7., neděle 7. 11. 1999
Sparta - Havířov SPA - HAV
Sparta: Bříza - Benýšek, Dobroň, Holý, Kučera, Ptáček, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Žemlička.
Havířov: Cagaš (50. Horyna) - Javín, Kántor, Punčochář, Tejkl, Tomášek, Vyhlídal - Hub, Kontšek, Melenovský, Nohel, Peterek, Pivko, Savenko, Zdráhal, Zima.
Branky a nahrávky: 49. Žemlička (Hlinka, Chabada), 50. Vůjtek (Martinec, Výborný) - 60. Peterek (Pivko). Rozhodčí: Homola - Pokorný, Hauser. Vyloučení: 1:4. Diváci: 4073.
HC Sparta Praha

Komentář

Houževnatého soupeře museli překonávat v nedělním utkání hokejisté Sparty. Hosté s výhrou z Litvínova v zádech, ale bez Horáka, Sparta s perně vybojovaným skalpem Plzně, ale bez Kratěny a dalších dlouhodobě zraněných hráčů sváděli tuhý boj.

Do první šance pronikli Havířovští, Bříza nebezpečnou střelu lapil. V páté minutě testoval Cagaše z levého křídla Výborný, stejný hráč o čtyři minuty později zkoušel blafák. Bojovalo se hlavně ve středním pásmu, pokusy na obou stranách končili přinejlepším na jistých gólmanech.

V 11. minutě po faulu na Výborného, mohl skórovat Kučera. Jeho střela po zemi však nezpůsobila gómanovi Femaxu problémy. Další možnosti měli Pražané až po přesilovce. Paradoxně k jedné dopomohl hostující Javín, který tečoval ránu Benýška od modré málem do vlastní branky. Když puk do branky nedostali ani Vůjtek a po něm Hlinka, šlo se do kabin za stavu 0:0.

Ve druhé třetině měla Sparta ještě větší optickou převahu, ale chyběla střelba. Z mála šancí na obou stranách lze vybrat Hlinkovo chytré objetí branky, Melenovského pokus na Břízu a přesilovou snahu Martincova útoku. Havířov nenechával domácím hráčům ani centimetr prostoru, Chabada se Žemličkou roztočili kolotoč v útočném pásmu, ale ke kloudné střele se téměř nedostali. Podobně to vypadalo i v další početní převaze Sparty. Největší šanci spálil ve 37. minutě trestuhodně Martinec, když vysoko přestřelil snad ze dvou metrů.

Až v čase 48.01 se dočkala čtyřtisícová návštěva gólu. Hlinka našel mezi kruhy Žemličku, a ten střelou k tyči poslal domácí do vedení. To mohl pojistit z následujícího nájezdu Broš, ale oživení ve hře Sparty přineslo gól z následující akce. Na Martincovu přihrávku si před bránu najel Vůjtek, trefil mezi Cagašovi betony a mohl se radovat z prvního vstřeleného gólu ve sparťanském dresu. Diváci reagovali skandováním jeho jména, Cagaš odchodem na střídačku.

Utkání se otevřelo, Výborný nepřelstil náhradníka Horynu, Nohel ani další hosté při smělých pokusech nevyzráli na v pohodě chytajícího Břízu. Eiseltův nájezd zlikvidoval havířovský náhradník v leže na zádech, a Výborný, který mohl definitivně rozhodnout zápas, nenašel skulinku pro cestu puku do branky. Z protiútoku tak Peterek jedovatou střelou snížil 11 sekund před koncem na 2:1. Hosté zkusili power-play, ale na vyrovnání už měli příliš málo času.

Sparta vydřela vítězství a zaznamenala tak sedmý korálek v řadě utkání bez porážky.

Ohlasy trenérů

Ivo Peštuka, Havířov: Musím pogratulovat Spartě, i když to s námi neměla lehké. Chtěli jsme hrát obranu, což se nám dvě třetiny dařilo. Potom nás položili chyby našich hráčů, po kterých Sparta skórovala.

Pavel Hynek, Sparta: Dvě třetiny jsme se trápili, nahazovali jsme puky a Cagaš nám je vracel. Chyběla nám síla a více agresivity, soupeř čekal ve středním pásmu na brejky. I když se nám nedařilo, věřili jsme ve vítězství. I takovéto zápasy do ligy patří, ačkoli diváky jsme moc nepobavili. Pro nás jsou důležité dva body a další zápas bez porážky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek