4., neděle 22. 9. 2002
Sparta - Havířov SPA - HAV
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Šrek, Richter, Jan Hanzlík, Jiruš - Branda, Broš, Tomajko - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Tomík, Leška, Špaňhel - Havelka, Kašpařík, Vondráček.
Havířov: J. Čech - Holý, Ďurčo, Harant, A. Černý, V. Čech, F. Štefanka, Pavlas, J. Kučera - Sršeň, M. Filip, Folta - M. Černý, R. Pucher, J. Kopecký - Michal Čech, D. Boháč, Bednařík - Micka, A. Staněk, Podstavek.
Branky a nahrávky: 30. Špaňhel (Leška, Tomík), 48. Branda (Broš, Tomajko), 60. Leška - 2. J. Kopecký (Harant). Rozhodčí: Souček - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 4:5, navíc Harant (Havířov) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 2574.
HC Sparta Praha

Komentář

Vlažný a nervózní výkon Sparty přivítaly návštěvníky T-Mobile Areny na nedělním zápase s posledním mužstvem tabulky Havířovem. Ten sehrál proti nevýrazné Spartě své doposud nejlepší utkání v sezóně, což ve výsledku navodilo drama až do posledních minut. Sparta nastoupila na čtyři útoky, ale bez zraněného Kratěny, který laboruje se zlomenou lícní kostí. Na jeho místě v první řadě spočinul opět Branda.

Úvod přinesl domácím šok. V 1. minutě propadl ve sparťanské obraně Srdínko a hostující Černý se proháčkoval před branku. Nedal jen díky ekvilibristice Břízových betonů. O pár sekund později vystřelil od modré Harant a vyraženou střelu vrátil do branky Kopecký – 0:1. Sparta měla hned možnost přesilové hry, ale Jakub Čech v hostující brance zůstal i nyní bez velké práce. Té měl více Bříza. Filip v 7. minutě a za chvíli Michal Čech ohrozili zprava sparťanskou branku. Gólovou šanci Bříza zlikvidoval ve 13. minutě Staňkovi, když vyrazil jeho střelu na vyrážečku z těsné blízkosti. Na druhé straně Ptáček ani Tomík nenapravili pošramocenou bilanci domácích po první části, kterou vedle špatného výsledku ještě umocnil mdlý projev na ledě.

Ve 24. minutě nebezpečně operoval před sparťanskou brankou Čech. O největší šanci na druhé straně se postaral nový člen třetí řady Vondráček, jeho rána od mantinelu olízla tyč. Za tři minuty Holešovičtí přece jen vyrovnali. Špaňhel se natlačil před branku a nadvakrát dostal kotouč pod víko. Brankář hostí pak zlikvidoval střelu Zelenky. Sparťané se zlepšili v útočné aktivitě, skoro celou přesilovku dokonce strávili v útočném pásmu, ale na další góly to bylo málo. Radovat se mohli Panteři ve vlastní početní výhodě, pokud by Filip dokázal proměnit sólo. Bříza puk u levé tyče našel včas. Jakmile vyloučený Srdínko skočil na led, jeli domácí tři na dva. Srdínko nahrál mezi kruhy Brošovi, jeho střelu do protipohybu však stihl mladý brankář Čech vytěsnit.

V úvodu třetí třetiny zatlačil první útok Sparty, Brošův bekhendový pokus branku ale minul. Domácí hrající už jen na tři útoky se pak ubránili přesilovce a v následující vlastní početní výhodě ve 48. minutě rozhodli zápas. Tomajko našel na druhé straně hřiště volného Brandu, který se do odkryté branky nemýlil – 2:1. Spolupráce Brandy tentokrát s Brošem o chvíli později mohla přinést uklidnění, ale Čech opět podržel svůj tým. Hosté ještě zahrozili v 52. minutě Bednaříkem, ale byla to jejich poslední velká šance. V 56. minutě se ještě blýsknul gólman Čech, když vyjel proti Zelenkově nájezdu, a také při Srdínkově přízemní střele z mezikruží. Netaktický únik do hry bez brankáře stál hosty ještě třetí gól v jejich síti, který zaznamenal v poslední minutě střelou přes půl hřiště Leška. Sparta zůstává i po trápení s Pantery bez porážky.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Sparta Praha): Očekávali jsme obtížné utkání, protože se od nás se očekávalo povinné vítězství. Zdůrazňovali jsme hráčům, že Havířov zde nebude mít co ztratit, protože v předchozích zápasech se mu nedařilo. Přesto jsme vstoupili do zápasu vlažně a hosté nás předčili v bruslení a nasazení. Od druhé třetiny jsme museli na vítězství dřít, protože průběh přinesl na naše hole nervozitu. Zachránila nás produktivita a výborný výkon Petra Břízy, který má na naší výhře lví podíl.

Kamil Konečný (Havířov): Ze zápasu mám trochu rozporuplné pocity, protože jsme podali jednoznačně nejlepší výkon v této sezóně. Myslím si, že jsme byli Spartě rovnocenným soupeřem, což je pro nás lichotivé. V každé třetině jsme měli dvě vyložené šance. Ale i když je měli na hokejkách vždy zkušení hráči, neproměnili jsme je. A to se na Spartě nesmí stávat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli