, Svoboda.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 7. Hořava (Horna, Havel), 50. Hořava (Skrbek) - 4. Hlinka (Bělohlav), 53. Zelenka (Ptáček, Žemlička). Rozhodčí: Šindler - Pešek, Rouspetr. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. Diváci: 5390.
HC Sparta Praha

Komentář

S tradiční bojovností vyrukovalo Kladno na vedoucí mužstvo tabulky, pražskou Spartu. Té chybělo v zápase 45. kola pět hráčů základní sestavy, přesto dokázala udržet na uzdě kladenskou euforii podpořenou dobrými výkony z posledních utkání a uhrála proti nabuzenému domácímu týmu bod. Na ledě se objevila nová posila zadních řad Pražanů Richter. Na středočeské derby přišla rekordní návštěva 5390 diváků.

Hned po necelé minutě hry dostala Sparta možnost hry v početní výhodě. V ní na útočné modré uvolnil Hlinka Zelenku, ale jeho střelu po ledě Orct vykryl. Pak střílelo znovu sparťanské křídlo a před brankou dorážel Žemlička. Chybu zadáků Sparty mohl potrestat domácí Svoboda, ale Bříza si se střelou mezi betony se štěstím poradil. Na začátku 4. minuty využil nepozornosti domácích beků Hlinka a střelou z levého křídla našel skulinku u tyče kladenské branky – 0:1. V 7. minutě neuhlídal Šrek dvojici Horna Hořava první jmenovaný našel svého spoluhráče, který si nabruslil před Břízu a střelou do horní poloviny branky srovnal. Ve vyrovnaném klání domácí tým získával místy navrch bojovností a dokázal trávit poměrně dost času ve sparťanské třetině. Od 13. minuty svírali Kladenští hosty během přesilové hry, ale bez gólového efektu. Na konci třetiny pronikla do pásma soupeře i Sparta, Hlinkovu vyloženou šanci likvidoval Orct.

Po pětadvaceti sekundách hry ve druhé části se dostal mezi kruhy k puku Gardoň. Jeho střelu po ledě Bříza vystihl. Na druhé straně kontroval Zelenka, který hledal u tyče volného Hlinku, ale Orct jej betonem vytěsnil ze střelecké pozice. Ve 24. minutě ujel po pravém křídle Sivek a zákrok domácího brankáře proti své střele ohodnotil sekyrou přes lapačku. Pak pohotově zakombinovali Broš s Chabadou. Ve 27. minutě najížděl sám na Orcta Hlinka, gól nedal, ale vykoledoval si faul Skrbka. V přesilovce čtyřech proti třem trefil Nedvěd zezadu do hlavy před bránou stojícího Srdínka, kterého musel nahradit Richter. V šancích byli Ptáček a Jiruš, ale Orct držel. V ponechané výhodě pronikal před Břízu Hájek a vykoledoval si další faul. Nedvěd šel na čtyři minuty ven, ale Kladno se ani na chvíli neusadilo v pásmu. Několik náznaků šance se naopak objevilo na druhé straně. Rušno bylo pět na konci třetiny. V poslední minutě sparťané zbavili Kysely přilby a Kratěna ve vyložené šanci tváří v tvář Orctovi neuspěl. Se sirénou vypálil na opačné straně Cartelli, odražený puk Bříza pokryl.

Ve třetí části jako první otestoval soupeřova gólmana Jiruš. Ve 46. minutě z otočky šikovně vypálil Geffert, ale Bříza složil svoji výstroj před čáru. Zatímco na ledě vládla opatrnost, okořenila zápas pravidelná bitka takyfanoušků. Ve 49. minutě Hájek sklepával nebezpečně kotouč před Břízou, ten ale zachoval klid. Vyvedla ho z něj akce Skrbka, který napálil puk od modré a odraženou střelu vrátil nekompromisně do branky Hořava – 2:1. Po řadě nepotrestaných zákroků ze strany hostí stihl trest Nedvěda, který skolil v pásmu Kyselu. Přesilovkovou kanonádu hosté přežili a v 53. minutě dokázali srovnat. Druhý útok přečíslil domácí obranu a Zelenka mezi Orctovy chrániče vsítil druhý gól. Sparta ožila a Havelka, který alternoval se Žemličkou ve druhé řadě, dvakrát nebezpečně pronikl před Orcta, který proti němu předvedl skvělé zákroky. V prodloužení se ke střele dostal Žemlička, jeho ránu vytěsnil Orct vyrážečkou. V přesilovce za faul na Sivka mohl skórovat Broš, ale přes závěrečné sevření Sparty se obě mužstva rozešla smírně a Holešovičtí si připsali čtrnáctý zápas bez porážky v řadě.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Bylo to zajímavé a dramatické utkání. Oba týmy hráli opatrně zezadu a mnoho šancí nebylo. Snažili jsme se držet obrannou taktiku a postupem času se nám to dařilo. Ve druhé třetině jsme byli trochu pasivní dopředu. Výsledek odpovídá průběhu, i když ve třetí třetině a v prodloužení jsme měli více šancí. Mrzí mě, že jsme nezískali bod v nastavení.

Jaromír Šindel, Kladno: Chtěli jsme vyhrát, ale se Spartou je bod cenný. Dařilo se nám pokrývat soupeře ve středním pásmu, věděli jsme, že jej musíme držet dál od branky. Byly tu dva zlomové momenty, a sice naše nepovedená čtyřminutová přesilovka a chyba před gólem na 2:2.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila