22., neděle 21. 11. 1999
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Rybár (14. Kuběna) - Havíř, Heš, Jakeš, Klobouček, Kumstát, Petlák, Soudek, Valko - Bělohlávek, Fink, Freibauer, Haman, Kaňkovský, Kastner, Pazourek, Plášek, Poukar, Procházka, Pucher, Vorel.
Sparta: Bříza - Benýšek, Dobroň, Holý, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 6. Fink (Pazourek), 12. Pucher (Kaňkovský, Poukar), 30. Pucher (Vorel, Heš), 50. Bělohlávek (Vorel, Pucher) - 10. Broš (Nedvěd, Eiselt), 10. Sýkora (Vůjtek, Martinec), 11. Nedvěd (Kratěna, Novák), 15. Nedvěd (Broš, Eiselt), 18. Martinec (Výborný, Vůjtek), 22. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 26. Martinec (Výborný, Vůjtek), 27. Sýkora (Vůjtek, Výborný), 50. Vůjtek (Sýkora, Výborný). Rozhodčí: Bolina - Bláha, Fiala. Vyloučení: 3:2, navíc Bříza (SPA) 10 min. Diváci: 5500.
HC Sparta Praha

Komentář

S Davidem Výborným, který kvůli potížím se zády chyběl u triumfu ve Vsetíně, nastoupila Sparta na ledě nováčka extraligy.

Špatný vývoj utkání mohl v 6. minutě utkání předznamenat Finkův gól v Břízově síti. Sparta ale zapnula a dokázala zlomit prokletí posledních let - pokud inkasuje jako první, nevyhrává. V polovině první třetiny otočila stav utkání třemi brankami v rozmezí 95 vteřin. Na začátku 10. minuty Kuběnu přes bránícího Havíře prostřelil Broš a příštích 21 vteřin stačilo Sýkorovi, aby střelou pod víko poslal hosty do vedení. Nedvěd si pak v 11. minutě najel na Kratěnovu přihrávku zpoza znojemské branky a svým klasickým blafákem "s dlouhýma rukama" zvyšoval na 1:3. Pochybnosti do utkání mohl vnést Pucherův gól, ale do konce třetiny ještě skóroval podruhé Nedvěd, který vyhnal Kuběnu ze znojemské branky a po něm už Rybára překonal Martinec. Po první třetině 2:5

Hned v úvodu druhé třetiny se hosté znovu radovali, když ve 21. minutě přidával další branku do sítě Znojma Zelenka. Na konci 25. minuty prostřelil Rybára, který při předchozím zákroku odhodil hokejku, Martinec a už na 8:2 zvyšoval o minutu později Sýkora. Orli se patrně zalekli dvouciferného výsledku, který byl na spadnutí a tak ve 30. minutě upravoval Pucher. Znojemští trochu ožili, ale největší příležitost ke zkorigování promarnili vzápětí, kdy po vyloučení Sýkory a Žemličky nevyužili téměř minutu a půl hry v pěti proti třem. Na začátku 33. minuty sice vystřelil od modré Jakeš a Kaňkovský se snažil vyražený puk dopravit do soupeřovy sítě, ale ani nadvakrát Břízu nepřekonal.

Ve 47. minutě Vůjtek po spolupráci se Sýkorou přidal devátou branku a domácí Bělohlávek po pěkné kombinaci s Pucherem a Vorlem v 50. minutě snížil. Hosté se snažili docílit desítky, největší šanci měl dvacet sekund před koncem Martincův útok, ale Znojmo potupný gól nedostalo.

Sparta rozšířila sbírku zápasů bez porážky na deset, překonala tak rekord sezóny, který doposud držel Litvínov.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta): Nechtěli jsme se nechat ukolébat vítězstvím ve Vsetíně a po prohře Znojma v Litvínově jsme od domácích očekávali nátlakový hokej. To se potvrdilo jen v úvodu utkání. Po zbytek zápasu jsme měli hru pod kontrolou a poměrně lehce se nám dařilo skórovat. Domácí se sice snažili korigovat, ale měli jsme velký náskok.

Stanislav Barda (Znojmo): Utrpěli jsme zatím nejtěžší porážku v extralize. Mužstvo soupeře vyhrálo zcela zaslouženě. Hosté utkání rozhodli už v úvodní třetině. Z naší strany už to pak byla víceméně křeč. Ve druhé třetině jsme přeházeli sestavu a trošku jsme vstali z mrtvých. Proti takovému mužstvu, jako je Sparta, šlo už jen o to, jak dovést utkání se ctí do konce.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek