5., úterý 24. 9. 2002
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, Ptáček, Šrek, Richter, Jiruš, Hanzlík - Branda, Broš, Tomajko, Zelenka, Martinec, Žemlička, Tomík, Leška, Špaňhel, Havelka, Kašpařík, Vondráček.
Slavia: Hronek - Kadlec, Hejda, Novák, Kučera, Kolařík, Graňák, Posmyk, Míka, Beránek, Antoš, Ujčík, Štraub, Tomica, Hruška, Steiner, Sup, M. Kopecký, Klepiš, Šaffer.
Branky a nahhrávky: 47. Broš (Branda, Tomajko) - 55. Beránek (Antoš)
Rozhodčí: Minář - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:7, Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváků 5470.
HC Sparta Praha

Komentář

Rekordních pět a půl tisíce diváků přilákalo úterní pražské derby do T-Mobile Areny. Viděli hned několik zajímavostí. Soupeř postavil do branky Lukáše Hronka, v jeho obraně byl oporou bývalý sparťan František Kučera, za domácí zase nastoupil exslávista Branda. Sparta se ale musela obejít bez Kratěny, přesto začala na čtyři útoky a sedm obránců, hosté byli kompletní.

Na první šanci čekalo publikum dlouho. V opatrném začátku si mužstva hlídala střední pásmo, a pokud některá z akcí prošla za modrou čáru, byla zpravidla polapena pozornými obranami. Až v 8. minutě se dostal k puku mezi kruhy stojící Sup, jeho střelu Bříza vyrazil před sebe a poradil si i s následující skrumáží. Tu Sparta odnesla jen vyloučením Jiruše a oslabení přestála bez úhony. Na jeho konci se dokonce prosazoval po pravém křídle Vondráček. Slávisté ho zastavili nedovoleně a karta se po neproměněné šanci Tomíka v ponechané výhodě obrátila. V přesilovce stříleli Branda, Nedvěd a Tomajko, ale s jejich pokusy z větší vzdálenosti Hronek velkou práci neměl. Po nevýrazných minutách, do nichž se vešla i další sparťanská přesilová hra, zasahoval v poslední sekundě Bříza proti Supově nebezpečné střele zblízka.

Ve 25. minutě vyzval Branda k teči Broše, Hronek byl na místě. Za deset minut se prosazoval ve vlastním oslabení Martinec. Nakonec si vykoledoval faul soupeře a nebýt potyčky Žemličky s Beránkem, za kterou sparťané vyfasovali trest, mohli hrát přesilovku. Ani vyloučení však nepřidala k dobrému a rychlému hokeji šance a už vůbec ne góly. Největší příležitost zmařil Špaňhel po dobré práci Kašpaříka za brankou, jeho střela z mezikruží skončila na výborně chytajícím Málkovi. Ve 37. minutě našel v jízdě Martinec Žemličku, jehož „polostřela“ si ale naději na úspěch dělat nemohla. Za minutu si najel do střelecké pozice Ujčík, Bříza jedovku schovanou za obránce zlikvidoval rozklekem.

Na začátku třetí třetiny se dostal ke střele z křídla Jiruš, pak pálil po přihrávce Brandy Tomajko. V následující přesilovce si domácí nevěděli rady s dobrou defenzívou Vršovických a opět vyšli naprázdno. Ve 47. minutě ale zabojoval Branda, po jehož akci zametl v tísni kotouč do branky Broš – 1:0. Oslavovaný střelec však utrpěl po střele zákrok do hlavy od slávisty Antoše, odstoupil z utkání a odjel na rentgen. Na jeho místo se posunul ze čtvrtého útoku Kašpařík. Hosté pootevřeli hru, tolik šancí pro sparťany to ale neznamenalo. S přibývajícími minutami se naopak Slavie stále více přibližovala k Břízově brance. V 53. minutě prošel po křídle Sup, hned potom střílel Beránek zblízka těsně vedle a Hejdovu ránu kryl Bříza. Na konci 55. minuty zachybovala obranná dvojice Ptáček Šrek, Antoš poslal chytře zadovkou do sóla Beránkovi, který trefil přesně mezi Břízovy betony – 1:1. O návrat vedení na stranu Sparty se dvakrát marně pokusil Špaňhel, v přesilovce zase střílela jako o závod Martincova pětka. Zápas dospěl do prodloužení, ve kterém si největší možnost připsal střelou z otočky Hruška. Soupeři se po kvalitním duelu rozešli smírně.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Sparta): Zápas přinesl urputný boj a nasazení. Vzhledem k tomu, že jsme vedli 1:0 nás mrzí, že jsme 5 minut před koncem o vítězství. Remíza je ale zasloužená. Čekali jsme, že by proti nám mohl chytat Hronek, protože Málkovi nevyšly zápasy proti nám v play-off.

Vladimír Růžička (Slavia): Chtěli jsme především dobře bránit a dávat góly z brejků a přesilovek. Ty nám bohužel vůbec nešly. Hronek dostal přednost před Málkem, neboť ten byl o víkendu dost vytížený. Každopádně jsme Spartu k ničemu moc nepustili a bod ze Sparty je dobrý.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek