49., neděle 23. 2. 2003
Sparta - Znojmo SPA - ZNO
Sparta: Bříza - Jan Hanzlík, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš - Zelenka, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Tomík, Šimíček, Špaňhel (21. Kubinčák) - Ujčík, P. Martinec, Havelka
Znojmo: Kameš (32. Altrichter) - Benák, Havíř, Snopek, Toman, Soudek, Křetínský - Pucher, Haman, Uram - Milan Procházka, Vorel, Melenovský - Erat, Barus, Plášek - Beroun, Mikulík, Petr Kumstát
Branky a nahrávky: 3. Šimíček (F. Ptáček), 31. Leška (Šrek) - 38. Melenovský (Milan Procházka, Vorel), 51. Vorel (Snopek, Milan Procházka), 61. Plášek (Barus). Rozhodčí: Bolina, Rejthar - Český, Kostka. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 3742
HC Sparta Praha

Komentář

Orli předvedli na ledě Sparty příkladnou snahu o play-off. Moravané nesložili zbraně ani za stavu 2:0 pro sparťany, kteří hráli často až příliš na krásu. Bez Nedvěda a Kratěny tak Sparta svoji prohrou již prakticky ztratila šanci na druhé místo po základní části.

Nebyli to Orli ale Sparta, která do utkání doslova vlétla. Šimíček se nejprve netrefil do puku v dobré střelecké pozici, ale vše si vynahradil v polovině třetí minuty, kdy se natlačil před brankáře Kameše a bekhendovou střelou poslal Spartu do vedení. První třetinu drobilo časté vylučování, ale ani jedno z mužstev své početní výhody využít nedokázalo. V obrovské šanci se po divokém odrazu puku zjevil Ujčík, ale tváří v tvář znojemskému gólmanovi neuspěl, na druhé straně Melenovský pěkně tečoval nahození Křetinského, stav se neměnil.

Sparta navýšila své vedení až v polovině zápasu. Pohotovou dorážkou se prezentoval Petr Leška, který se během deseti minut druhé třetiny objevil třikrát ve výhodné střelecké pozici. Branka Spartu ukolébala, její koncovka ztratila na přesnosti a důrazu, k vidění byla snaha domácích o kombinace tzv. do prázdné znojemské branky. V té stál od druhé branky Sparty Martin Altrichter. Rozhodující branku se sparťanům vstřelit nepodařilo, udeřilo však na druhé straně. Melenovský se podobně jako Šimíček prosadil bekhendovou střelou a vykřesal naději Orlů na bodový zisk.

V poslední části hry se obrázek hry dlouho neměnil. Hrál se rychlý útočný hokej, ve kterém měla herní převahu Sparta. Ovšem rozchytaný Altrichter a absence střeleckého štěstí na straně Sparty držely znojemské šance stále nad vodou. Deset minut před koncem Orli brankový náskok domácích přeci jen smazali. Vorel dorazil střelu od modré a rozjásal střídačku hostů. Ve znojemském táboře však mohlo být ještě veseleji. Půl minuty před koncem se ve velmi dobré střelecké příležitosti objevil Milan Procházka, přestřelil. Deset sekund před koncem řešil přečíslení dva na jednoho Melenovský střelou do náručí Petra Břízy, zápas dospěl do prodloužení.

Zápas se však o mnoho neprotáhl. 40 sekund po vhazování Plášek stejně jako Vorel dorážkou vyraženého puku zápas ukončil a Znojemští tak na Spartě uhájili pozici ve vyřazovacích bojích. Ztráta Sparty na druhou Slavii naopak narostla na sedm bodů.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): Nemyslím si, že by Znojmo předvedlo dobrý výkon. Spíše my jsme odevzdali velice špatný. Neproměnili jsme šance, Kubinčák se netrefil třikrát do prázdné branky, první pětka hrála nejhorší utkání sezony. Z toho pramení výsledek, protože to mělo být po druhé třetině 4:1 nebo 5:1 pro nás. S výsledkem jsme hazardovali a všechny tři branky jsme dostali z dorážek. Dvakrát nepokryl hráče Tomajko, jednou Broš, a proto jsem hodně zklamaný.

Milan Kastner (Znojmo): Odehráli jsme velice kvalitní utkání. Dařilo se nám celoplošnou aktivní obranou donutit domácí, aby se zatáhli do vlastní třetiny, kde mají asi největší slabinu. Přestože jsme prohrávali 0:2, vezeme si z Prahy dva body a za náš výkon si je zasloužíme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek