50., úterý 25. 2. 2003
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: A. Svoboda - Mudroch, Pácal, Čáslava, Zábranský, A. Novotný, Duben, D. Pospíšil - Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Lubina - P. Sýkora, T. Divíšek, Tvrdík - Kropáč, Janecký, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha.
Sparta: Bříza - O. Malinský, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš - Tomík, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Zelenka, Šimíček, Havelka - Ujčík, P. Martinec (21. Špaňhel), Kubinčák.
Branky a nahrávky: 11. Jaroslav Kudrna (T. Blažek, Lubina), 39. Průcha (Koukal) - 1. Bělohlav (Leška, Paroulek). Rozhodčí: Minář, Venglář - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 9178.
HC Sparta Praha

Komentář

V sestavě Sparty nastaly vynucené změny. Místo Kratěny nastoupil na pravém křídle prvního útoku Róbert Tomík, do sestavy se vrátil Petr Havelka, který se postavil na levé křídlo Šimíčkova útoku, kam se přesunul i Jiří Zelenka. Martin Špaňhel plnil roli třináctého útočníka, ale i on v průběhu zápasu zasáhl do hry. Zahrál si také Jiří Malinský, na chvíli se objevil na ledě i náhradní brankář Marek Schwarz. Více jak devět tisíc diváků ve vyprodané hale vytvořilo dostatečně bouřlivou atmosféru odpovídající atraktivitě duelu dvou favoritů na titul.

Na ledě jistého vítěze základní části vyrukovali sparťané s nebojácnou aktivní hrou a ta jim vynesla ovoce hned na konci první minuty, kdy Leška přihrál před branku Bělohlavovi, a ten poslal Spartu do vedení. Inkasovaná branka domácí vyburcovala k větší aktivitě, ale pardubický tlak trochu přibrzdila paradoxně vlastní přesilovka, kterou sehráli domácí mírně řečeno špatně. Po jejím skončení se na přelomu šesté a sedmé minuty do dobré šance po zaváhání Janeckého ve středním pásmu dostal Broš. Sparta nadále důrazně bránila a její hru zdobila především nápaditost v rychlém přechodu do útoku. Do velké příležitosti se v polovině první dvacetiminutovky na druhé straně dostával Petr Sýkora, ale v úniku nedokázal dobře zpracovat puk. Dlouhotrvajícím souvislým tlakem oplácela první lajna Sparty. Dokonale rozložila obranu Pardubic, ale puk do branky neprošel. Pardubice v tu chvíli herně tápaly, ale pomohla jim krásná střela Jaroslava Kudrny, která přesně v čase 11:00 znamenala vyrovnání. To byl pro domácí žádaný dopink a na Břízu se snesla sprška střel. V asi největší šanci se objevili obránci Pácal, který Břízu z mezikruží neprostřelil, a Zábranský, který zase sám před brankou Sparty neuspěl bekendovou střelou. Emoce vyvolala 16. minuta, kdy Bříza musel po záhadném rozhodnutí arbitrů nuceně opustit svůj post a přepustit jej mladému Schwarzovi. Po jednom střídání se do branky opět vrátil. Do konce třetiny si sparťané zkusili i hru v přesilovce, ale svoji výhodu sehráli ještě hůře než domácí v úvodu zápasu. Půl minuty před první sirénou pocítil pardubickou hůl ve svém obličeji Šimíček a Sparta rozehrála přesilovkový reparát, do konce třetiny však již branka nepadla.

Druhá část obraz hry změnila. Sparťané z dohrávané přesilové hry nic nevytěžili. Až po jejím skončení se do příležitosti dostával Bělohlav, oplácel dobrou šancí Kudrna. Obě mužstva zvýšila důraz, předváděla aktivní hokej, ale začalo se také na ledě jiskřit. Ve 27. minutě se na výlet vydal Ptáček a jen pohotový Svoboda zabránil jeho přihrávce na zcela volného Šimíčka. Sparta v těchto chvílích ještě domácí tlačila před jejich branku, Pardubičtí několikrát po sobě puk pouze vyhodili z vlastního obranného pásma. Ke zteči sparťanské branky zavelela až nejzkušenější lajna domácích s Janeckým a Lubinou. Bříza se poté jen ohlédl za bombou Pištěka. Následoval obrovský závar před sparťanskou brankou, v dobré šanci se objevil Kolář. Z převahy vytěžili domácí přesilovou hru po zákroku Ptáčka. Zahřmělo málem na druhé straně,. Tomíkovo nahození do chumlu před brankou Broš tečoval jen těsně mimo. Na konci druhé třetiny měli domácí další výhodu přesilové hry. Průcha se objevil ve velké šanci, kterou však prováhal. Vše si vynahradil o chvíli později, kdy skrytou střelou poslal domácí do vedení. Závěrečné vteřiny druhé dvacetiminutovky strávili domácí ve velkém tlaku, Sparta byla jakoby zaskočena otočeným vývojem utkání.

Po druhé přestávce Sparta začala aktivněji, její snahu umocnil dvěma slepenými vyloučeními exsparťan Zábranský, ale hosté po hříchu své výhody nevyužili. Neujala se příležitost Ujčíka, ani jedovka Ptáčka, kterou lapil dobře postavený Adam Svoboda. Hokej s vysokým nasazením pokračoval, do šance se tlačil Janecký, Bříza s vypětím všech sil odolal nájezdu Davida Pospíšila, když pravým betonem vykryl pokus o blafák do bekendu. Sparťanský gólman vychytal i Kropáče, který na něj uháněl zcela neatakován od červené čáry. To se již zápas chýlil ke konci a domácí fanoušci pět minut před koncem již slavili. V 57. minutě vyrobil minelu Jiruš, ale Kropáč nabídnutou šanci nevyužil. Neuspěl ani o chvíli Pospíšil. Sparta se do očekávaného závěrečného tlaku nemohla dostat, nepomohl ani větší prostor na ledě při oboustranném vyloučení v 59. minutě. 40 sekund před koncem si sparťanští trenéři vyžádali oddechový čas, ale ani bojová porada na lavičce Sparty již nic nezměnila na závěrečné oslavné spršce perníků. Pardubice slavily další velký triumf.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): Měli jsme celý zápas pod kontrolou. Trochu jsme polevili ve třetí třetině, kdy jsme se nechali vtáhnout do soubojů a přestali hrát hokej, ale utkání jsme dovedli do vítězného konce. Jsem za to nesmírně rád.

Kamil Konečný (Sparta Praha): Bylo to oboustranně kvalitní utkání. Vynikající brankáři určili výsledek, protože šancí na obou stranách bylo víc, než padlo branek. Naše střelecká produktivita byla velice nízká a jsem zklamán z toho, že jsme zápas prohráli. Chybělo mám trochu štěstí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila