48., pátek 8. 2. 2002
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek - Chatrnůch, Hejda, Kadlec, Klobouček, Martínek, Novák - Beránek, Branda, Hübl, Jaroš, Matějovský, Steiner, Sup, Ujčík, Šaffer.
Branky a nahrávky: 7. Chabada (Kratěna, Kašpařík), 45. Kratěna (Nedvěd, Chabada) - 42. Branda (Ujčík, Šaffer), 43. Jaroš (Beránek, Hübl), 48. Ujčík (Beránek, Branda). Rozhodčí: Rejthar - Bláha, Čátava. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:0. Diváci: 8083.
HC Sparta Praha

Komentář

Domácí nastoupili bez šesti hráčů základní sestavy. Zábranský, Hamr, Tomajko, Broš, Sivek a Novák trenérům stále nebyli k dispozici, naopak ze soustředění širšího olympijského výběru Slovenska se už vrátil Tomík. Duel kandidátů na dvojici pro play off sledovalo přes osm tisíc diváků.

První třetina přinesla očekávaný boj a hra se odehrávala převážně ve středním pásmu. Přesto si Sparta i díky dvěma přesilovkám získala převahu. A také proměnila první velkou šanci. V 8. minutě poslal Kratěna zpoza branky kotouč na mezi kruhy postaveného Chabadu a ten se z voleje nemýlil – 1:0. Na druhé straně zkoušel Břízovu pozornost agilní Beránek. Ve 14. minutě vypracoval druhý útok šanci pro Žemličku, jenž tři metry za modrou napálil kotouč na pozorného Málka. Po buly se prosadil k dorážce, která mířila nad, Havelka. Rušné minuty uzavřel Beránek, když sám vybojoval kotouč za Břízovou brankou a ještě stihnul nepříjemně vypálit z pravé strany. Sparta přestála Žemličkovo vyloučení, který si za protesty vykoledoval navíc ještě desetiminutový trest.

Do druhé třetiny vlétli slávisti jako vítr. Ve 23. minutě střílel z mezikruží Ujčík, pak mířil zblízka nad Hübl. Stejný hráč dorážel neúspěšně o minutu později. Kontr ze strany domácích přišel v 26. minutě, kdy se na Málka valil celý první útok, ale v rychlosti nedokázal usměrnit puk do branky. Ve 32. minutě aplaudovala Paegas Arena brankáři Břízovi za zákroky proti vyloženým šancím Ujčíka a Šaffera. Za dvě minuty se ocitl před slávistickou brankou všudybyl Havelka, ale Slavie nechávala domácím velmi málo prostoru. Ani v přesilovce se Sparta nedostala do tlaku, stejně tak si ovšem počínali při své početní výhodě hosté.

To, co se Vršovickým nepovedlo ve druhé třetině, podařilo se v části třetí. Po minutě hry Ptáček ani Žemlička nepokryli Ujčíkovu přihrávku před branku a osamocený Branda vyrovnal. Za 81 sekund obránce Jiruš asi přestal myslet na hru a Jaroš lehkou tečí přehodil Břízu podruhé – 1:2. Sparta se dokázala vzchopit. Žemlička sice neuspěl, ale ve 45. minutě našel Nedvěd přihrávkou napříč hřištěm Kratěnu, který nadvakrát propasíroval touš za Málka. Ze hry pak odstoupil zraněný Šrek a další rána pro domácí přišla v oslabení v 48. minutě. Beránek mezi kruhy pohotově vypálil, Bříza vykopl puk k volnému Ujčíkovi, který bez problémů poslal hosty znovu do vedení. A mohlo být hůře, kdyby Břízův fantastický zákrok nezastavil Beránkův nájezd. Domácí se snažili, ale těsná osobní obrana Slavie a ubývající síly hrály do karet soupeři. V 53. minutě se prosazoval individuálně Havelka, ale na bekhendovou střelu už mu nezbývalo moc prostoru. Necelých šest minut před koncem dostala Sparta výhodu přesilové hry, ale nic nevymyslela. V závěru si hosté mohli vychutnat triumf při vlastní početní výhodě a pohodlně tak zkontrolovali zápas až do sirény. Slavia přerušila sparťanskou sérii bez porážky, která se zastavila na čísle šestnáct.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Druhá třetina byla víc bojem než hokejem, viděli jsme hodně osobních soubojů. S hromadicí únavou šla v závěru ruku v ruce osobní nedisciplinovanost. Chtěl bych svým svěřencům poděkovat za úctyhodnou sérii 16 zápasů bez porážky. Škoda, že jsme prohráli doma před nabitým hledištěm.

Ondřej Weissmann, Slavia: Byli jsme svědky velmi kvalitního střetnutí. Sparta byla v úvodu lepší, dala po naší hrubce branku. V prostřední části jsme hru vyrovnali a závěr byl v naší režii.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek